De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Sfințirea Catedralei Ortodoxe (05.11.1933)

Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca reprezintă principalul locaș de cult ortodox din cadrul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, având rang de catedrală mitropolitană.

Istoria sa este legată direct de întregirea statului român, de inițiativa preotului pe atunci, Nicolae Ivan, care s-a adresat încă din 1919 Consiliului Dirigent al Transilvaniei, pentru a solicita un ajutor financiar necesar ridicării unei catedrale ortodoxe la Cluj. Cererea i-a fost aprobată, Consiliul Dirigent oferind suma de 2 milioane de coroane austro-ungare. De următoarele demersuri birocratice s-a ocupat tot Nicolae Ivan, hirotonit în toamna anului 1921, ca întâiul episcop al nou înființatei Episcopii a Vadului, Feleacului și Clujului și care solicita Primăriei clujene ca parcul din fața Teatrului Național să fie cedat pentru zidirea catedralei, cerere care și ea a fost acceptată în 1923.

În urma concursului organizat pentru ridicarea noii catedrale, au câștigat proiectele arhitecților George Cristinel și Constantin Pomponiu, aceiași care au definit și planurile mausoleului de la Mărășești. Pentru executarea lucrărilor au fost contractate serviciile firmei bucureștene a inginerului Tiberiu Ieremia din București. Lucrările au înglobat o serie de modele din arhitectura brâncovenească, specifică Țării Românești, fiind foarte evidentă influența bizantină.

Lucrările efective au început în septembrie 1923, iar piatra de temelie a bisericii a fost pusă o lună mai târziu, în prezența prințului moștenitor Carol și a prim-ministrului Ionel Brătianu. Cu această ocazie s-a hotărât și hramul pe care urma să-l poarte viitoarea catedrală ortodoxă din Cluj și rămas până astăzi, cel al Adormirii Maicii Domnului.

Primul sunet al celor patru clopote aduse din Ungaria s-a auzit pe data de 6 mai 1927, după terminarea primei etape a construcției, cea a scheletului, iar sfințirea catedralei s-a făcut într–un cadru festiv la 5 noiembrie 1933.

La festivitățile solemne organizate cu acest prilej, slujba a fost oficiată de Patriarhul României, Miron Cristea, Mitropolitul Transilvaniei, Nicolae Bălan și episcopul de Cluj, Nicolae Ivan, alături de alți ierarhi și numeroși preoți. Au fost prezenți regele Carol al II-lea, principele Nicolae, marele voievod Mihai, primul ministru Alexandru Vaida-Voievod, precum și numeroase alte personalități centrale și locale. Potrivit aprecierilor din presa vremii, în piața catedralei s-ar fi aflat circa 50.000 de credincioși ortodocși, veniți din toată regiunea la acest eveniment important.

[modifică] Bibliografie

  1. Așezăminte de cult și de cultură din Cluj-Napoca / Ioan Ciorca . - Cluj-Napoca: Editura Napoca Nova, 2016, ISBN 978-606-8529-95-0, p. 72-73
  2. Cluj-Napoca, Ghid turistic, istoric, cultural / Gaal György . - Cluj-Napoca: Editura Tortoma - Asociația Kolozsvar Társaság, 2014, ISBN 978-973-8995-17-8, p. 256-257
  3. Episcopul Nicolae Ivan, la www.mitropolia-clujului.ro/episcopul-nicolae-ivan/, accesat la 17 aug. 2017.