De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

Lucia Stănescu este una din marile personalități ale culturii românești din a doua jumătate a secolului al XX-lea, fiind pentru mulți ani soprană a Operei Române din Cluj-Napoca.

Născută în iunie 1926, într-o familie de preoți din Someșul Rece, de lângă Cluj, Lucia Stănescu a fost ultimul din cei șapte copii pe care i-a avut familia. Botezată și înscrisă în registrul civil cu numele de Felicia, după dorința nașei și mătușii sale din București, ea își va spune și va fi cunoscută toată viața sa ca Lucia. Lucia Stănescu și-a petrecut copilăria, adolescența și anii de pregătire intelectuală și profesional-artistică la București, sub supravegherea atentă a mătușii sale, Leontina, sora mamei.

Începe școala primară în 1933, intră la liceu patru ani mai târziu, cunoscând și intrând în contact cu primii oameni care-i vor sesiza vocea și posibilitățile artistice mari: mai întâi mezzosoprana Aura Davidescu, profesoara de muzică de la Institutul Domnișoarelor Ortodoxe din București, unde Lucia era elevă, și baritonul Jean Atanasiu, unul dintre fondatorii Operei Naționale din București, în 1922, cu a cărui fiică Lucia era prietenă.

Adolescența îi este umbrită, pe lângă atmosfera și restricțiile războiului dintre 1939-1945, și de moartea mezzosopranei Aura Davidescu, în timpul marelui cutremur din noiembrie 1940 sau de bombardamentele aviației americane din aprilie 1944, în urma cărora se refugiază la Turda, lângă Cluj. Revenită în București, este admisă, în 1945, la Academia Regală de Muzică și la Facultatea de Drept, la ultima renunțând doi ani mai târziu.

Încă din timpul studiilor muzicale, tânăra studentă a cântat, timp de doi ani, în Corul Radiodifuziunii Române, iar la absolvirea acestora, a primit din partea directorului Operei Române din Cluj, de la acea vreme, Constantin Bugeanu, propunerea de a fi angajată ca soprană, începând cu 1 septembrie 1949. Așa a început cariera celei care a rămas în amintirea multora ca marea soprană Lucia Stănescu. De-a lungul unei cariere de peste 30 de ani în muzica de operă, artista clujeană a interpretat roluri memorabile în numeroase piese celebre, mai ales ale lui Giuseppe Verdi și Giacomo Puccini, pe care i-a apreciat în mod deosebit. A început programat, mai întâi cu roluri secundare, apoi cu cele de mare anvergură artistică, realizând turnee în toată Europa, până în China, Japonia, Egipt, URSS și Cuba, culegând aplauze, bisuri și critici muzicale dintre cele mai laudative în presa de specialitate.

Pe lângă activitatea artistică, Lucia Stănescu a condus și Opera Română din Cluj, între 1970-1975, directorat plin de turnee internaționale, ceea ce a creat o mare vizibilitate externă pentru această instituție artistică de prim rang din România. A fost și perioada în care, odată cu turneele din Italia, tot mai numeroase, la invitația Teatrului Goldoni din Livorno, Lucia Stănescu se îndrăgostește de această țară, unde se stabilește definitiv, în 1979, recăsătorindu-se cu un impresar italian. Pe scena Teatrului Goldoni, Lucia Stănescu va mai interpreta, timp de doi ani, rolul Aidei din piesa cu același nume de Giuseppe Verdi, dar mai ales roluri din operele lui Giacomo Puccini, precum Madama Butterfly, Manon Lescaut, La Boeme, Tosca, Suor Angelica și altele, motiv pentru care a și primit, în 2010, titlul de ,,Eroină pucciniană”, din partea Fundației Festivalului Puccini din Italia.

În România, activitatea și contribuția la promovarea artei i-a fost răsplătită prin numeroase medalii, distincții și titluri, din partea Președinției României, a unor universități de prestigiu și a autorităților locale din Cluj-Napoca, care i-au acordat titlul de Cetățean de Onoare al orașului. Tot în semn de mare prețuire, autoritățile din localitatea natală, Someșul Rece, au ținut ca, la aniversarea a 90 de ani de viață ai marii soprane să acorde Căminului Cultural din localitate numele acesteia, iar Opera Română din Cluj-Napoca a organizat, pe 17 iunie 2016, un mare concert aniversar, în onoarea Doamnei Lucia Stănescu.

[modifică] Roluri interpretate

Floria Tosca (Puccini: Tosca); Manon (Puccini: Manon Lescaut); Cio-Cio-San (Puccini: Madame Butterfly); Mimi (Puccini: La Boeme); Liu (Puccini: Turandot); Aida (Verdi: Aida); Desdemona (Verdi: Othello); Neda (Leoncavallo: Pagliacci); Margareta (Gounod: Faust); Micaela (Bizet: Carmen); Tatiana (Ceaikovski: Evghenii Oneghin); Mașa (Ceaikovski: Dama de pică); Maria (Ceaikovski: Mazeppa).

[modifică] Bibliografie

  1. Lucia Stănescu, A fost o viață sau un vis?, Prefață de Luminița Constantinescu, Cluj-Napoca, Editura Eikon, 2012;
  2. „Formula AS”, nr. 1025 /2012;
  3. „Gazeta de Cluj”, 17 iunie 2016, p. 3;