De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

n. 1865, Cluj – d. 1926. Profesoară. Inspectoare a școlilor minoritare din Ardeal

S-a născut la Cluj, ca fiică a preotului Vasile Roșescu și a Anei (n. Tăuțan), fiind mătușa poetului Emil Isac, cunoscută personalitate clujeană. A urmat școala normală din Cluj, apoi Școala superioară de menaj din Viena.

A fost căsătorită cu publicistul Pompiliu Pipoș, devenind mama a trei băieți: Mircea, Traian și Horea. Aurelia Cionca, nora ei, o descria ca fiind o doamnă energică, pricepută, care rămasă văduvă timpuriu, la 26 de ani, a avut de luptat cu viața, având meritul de a-și fi crescut singură cei trei fii.

În timpul războiului a adus mari servicii la Regimentul II obuziere, fiind numită „Mama Regimentului”. A fost decorată pentru activitatea desfășurată cu Crucea de aur Regina Maria.

După moartea soțului a desfășurat o intensă activitate pedagogică dedicată educației fetelor, fiind directoare de școli, internate și orfelinate. A fost profesoară la Beiuș (1893), Craiova (1896), București (1898-1902). A deținut funcția de director al Școlii de menaj Eraclide (1902-1904), apoi a Orfelinatului din Piatra-Neamț (1916-1917).

Din 1919, revenită la Cluj, a condus internatul Liceului Regina Maria. Înființat la 1 sept. 1919 prin Ordinul nr. 17 al Consiliului Dirigent, a fost primul liceu românesc de fete din Transilvania. Considerat printre cele mai bune din regiune, la acesta au studiat fiicele unor personalități marcante ale intelectualității clujene: Maria Agârbiceanu, Dorli Blaga, Ileana Ghibu, Maria Lapedatu, Lia Pușcariu etc.

În anul 1924, Aurelia Pipoș a fost numită inspectoare a Școlilor minoritare din Ardeal. Acționând în spiritul unei apropieri, despre activitatea sa în această calitate, avea să mărturisească: „În toate inspecțiile pe care le-am făcut am căutat mai mult să cunosc sentimentul ce-l nutresc elementele minoritare față de noi și în toate școlile m-am purtat cu mult tact și m-am folosit de toate mijloacele pentru a câștiga generația tânără” și „am credința că prin metoda mea împăciuitoare să pot câştiga nu numai elementele minoritare tinere, dar şi o bună parte din corpul didactic”.

[modifică] Bibliografie

  1. Românii ardeleni din Vechiul Regat și activitatea lor până la războiul întregirii neamului/Iuliu Moisil, în „Pisanii Sângeorgene. Spiritualitate, istorie și tradiție locală”, p.48, la http://en.calameo.com/read/00328050401fedf622b70, accesat la 5 febr. 2018.
  2. Biserica din Deal sau vechea Biserică Ortodoxă Română din Kolozsvár-Cluj și slujitorii ei/Fl. Mureșan, Cluj, Tipografia Națională, 1942, p.90-91.
  3. Aurelia Pipoșiu, inspectoara școlilor minoritare din Ardeal, în Cosânzeana, Anul VIII, nr. 5-6, 1924, Cluj, p.53.