De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Zece ani de activitate a Camerei de comerţ şi de industrie din Cluj : 3 Decembrie 1922 – 3 Decembrie 1932. – Cluj : Tipografia “Transilvania”, [s.a], 33 p.

Este vorba despre o broşură care sintetizează activitatea de un deceniu a Camerei de comerţ şi de industrie din Cluj. Aceasta se deschide cu o serie de tabele în care sunt prezentate: Compunerea Comitetului de direcţie, pe intervalele 1922-1925, 1925-1929 şi 1929-1932; Tabloul membrilor din cari se compunea Consiliul de Administraţie al Camerei de Comerţ şi Industrie din Cluj - găsit în funcţie la preluarea imperiului. Ales în anul 1915; cel ales cu ocazia alegerilor ţinute la 30 noiembrie 1921;Tabloul membrilor numiţi de Ministerul Industriei şi Comerţului şi celor aleşi prin alegerile din 21 septembrie 1925; Tabloul membrilor aleşi în Consiliul de Administraţie al Camerei de Comerţ şi de Industrie din Cluj - cu ocazia alegerilor ţinute la 30 iunie 1929; Tabloul funcţionarilor Camerei de Comerţ şi de Industrie din Cluj. Aceste tabele sunt urmate de Raportul Camerei care cuprinde: Legislaţia şi alegerile desfăşurate în vederea constituirii Consiliilor de Administraţie; Târgul de mostre naţional organizat în anii 1921 şi 1924; Târguri de Crăciun şi concurs de vitrine în anii 1923 şi 1924, respectiv 1929; Creditul industrial; Încurajarea construcţiilor; Lucrarea de propagandă: “Industria şi bogăţiile naturale din Ardeal şi Banat”; Burse de comerţ, cu iniţiativa infiinţării la Cluj a Bursei de efecte acţiuni şi schimb şi a unei Burse de mărfuri (1930); Şomajul şi Casa de raport a Camerei construită pentru a adăposti cele două burse de comerţ; Învăţământul profesional; Căminul de ucenici; Şcoala practică de comerţ; Învăţământul ucenicilor industriali; Cursuri industriale de perfecţionare şi realizări pentru ridicarea nivelului industriei şi al învăţământului industrial.

Broşura mai cuprinde o anexă, Tablou de desideratele şi doleanţele consemnate în cursul ancheitei din primăvara anului 1923. De asemenea, sunt inserate în cadrul acesteia două fotografii alb-negru înfăţişând Palatul camerei de comerţ şi de industrie din Cluj şi Casa de raport şi palatul bursei, proprietatea Camerei de comerţ şi de industrie din Cluj.