De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

N. 24 noiembrie 1911, Carei, jud. Satu Mare – d. 25 septembrie 1992, München. Istoric și profesor universitar.

În ciuda rezonanței maghiare a numelui său, Francisc Pall s-a născut într-o familie de țărani români de religie greco-catolică. Face studii primare și liceale la Carei, finalizate cu diplomă de bacalaureat în 1929. Urmează studii superioare în cadrul Facultății de Litere și Filosofie a Universității „Daciei Superioare” din Cluj (1929-1933).

[modifică] Activitate

Fiind remarcat de Nicolae Iorga, primește o bursă de studiu la Accademia di Romania din Roma între 1934 și 1936, unde-și susține și teza de doctorat cu o lucrare despre cruciada târzie din Europa, cea împotriva turcilor: Ciriaco d’Ancona e la crociato contra i Turchi. Va petrece alți doi ani la Paris, la școala română de la Fontenay-aux-Roses. Tot la Paris asistă liber la École de Chartes, iar apoi pleacă la Berlin pentru a asculta prelegeri de istorie medievală. Peste tot a intrat în contact cu mari profesori, fiind marcat îndeosebi de conferințele lui Alain de Boüard despre diplomația statelor medievale apusene. Înainte de începerea războiului, Francisc Pall a făcut documentare și în mari muzee și biblioteci occidentale, ceea ce l-a ajutat în însușirea limbilor italiană, franceză și germană, pe lângă maghiara pe care o știa din copilărie.

Studiile și experiența acumulată în străinătate i-au deschis lui Francisc Pall perspectivele unei cariere universitare prestigioase, încă din 1936, când este angajat ca asistent universitar al profesorului Constantin Marinescu, la universitatea clujeană. În 1941, Francisc Pall este numit conferențiar, activând și ca cercetător la Institutul de Istorie Universală din Cluj. În urma documentărilor foarte serioase în arhivele străine din anii antebelici, istoricul clujean se impunea deja ca un mare specialist în istoria medievală universală și românească, fiind apreciat ca atare atât în țară, cât și în străinătate.

Pe timpul războiului, în 1944, Fr. Pall a fost mobilizat pe frontul din Moldova, dar din noiembrie același an s-a reîntors la catedră. Cu toate acestea, se pare că a primit, pentru merite în luptă, medalia sovietică „Victoria”. În 1948, este cooptat în colectivul Institutului de Istorie și Arheologie al Academiei Române, filiala Cluj, devenind, la moartea istoricului Ioan Moga în 1950, șeful colectivului de Istorie Medie al acestui institut. În această calitate, a condus și publicarea documentelor privind Transilvania în cadrul colecției Documente pentru Istoria României. În 1962, Francisc Pall este numit profesor universitar, iar în 1975 se pensionează.

De-a lungul carierei universitare, Francisc Pall a fost apreciat de studenții săi, dar și de colegii de catedră, reușind să se facă respectat, fără a face compromisuri ideologice cu regimul comunist aflat la putere. Astfel, a reușit să reziste tentativelor de colaborare din partea acestuia, dar și unor acuzații de simpatie față de statele occidentale, prin care a călătorit în tinerețe. Astăzi, în semn de omagiu, în curtea Bisericii greco-catolice „Sf. Andrei” din Carei, jud. Satu Mare, a fost ridicat un bust al istoricului Francisc Pall, iar pe casa în care s-a născut a fost instalată o placă memorială cu numele său.

[modifică] Publicații

  • Marino Barlezio. Uno storico umanista (1938)
  • Les consuls des Puissances Étrangères et le clergé catholique en Valachie au début du XIXe siècle (1940)
  • Curs de istorie universală. Cruciadele (1948)
  • Lecturi din izvoarele istoriei Evului Mediu (1961)
  • Crestomație de istorie universală medie (1970)
  • Atlas istoric (colab.), 1971
  • Inochentie Micu-Klein: exilul la Roma 1745-1768, 2 vol., 1991, 1997
  • Românii și Cruciada târzie (2003)
  • Diplomația latină în Transilvania medievală (2005)

[modifică] Distincții

  • Titlul de „Profesor Emerit”, 1972
  • Titlul postmortem de „Cetățean de Onoare” al orașului Carei, 2011

[modifică] Bibliografie

  1. Dan Fornade, Personalități clujene (1800-2007). Dicționar ilustrat, Cluj-Napoca, Casa Cărții de Știință, 2007, p. 563-564.
  2. Clujeni ai secolului XX: Dicționar esențial, Cluj-Napoca, Casa Cărții de Știință, 2000, p. 238.
  3. https://www.gazetanord-vest.ro/2021/12/110-ani-de-la-nasterea-careianului-francisc-pall-unul-dintre-cei-mari-istorici-romani/ consultat la 18 oct. 2023.
  4. Mircea Suma, Particularități ale discursului istoric la Francisc Pall: etape și momente, inpechromeextension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/http://diam.uab.ro/istorie.uab.ro/publicatii/colectia_auash/annales_7/45.pdf/ consultat la 18 oct. 2023.