De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Istoria clădirii

Clădirea de pe colțul bulevardului Eroilor cu Piața Unirii este cunoscută ca fiind casa Pataki-Teleki, după cei doi mari proprietari care au stăpânit-o în trecut. Construcția acesteia datează de pe la 1790, pe o parcelă cumpărată de la Biserica Reformată de către familia Sámuel Pataki, originară din Sárospatak și mutată la Cluj la invitația princepelui Gheorghe Rákóczi. La început de secol XIX, aici s-au ținut spectacole de teatru. La moartea proprietarului, văduva acestuia a vândut casa familiei Teleki. În 1845, casa a fost cumpărată de renumitul politician și istoric, contele Domokos Teleki, care l-a găzduit pe generalul Bem când acesta a venit la Cluj în ajunul Crăciunului 1848, eliberând orașul de trupele austriece.

[modifică] Detalii arhitecturale

Această casă orășenească cu trei etaje și cu elemente baroce și neoclasice în arhitectura sa a inclus încă de la început mai multe ziduri de piatră ale clădirilor mai vechi, de inspirație renascentistă. Fațada principală, cea dinspre b-dul Eroilor, este traversată de 11 rânduri de ferestre pe fiecare din cele trei etaje, de factură mai degrabă austeră, doar trei dintre ele, cele de deasupra balconului clasic, fiind prevăzute cu frontoane de tip clasic. Fațada casei a suferit mici modificări la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind păstrate decorațiunile de la parter în stil rococo, cu motive ce amintesc de cochiliile de scoici. După 1950, clădirea a suferit noi intervenții, fiindu-i adăugate alte două niveluri, alterându-i caracterul istoric.

[modifică] Bibliografie

  1. Cluj-Napoca. Ghid turistic, istoric, cultural / György Gaal. - Cluj-Napoca: Editura Tortoma, 2014, p. 57-58, ISBN 978-973-8995-17-8;