De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

n. 22 aug. 1862, Kecskemét (Ungaria) – d. 16 april. 1919, Cluj. Arheolog, profesor universitar, participant la a treia expediție în Asia a lui Zichy Jenö.

A urmat studii medii la Kalocsa și Baja, după care s-a înscris la Universitatea Pázmany Péter.

Încă din perioada studenției, din anul 1883, a participat la activitatea de cercetare din cadrul Muzeului Național Maghiar, devenind în cele din urmă angajat al acestei instituții. La început a realizat studii de numismatică, iar mai târziu s-a ocupat cu artefacte din preistorie și perioada protomaghiară. Cercetarea de situri, l-a ajutat la o cunoaștere de ansamblu a materialului arheologic, ajungând versat în mai toate epocile arheologice ale Ungariei. A efectuat călătorii de studii în Europa de Vest. În cadrul muzeului a fost însărcinat cu prelucrarea materialului arheologic adunat în 1896 de Zichy Jenő în urma călătoriei sale de cercetare în Caucaz. Mai apoi, acesta l-a invitat să participe la a treia expediție organizată în 1897-1898.

În 1899, a fost numit profesor la catedra de arheologie, la Universitatea din Cluj. Alegerea la Cluj a locației celei de-a doua catedre de arheologie din Ungaria a fost favorizată de faptul că aici, Colecția numismatică și de antichități a Societății Muzeului Ardelean, oferea materialul intuitiv necesar predării disciplinei. A devenit director al acestei colecții, fiind preocupat de continua sa dezvoltare. Prin opera științifică a lui Pósta Béla și a discipolilor săi, Institutul de numismatică și arheologie din Cluj a devenit un atelier științific cunoscut și recunoscut în țară și peste hotare, cu multe rezultate de pionierat.

Și-a desfășurat activitatea la Cluj până la moarte, fiind creator al unei adevărate școli de arheologie. Azi, Asociația Arheologilor Maghiari din Transilvania, poartă numele lui Pósta Béla.

[modifică] Opera (selectiv)

Zichy Jenő gróf kaukázusi és középázsiai utazásai (1897 - I.-II); Baranya vármegye története az őskortól a honfoglalásig (1898); Mátyáskori emlékek az Erdélyi múzeum-egylet érem- és régiségtárában (1901); Utmutató az Erdélyi országos múzeum érem- és régiségtárában (1903); Zichy Jenő gróf harmadik ázsiai utazása (1905, III. – IV); Régészeti tanulmányok az orosz földön (1896).

[modifică] Bibliografie

  1. A Kolozsvári régészeti iskola a Pósta Béla - korszakban (1899-1919)/Vincze Zoltán . – Kolozsvár : Societatea Muzeului Ardelean, 2014.
  2. Pósta Béla la https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3sta_B%C3%A9la, accesat la 21 iun. 2018.