De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Izbucnirea epidemiei de gripă spaniolă la Cluj

În ciuda denumirii sale, acest flagel gripal nu a izbucnit în Peninsula Iberică, pacientul-zero al pandemiei provenind dintr-o cazarmă din Kansas, SUA. Dar, cum în condiții de război cenzura urmărea să nu se inducă panică, doar presa Spaniei, neimplicată în conflagrație, a raportat maladia, care a fost astfel asociată cu această țară și denumită ca atare. Provocând numeroase victime cu precădere între tineri, boala a secerat deopotrivă oameni de rând și personalități (sociologul Max Weber, pictorul Gustav Klimt, scriitorul Guillaume Apollinaire, generalul Eremia Grigorescu etc). Cel puțin 10% dintre bolnavi au decedat, un număr dublu față de victimele Primului Război Mondial, metodele de vindecare ale bolii dovedindu-se experimentale (aspirină, chinină, preparate pe bază de arsenic, fum de țigară, vapori de mercur, alcool), uneori cu efect devastator. Mai eficientă s-a dovedit limitarea aglomerărilor.

Gripa a afectat puternic și Ungaria și Transilvania, Adunarea Națională de la Alba Iulia din decembrie 1918, desfășurându-se în condiții de pandemie, unii dintre participanți purtând la gât coliere din căței de usturoi, crezându-se astfel protejați de maladie. În diverse publicații, medici, dar și preoți informau despre boală, oferind sfaturi de protecție în fața pandemiei.

Din a doua jumătate a lunii septembrie 1918, epidemia s-a răspândit și la Cluj. Medicul șef al orașului, Scheitz Vilmos, constata că aceasta se manifesta cu tot mai multă putere. ...abia găsim familie care să nu fi trecut prin boală. Pentru a nu induce panică, el sublinia evoluția ușoară a cazurilor. Pe de altă parte, în fața acestui prim val epidemic, și la Cluj au început să se adopte măsuri de prevenție, prin închiderea școlilor. S-a închis astfel Colegiul Reformat unde s-au îmbolnăvit 60-80 de elevi, apoi școala primară din Mănăștur. Toate fetele de la Căminul Reformat erau bolnave. Apoi, cele 200 de cazuri de la Marianum au dus și ele la închiderea școlii, până la 7 octombrie. Și semnalări din presa din Ungaria confirmau proporțiile îngrijorătoare ale acestui prim val al epidemiei de la Cluj.

[modifică] Bibliografie

  1. Becsukták a kolozsvári iskolákat. Dühöng a spanyolbetegség, în „Ellenzek”, anul XXXIX, nr. 217, 28 sept. 1918, p. 5;
  2. Gripa spaniolă în Transilvania, la https://farmacluj.blogspot.com/2020/04/gripa-spaniola-in-transilvania.html, accesat la 29 iun. 2022.