De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

n. 12.03.1880, Buduș, jud. Someș (azi sat Vâlcele, comuna Bobâlna, jud. Cluj) – d. 22.11.1922, Cluj.

Avocat. Primul primar român al Clujului.

A absolvit Gimnaziul Superior din Gherla, apoi a urmat dreptul la Universitatea „Francisc Iosif” din Cluj și Universitatea Regală Maghiară din Budapesta. A obținut doctoratul în științe juridice la 27 septembrie 1902.

A profesat ca avocat la Târgu-Mureș și Bistrița. A fost primul primar român al Clujului, în intervalul 19 ianuarie 1919 – 13 aprilie 1923. În această calitate, a contribuit la instaurarea administrației românești în Primăria Clujului și celelalte instituții clujene. Pe lângă lucrări curente ca repararea, întreținerea și modernizarea grădinițelor, școlilor și spitalelor, a străzilor, a rețelelor de apă și canalizare, a barajului Mănăștur, a abatorului comunal, a ștrandului din Parcul Central, în timpul mandatului său a avut loc dezvelirea monumentului Lupa Capitolină, statuie donată de primarul Romei, s-a realizat un concurs de proiecte pentru un pod arc din beton armat peste râul Someș (Podul din Piața Mihai Viteazul), piața Sf. Gheorghe a fost redenumită piața Gheorghe Sion, care a fost declarat și cetățean de onoare al orașului (acesta a donat o colecție impresionantă Bibliotecii Universitare, constând în cărți, reviste, stampe, numismatică etc). În 1 ianuarie 1922 a apărut primul număr al revistei „Administrația”, gazeta oficială a orașului. De asemenea, Primăria a decis să-și asume calitatea de membru fondator la asociațiile sportive „Victoria” și „Universitatea”.

A fost decorat de Regele Ferdinand cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer, pentru merite câștigate în administrarea orașului Cluj.

A fost înmormântat în Cimitirul central al oraşului.

[modifică] Bibliografie

  1. Lazăr, Marian. Primarii Clujului. 1919-2012, vol.I. –Cluj-Napoca : tipărit la GPO Graphics S.R.L., 2013, p.35-48. ISBN: 978-973-0-14577-9
  2. Lechințan, Vasile. Primăria clujeană în perioada interbelică, în 80 de ani de administrație românească la Cluj-Napoca, vol.I/Dan Brudașcu (coord.). – Cluj-Napoca : s.n., 1999, p.29-36.