De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Toponimie

Strada a fost încă din epoca medievală cea mai importantă stradă care pornea din Piaţa Principală, cunoscută atunci sub numele de Közép utca (strada de Mijloc). Piaţa Principală se extindea şi aici, şi strada a fost legată de aceasta şi mai târziu când, deja la începutul sec. XX, era o parte a corso-ului Pieţei Principale.

La cumpăna secolelor XIX-XX, strada a fost denumită după politicianul maghiar Deák Ferenc. Între cele două războaie mondiale s-a numit Regina Maria, iar după al doilea război mondial Molotov, după ministrul de externe sovietic, apoi Petru Groza.

Din 1990 poartă numele de strada Eroilor, amintind de mişcările revoluţionare din 21-22 decembrie 1989, de răsturnare a dictaturii ceauşiste, ale căror evenimente clujene s-au petrecut nu departe, în piaţă, între Primărie şi hotelul Continental.

[modifică] Clădiri monument

Dintre construcţiile remarcabile ale acestei străzi poate fi amintit în primul rând Palatul Kendeffy, prima clădire de pe strada Eroilor, de lângă Primăria veche. Între 1974-1993, aici a fost pentru scurt timp redacţia Utunk, redacţia revistei literare Helikon.

Pe partea dreaptă a străzii Eroilor se remarcă turnul baroc al Bisericii minoriţilor. Faţă în faţă cu biserica, pe partea stângă a străzii Eroilor, clădirea de pe colţ spre strada Bolyai, merită atenţie din perspectiva istoriei ştiinţei. La începutul sec. XX a fost proprietatea matematicianului Vályi Gábor. Pe faţadă, la etaj, şi două tăbliţe amintesc de faptul că aici, în casa familiei mamei sale, s-a născut la 15 dececembrie 1802, Bolyai, János, matematicianul de renume mondial, unul din fondatorii geometriei neeuclidiene.

Pe latura bisericii minoriţilor, la nr. 16, atrage atenţia fostul sediu al Cazinoului clujean, o instituţie specifică procesului de îmburghezire al oraşului.

[modifică] Galerie de imagini

[modifică] Bibliografie

  1. Képes Kolozsvár. A belváros irásban és képben/Gaal György .- Kolozsvár : Polis Könyvkiadó, 2007, p.49-53. ISBN 978-973-8341-85-2