De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Istoria parcului

Parcul „Iuliu Hațieganu” sau parcul Sportiv este situat în Cluj-Napoca, de-a lungul Someşului și ocupă o suprafaţă de 25 ha, oferind atât tinerilor, în special studenţilor, cât şi altor persoane indiferent de vârstă, posibilitatea de a face sport, mişcare și plimbări în aer liber. Din păcate, astăzi intrarea în parc se plătește de către
cei care nu sunt studenți sau angajați ai Universității „Babeș-Bolyai”. Începuturile sale datează din anii 1930-1932, când marele om de ştiinţă şi mare iubitor al sportului, Iuliu Haţieganu, rector al universităţii clujene, a dorit realizarea unui parc în memoria unicului său fiu, care a murit la vârsta de opt ani, finanțându-l atât din venituri proprii, cât şi din subscripţie publică. Proiectul iniţial al parcului a primit premiul la „Expoziţia de arhitectură sportivă” la Jocurile Olimpice din Berlin (1936) cu medalia de bronz.
Deși proiectele de construcţie şi dezvoltare a parcului au fost moderne şi generoase, totuși finalizarea acestuia nu este nici astăzi realizată,
universitatea făcând eforturi în acest sens. Poarta din lemn de la intrare a fost lucrată de un meșter din Albac. Biserica din lemn, construită în stil maramureşan (care a ars în 1990), a adunat în perioada interbelică, multe generaţii de studenţi la slujbele religioase desfăşurate în perioada sărbătorilor tradiţionale.

Parcul este folosit în special pentru antrenamentele sportivilor clujeni, fie că provin de la Liceul cu Program Sportiv, fie de la Facultatea de Educație Fizică și Sport a UBB. Pentru aceasta există o sală de atletism cu pista de 60 metri, având 8 culoare. S-a mai adăugat, de-a lungul timpului, o sală de jocuri sportive (actuală Sala „Vasile Geleriu”).

Extinderea facilităților educative s-a accentuat în ultimii ani, astfel că în anul 1996 se inaugurează noua şi moderna clădire a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. În anul 1997 parcul este înzestrat cu o pistă modernă din material sintetic pentru atletism. Iubitorii de fotbal pot beneficia de un teren de minifotbal cu suprafaţă sintetică şi nocturnă, cu vestiar şi duşuri, amenajat în 2005. Printre destinațiile celor care merg în acest parc se numără și bazinul acoperit de natație, de dimensiuni olimpice, unde pe lângă antrenamente, se desfășoară și numeroase cursuri de înot pentru cei mici. În afara bazelor sportive existente, în anii ’80 s-a construit, în incinta
parcului, un bloc de garsoniere „Juventus”, destinat cazării sportivilor, precum şi pentru alte disponibilităţi de cazare ale universităţii. În plus, la intrarea dinspre str. Plopilor, există astăzi un modern complex de găzduire și de servire a mesei, disponibil pentru cei care lucrează și studiază în Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Totodată, în octombrie 2003, a fost dat în folosință un impunător şi modern cămin studenţesc cu 9 etaje, „Universitas Student House”, destinat cazării studenţilor străini veniţi la studiu la Universitate prin programele „Socrates” şi „Ceepus”, a lectorilor străini veniţi prin acorduri bilaterale, precum şi ai altor invitaţi ai Universităţii. În clădire funcţionează şi Centrul de Cooperări Internaţionale care asigură toate schimburile internaţionale şi acordurile bilaterale ale Universităţii Babeş-Bolyai cu alte universităţi.

[modifică] Bibliografie

  1. Ghid de oraş – Cluj-Napoca / Iuliu Buta, Mihaela Bodea, Nicolae Edroiu.- Bucureşti : Editura Sport Turism, 1989, p.141 ; ISBN 973-41-0043-2.
  2. Cluj-Napoca. Municipiu de vocaţie europeană / ed. Ionel-Nicu Dragoş.-Cluj-Napoca : Editura STUDIA, 2001, p.158 ; ISBN 973-99278-5-8.
  3. https://cluj.com/locatii/parcul-iuliu-hatieganu/ consultat la 08.11.2016