De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

n. ?.?.1876, Cluj – d. 26.05.1948, Cluj

Aristocrată, susținătoare a artelor, muza lui Bánffy Miklós

Tatăl său, Syilvássy Béla, a fost proprietar de pământ, iar mama sa a fost contesa Wass Antonia.

A fost educată în diferite locuri din monarhia Austro-Ungară, dar a fost introdusă în societate, în Transilvania. A fost renumită în întreg Ardealul prin cultură, prin personalitatea remarcabilă. Vorbea cinci limbi străine. Din tinerețe a făcut totul pentru a deveni o legendă. Se învârtea în centrul societății clujene și, unde apărea, nu rămânea neremarcată. Stârnea atenție oriunde. Nu-i plăceau regulile de conduită, eleganța rigidă și mereu stârnea revolta generațiilor mai vechi. Le îngrozea pe doamnele în vârstă care se agățau de etichetă. Dacă dorea să vorbească cu un bărbat, nu accepta însoțitori. Se pronunța deschis pentru egalitatea în drepturi a femeilor cu bărbații. Se îmbrăca după cea mai nouă modă, cu gust, o idee mereu mai modern ca alții. Se declara „internaționalistă”. Îi plăcea naturalismul, nu o atrăgeau scrierile romantice, siropoase. Se împrietenea cu femei îndrăznețe și bărbați interesanți. Avea o fizionomie sportivă, ochi verzi. Se pare că Bánffy Miklós și-a creionat după ea personajul Milóth Adrienne.

Szilvássy Karola a fost o femeie cu o activitate socială impresionantă din perioada eroică a aristocrației. A fost președinta Societății Femeilor Reformate, a sprijinit instituții de ocrotire a copiilor și case de bătrâni, a considerat importantă grija pentru tinerele servitoare. Și-a asumat un rol important în îngrijirea bolnavilor și ajutorarea săracilor. A absolvit cursurile de moașe și a lucrat ca infirmieră pe front, asistând chirurgii în timpul operațiilor.

La Cluj era sufletul a tot ceea ce însemna artă și literatură. Poeții îi citeau ei manuscrisele, se adresau ei dacă aveau nevoie de ajutor, micii poeți o adulau, cei mari o adorau. Între războaie i-a susținut pe scriitori, i-a însoțit și în provincie la diversele lor întâlniri, a susținut lecturi publice din operele acestora. Cu mărinimie contribuia la sprijinirea culturii. A fost membră a Asociației Literare Kemény Zsigmond din Târgu Mureș, apărătoare a Erdélyi Helikon. Kunz Aladár o numea chiar răutăcios „soacra” Helikon-ului, ea participând la toate întrunirile acestora. A fost vicepreședintă a Erdélyi Színpártoló Társaság, animatoare a Óvári Szalon [Salonului Cetății Vechi]. A avut o activitate complexă. Cu Bethlen Margit, soția lui Bethlen Istvánn a pus în scenă nu doar piese clasice, dar și creații proprii. A jucat ca actriță amatoare rolul principal feminin din Nora lui Ibsen. A avut succes nu doar pe scenă, în 1913 a regizat scheci-ul cinematografic Apacs nő szerelme.

A fost prima femeie din Ungaria care a zburat cu avionul. În anul 1912, când Louis Blériot a realizat un zbor demonstrativ în Ungaria, Syilvássy Karola a călătorit la Budapesta pentru a asista la eveniment. Mai mult, i-a spus soțului ei că ar dori să zboare, iar acesta l-a convins pe Blériot, care nu voia să ia pe nimeni în avion, cu atât mai mult o femeie, să-i accepte soția ca însoțitor în schimbul fabuloasei sume de 1000 de coroane de aur.

A generat emoții chiar mai mari când a pornit spre Africa, însoțită doar de soția lui Aczél Elemér născută Wass Mária, în căutarea mormântului fratelui acesteia, căzut în luptele cu burii.

Era o femeie rebelă și rafinată, o femeie care nu putea fi ignorată, știa să urască și să iubească pasional și ceea ce dovedește cartea sa de rețete, să gătească... Karola i-a lăsat menajerei sale, soția lui Kemény János mica sa carte de bucate cunoscută sub numele de Kipróbált receptek [Rețete încercate], carte editată în 2009 de Marosi Ildikó.

Scriitorul, politicianul, regizorul Bánffy Miklós și Szilvassy Karola s-au simpatizat reciproc, dar relația de cincizeci și cinci de ani nu s-a finalizat prin căsătorie, datorită împotrivirii tatălui lui Bánffy Miklós. Deși Bánffy Miklós nu s-a căsătorit cu ea, a iubit-o și admirat-o până la sfârșitul vieții. A fost dragostea secolului. Szilvássy Karola s-a căsătorit cu baronul Bornemissza Elemér, un soț pe care, în afară de vânătoare, nu îl interesau prea multe, în schimb îi oferea soției multă libertate. Nu a fost o căsnicie fericită. Cei doi trăiau în două lumi diferite. Unicul copil al familiei a murit, iar Karola nu a mai îmbrăcat decât haine negre. Cei doi soți s-au separat în scurt timp, dar nu au divorțat.

De o frumusețe aparte, inteligentă, un spirit întreprinzător, pregătit să conteste normele sociale ale vremii, Karola a rămas în schimb, muza lui Bánffy pe care l-a văzut prima dată la 17 ani. Când a murit în 1948, a fost înmormântată în Cimitirul Central. Martori oculari au afirmat că, pe mormântul său, Bánffy Miklós a așezat un buchet unic de trandafiri roșii.

A fost decorată cu Ordinul Elisabeta.

Chiar și comuniștii au respectat-o: în palatul ei, putea să folosească trei camere, ceea ce pe atunci, era un adevărat lux.

[modifică] Lucrări publicate

Kipróbált receptek/ed. Marosi Ildikó, 2009.

[modifică] Bibliografie

  1. Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola szakácskönyve, la http://magyarkonyhaonline.hu/baro-bornemissza-elemerne-szilvassy-karola-szakacskonyve, accesat la 26 iulie 2016.
  2. Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola (baroneasă), la https://hu.wikipedia.org/wiki/Szilv%C3%A1ssy_Karola, accesat la 26 iulie 2016.
  3. Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola (baroneasă), la http://mno.hu/magyar_nemzet_kulfold/buvkor-1246656, accesat la 26 iulie 2016.