De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Istoricul clădirii

Clădirea care adăpostește Sucursala Cluj și Oficiul Județean Cluj al Poștei Române se află pe str. Regele Ferdinand (Platea Pontis, cum era menționată în documentele medievale din sec. al XIV-lea), aproape față în față cu Magazinul Central din Cluj-Napoca. Clădirea este cunoscută de către clujeni și ca Palatul Poștei. Clădirea face parte din lista monumentelor istorice la nivel național.

Construcția acesteia a avut loc între anii 1891 și 1898, pe baza planurilor arhitectului Ray Rezsö Vilmos. Destinația acesteia a fost încă de la început aceea de serviciu poștal, care până atunci funcționase multă vreme în fostul hotel Biassini din Cluj. Frumosul edificiu fusese realizat după ce partea aceasta a orașului a suferit mai multe transformări importante, între care merită amintită demolarea Porții Podului, pe la 1870, pentru a deschide calea spre gara orașului, construită și ea în același an.

[modifică] Detalii arhitecturale

Palatul Poștei are o suprafață destul de mare, fiind desfășurat pe patru nivele: un demisol, parter și două etaje. Clădirea are trei intrări, una principală, dispusă central, la str. Regele Ferdinand și două secundare, câte una pe fiecare fațadă laterală. Fațada principală are o lungime de aproape 40 de m, fiind marcată de câte 11 ferestre cu ancadramente simple, pe cele două etaje, respectiv 10 pe primul nivel. Fațadele laterale sunt mai lungi și au câte 15 ferestre fiecare, cu excepția primului nivel care are doar 14 ferestre.

Un element ornamental interesant îl reprezintă capul de leu de pe fațada principală, care ține în gură o stemă a orașului Cluj, ceea ce simboliza vigilența și permanența serviciului poștal în serviciul locuitorilor urbei. De asemenea, la data inaugurării, Palatul Poștei din Cluj mai prezenta o noutate față de celelalte clădiri ale orașului: intrarea principală era dotată cu o ușă rotativă care asigura intrarea și ieșirea simultană a publicului.


[modifică] Bibliografie

  1. György Gaal, Cluj-Napoca. Ghid turistic, istoric, cultural, Baraolt-Cluj-Napoca, Editura Tortoma-Asociația Kolozsvar Tarsaság, 2014, p. 289-290. ISBN 978-973-8995-17-8.
  2. https://clujwebstory.ro/palatul-postei-prima-cladire-din-cluj-cu-usa-rotativa/ consultat la 24 oct. 2023.