De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

Născut la Cluj, la 24 feb.1443, ca al doilea fiu al voievodului român Iancu de Hunedoara, Matei Corvin (în maghiară Hunyadi Mátyás, în latină Matthias Corvinus, în germană Matthias Corvinus, în croată Matija Korvin) a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, domnind între 1458 și 1490.

Lunga sa domnie a fost caracterizată de stabilitate economică, înflorire culturală și artistică, dar și de numeroase campanii militare împotriva vecinilor, una dintre acestea fiind împotriva domnitorului moldovean Ștefan cel Mare, în 1467, terminată cu înfrângerea regelui Matei Corvin.

De-a lungul timpului, despre Matei Corvin și prezența sa în orașul natal s-au născut numeroase legende și mituri care i-au conturat marelui rege imaginea de protector al oamenilor de rând, fiind deseori numit „Matia cel Drept”. De aceea, la moartea sa, survenită la 6 aprilie 1490, la Viena, oamenii din popor obișnuiau să spună că „odată cu Matia, a murit și Dreptatea”.

Casa din centrul Clujului, cea a negustorului Jakab Méhffi (sau Casa Mech), unde s-a născut regele maghiar, este cunoscută și astăzi drept Casa Matei Corvin, legând această mare personalitate a istoriei europene de orașul său de naștere. De altfel, despre prezența sa la Cluj vorbesc numeroase legende și mituri, perpetuate până în prezent, sporind curiozitatea și interesul turiștilor care ajung în Cluj-Napoca. Una dintre aceste legende relatează despre poposirea regelui Matia Corvin la Cluj, în fuga sa din fața armatei lui Ștefan Cel Mare. Acesta, rănit fiind, ajunsese în fața casei unde se născuse și unde autoritățile orașului puseseră să fie crescuți doi corbi într-o colivie de aur; la vederea acestora, regele, spune legenda, s-ar fi vindecat.

O altă legendă care reflectă spiritul său justițiar îl prezintă pe rege intrând îmbrăcat ca un student sărac în cetatea Clujului, fiind martor la nedreptățile și umilințele la care erau supuși oamenii săraci din cetate de către judele orașului. Ba chiar însuși regele, nefiind recunoscut de către jude, ar fi fost biciuit. După ce scrise pe câteva lemne „Aici a fost regele Matia! Unde este dreptatea?”, a doua zi regele Matia intra din nou în cetate, de data aceasta cu suita regală, confruntându-l pe judele asupritor cu faptele și înfăptuind el însuși dreptatea pentru locuitorii săraci ai Clujului.

Legătura strânsă dintre regele Matei Corvin și Cluj nu se datorează doar nașterii sale sau legendelor de mai târziu, ci are la bază și fapte concrete care țin de dezvoltarea orașelor din regatul Ungariei. Clujul era un oraș regal, cu privilegii speciale între orașele Transilvaniei, obținând zeci de privilegii în timpul domniei regelui Matei Corvin, care însemnau scutiri de taxe și impozite, ceea ce însemna o mai mare autonomie de dezvoltare economică prin raport cu alte orașe din provincie.

Toate acestea au contribuit la nașterea unui adevărat cult pentru regele Matia Corvinul și memoria sa. Mai multe locuri și construcții monumentale din Cluj-Napoca amintesc de prestigioasa sa domnie: Casa Matei Corvin, Biserica Sf. Mihail, terminată în jurul anului 1480, Biserica fostei mănăstiri franciscane (azi biserica calvină din str. Mihail Kogălniceanu), începută spre sfârșitul domniei, completarea zidurilor cetății și Turnul Croitorilor, ridicat pe la 1475 și restaurat azi în întregime.

Pentru omagierea marii sale personalități, autoritățile orașului Cluj au inaugurat în 1902 un monumental grup statuar în Piața Centrală, reprezentând o statuie ecvestră impunătoare a regelui Matei Corvin, primind omagiul unor mari dregători ai regatului. Monumentul a rămas până astăzi un reper important al orașului, sub raport turistic, așa cum a rămas și numele marelui rege al Ungariei, un nume foarte cunoscut și prezent la Cluj-Napoca.

[modifică] Bibliografie

  1. Istoria Clujului / Ștefan Pascu. – Cluj-Napoca: Intreprinderea Poligrafică Cluj, 1974, p. 97-104.
  2. Matia Corvin, românul de pe tronul Ungariei/Marius Diaconescu.–în https://historia.ro/sectiune/general/matia-corvin-romanul-de-pe-tronul-ungariei-579286.html/ consultat la 8 dec. 2022.
  3. Mituri și legende din tradiția multimilenară a Clujului / Ioan Silviu Nistor (coord.). – Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2012, p. 42-43. ISBN 978-606-17-0139-1.
  4. Clujul în legende / Irina Petraș, Ovidiu Pecican. – Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2010, p. 42-49. ISBN 978-973-133841-5.