De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

n. 12 oct. 1939, Romos, jud. Hunedoara – d. 16 ian. 1995, București. Medic.

A urmat școala primară în comuna natală, liceul la Liceul Aurel Vlaicu din Orăștie, unde i s-a decernat la finalul studiilor Diploma de onoare grație rezultatelor excepționale la învățătură, apoi Facultatea de Medicină la Cluj, pe care a absolvit-o cu prima medie pe toți anii de studiu. Și-a susținut doctoratul în medicină în anul 1969 cu teza Contribuții la diagnosticul și tratamentul arteriopatiilor obliterante ale extremităților, sub îndrumarea lui Aurel Moga.

Și-a început cariera încă din perioada studenției ca extern, apoi intern prin concurs, lucrând mulți ani la Clinia Medicală I sub conducerea prof. Aurel Moga. L-a urmat pe acesta la București și și-a făcut secundariatul în Cardiologie la ASCAR. În 1970 a susținut examenul de medic specialist cardiolog. A devenit medic primar cardiolog în anul 1974.

A fost preparator, șef de lucrări la Catedra clinică de învățământ postuniversitar de cardiologie, ASCAR București, apoi din 1976 la Spitalul clinic Fundeni. Între anii 1981-1991 a fost conferențiar, șef al disciplinei de Cardiologie clinică, șef al Clinicii Cardiologie, apoi profesor universitar, șef de catedră la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca (din 1991). A fost primul director al Institutului Inimii Aurel Moga (din 1992).

În activitatea de asistenţă medicală, Niculae Stăncioiu a efectuat peste 2000 de investigaţii (angiografii), peste 2000 de cardiostimulări artificiale temporare sau permanente (implantări de Pacemaker), a organizat laboratoare de investigaţii neinvazive (radiologie, EKG, testare de efort etc). A organizat și coordonat asistența cardiacă de urgență prespitalicească, în colaborare cu stația de salvare, la Clinica de Cardiologie, înființând prima unitate coronariană mobilă (UCM) din țară.

În domeniul cercetării a fost preocupat de studiul tratamentului arteriopatiilor obliterante ale extremităților. A susținut numeroase comunicări la conferințe și congrese organizate în țară și străinătate. A publicat ca autor sau coautor 7 lucrări monografice și peste 160 de studii, în reviste din țară și străinătate. A fost membru în comitetul de redacție al Revistei române de cardiologie. A fost co-director al Programului de reducere a mortalității prin boli cardi-vasculare în România, în parteneriat cu Providence Heart Institute, Columbia, Carolina de Sud, SUA.

A fost membru al Comitetului Societății Române de Cardiologie, a Federației Internaționale a Societăților de Cardiologie, a Consiliului de Epidemiologie și Prevenire (IFSC), a Societății Europene de Cardiologie (SEC), al Asociației Internaționale de Cardiologie de limbă Franceză, al Academiei de Medicină din New York, a Grupului de lucru pentru Epidemiologie și Prevenire (SEC), reprezentant național al Grupului de lucru privind Pacing-ul cardiac (SEC) și Fellow al Societății Europene de Cardiologie (SEC).

A fost distins cu Premiul V. Babeș al Academiei Române (1976). A fost desemnat post-mortem, în anul 2016, Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca. De asemenea, la moartea sa, în 1995, s-a propus ca Institutul Inimii să-i poarte numele.

[modifică] Lucrări publicate (autor/coautor - selectiv)

Trombangeita obliterantă (1974); Cardiopatii cronice majore – factori de risc, perioada de constituire (1974) – lucrare premiată de Academia Română (1976); Actualități în diagnosticul și tratamentul bolilor de inimă (1976); Îndreptar de diagnostic și tratament în bolile cardiovasculare (1976); Îndreptar de doagnostic și tratament al bolilor cardiovasculare (1989); Tratat de medicină internă (1993).

[modifică] Bibliografie

  1. Facultatea de Medicină, școala medicală clujeană și spitalele din Cluj (1500-2000). Scurt istoric/Florea Marin. – Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2004, p.427. ISBN 973-686-622-X
  2. Personalități clujene (1800-2007). Dicționar ilustrat/Dan Fornade. – Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2007, p.570. ISBN 978-973-133-101
  3. Profesorul Niculae Stăncioiu, cetățean de onoare post-mortem al Clujului, la http://www.monitorulcj.ro/sanatate/55692-profesorul-niculae-stancioiu-cetatean-de-onoare-post-mortem-al-clujului#sthash.r0MLwJIN.dpbs, accesat în 14 aug. 2017.