De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 23 februarie 2024 08:04 (modifică)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Decizia de construcție a unor prăvălii în jurul Bisericii Sf. Mihail)
← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 23 februarie 2024 08:05 (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Spațiile comerciale)
Diferenţa următoare →
Linia 6: Linia 6:
==Spațiile comerciale== ==Spațiile comerciale==
 +Aceste spații comerciale erau diferite din punct de vedere calitativ. Până la sfârșitul secolului al XVI-lea, s-au conturat trei categorii de construcții în funcție de materialul din care erau ridicate: piatră, piatră și lemn, lemn, după fiecare, în funcție de materialul de construcție, plătindu-se o chirie diferențiată. Toate au fost acoperite cu șindrilă, iar unele aveau și sobe de încălzit.
 +
 +În anul 1581, erau închiriate aici 15 magazine din piatră, trei locații fiind nefolosite. Pe lângă acestea, au fost alte 44 de dughene din lemn. În anul 1585, au fost închiriate 18 magazine din piatră și 44 din lemn. În 1597, erau deja 20 de construcții din piatră și 46 din lemn.
 +
==Chiriași== ==Chiriași==
==Demolarea construcțiilor din jurul bisericii Sf. Mihail== ==Demolarea construcțiilor din jurul bisericii Sf. Mihail==
==Bibliografie== ==Bibliografie==

Versiunea de la data 23 februarie 2024 08:05

Cuprins

Decizia de construcție a unor prăvălii în jurul Bisericii Sf. Mihail

În trecut, în jurul bisericii Sfântul Mihail s-a aflat cimitirul orașului, locul de înhumare al clujenilor până la 1585, când a fost deschis Cimitirul Hajongard (Cimitirul Central). La 1550, vechiul cimitir din jurul bisericii a fost înconjurat cu un zid înalt de piatră, pentru a fi protejat de tumultul vieții din piață. Ca urmare a acestui demers, a apărut posibilitatea de amplasare de spații comerciale lângă acest zid, spații care au rezistat aici mai bine de 300 de ani.

Cu ocazia ședinței Consiliului celor o sută al orașului Cluj, din 11 februarie 1561, s-a decis construirea de prăvălii în jurul Bisericii Sf. Mihail. Se consfințea, prin hotărârea acestui for de conducere al orașului, un proces de construcție, care începuse de pe la 1557. Despre construcția, mentenanța, rolul și valoarea acestor prăvălii s-au făcut consemnări anuale în registrele de socoteli ale curatorilor bisericii. În fiecare an, administratorii au consemnat veniturile bisericii provenite din închirierea magazinelor din jurul bisericii Sfântul Mihail, folosite de multe ori la repararea construcțiilor existente și ridicarea de noi magazine.

Spațiile comerciale

Aceste spații comerciale erau diferite din punct de vedere calitativ. Până la sfârșitul secolului al XVI-lea, s-au conturat trei categorii de construcții în funcție de materialul din care erau ridicate: piatră, piatră și lemn, lemn, după fiecare, în funcție de materialul de construcție, plătindu-se o chirie diferențiată. Toate au fost acoperite cu șindrilă, iar unele aveau și sobe de încălzit.

În anul 1581, erau închiriate aici 15 magazine din piatră, trei locații fiind nefolosite. Pe lângă acestea, au fost alte 44 de dughene din lemn. În anul 1585, au fost închiriate 18 magazine din piatră și 44 din lemn. În 1597, erau deja 20 de construcții din piatră și 46 din lemn.

Chiriași

Demolarea construcțiilor din jurul bisericii Sf. Mihail

Bibliografie