De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Vizita la Cluj a mareșalului Józef Klemens Piłsudski

Józef Klemens Piłsudski (1867-1935) a fost un om politic și comandant militar polonez, șef de stat între 1918–1922 și conducător de facto (1926–1935) al celei de-a Doua Republici Polone. Pe linie militară, a fost primul mareșal al Poloniei (din 1920) și ministru al Apărării. De la jumătatea Primului Război Mondial, a avut o influență majoră în politica Poloniei, fiind totodată și o figură importantă a scenei politice europene. După o perioadă de ignorare și chiar condamnare de cărtre regimul comunist împreună cu întreaga a Doua Republică Polonă, s-a trecut la o viziune mai echilibrată și neutră. Din anii ’90, a ajuns să fie recunoscut din nou public ca un erou național al Poloniei.

Piłsudski a fost de mai multe ori în România, a doua oară între 19 august și 3 octombrie 1928. A fost o vizită în cadrul unei vacanțe de șase săptămâni, în care a călătorit prin țară cu automobilul, însoțit de un singur aghiotant. S-a oprit la Târgoviște, Sinaia, Mamaia, Constanța, Galați și Brăila, apoi a fost la Cluj, Alba Iulia, Sibiu, Brașov – în Transilvania și în capitală, la București.

La Cluj, unul din obiectivele vizitate a fost Universitatea și Biblioteca Universității din Cluj. Așa cum se consemnează în Anuarul Universității Regele Ferdinand, la 25 Septemvrie 1928, Mareşalul polonez Pilsudsky ne-a vizitat, anunţându-ne de vreme că-1 interesează documentele, în special decretele şi corespondenţa regelui Ştefan Bathori al Poloniei, cari se găsesc în număr mare în archivele Bibliotecii. Mareşalul a rămas impresionat de bogăţia colecţiunilor noastre, iar noi i-am reprodus în facsimile, în semn de omagiu, cele 12 documente cari 1-au interesat mai mult, trimeţându-le la dorinţa Domniei-Sale, Universităţii din Vilna, fondată pe vremuri de regele Ştefan Bathori.

[modifică] Bibliografie

  1. Anuarul Universităţii Regele Ferdinand din Cluj pe anul şcolar 1928/29, Cluj, Tipografia Națională S.A., 1929, p. 247-248;
  2. A doua vizită a lui Pilsudski în România, la http://www.bukareszt.msz.gov.pl/ro/cooperare_bilaterala/istoria_si_diplomatie/bukareszt_ro_a_270/bukareszt_ro_a_273/, accesat la 23 iun. 2022.