De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 30 mai 2017 11:41 (modifică)
Ghizela (Talk | contribuţii)
(Pagină nouă: Imagine:germana1.jpgPrimele trei capitole ale lucrării urmăresc premisele istorice, statistice, legislative ale formării celor două grupări etnice, adică a...)
← Diferenţa anterioară
Versiunea curentă (30 mai 2017 11:43) (modifică) (anulează)
Ghizela (Talk | contribuţii)

 
Linia 1: Linia 1:
-[[Imagine:germana1.jpg|thumb|100px|left|]]Primele trei capitole ale lucrării urmăresc premisele istorice, statistice, legislative ale formării celor două grupări etnice, adică a sașilor ardeleni în cazul Clujului și Sibiului și a șvabilor bănățeni în cazul Timișoarei. Autorul analizează apoi atitudinea sașilor și șvabilor față de Unirea Transilvaniei cu România, care a stat la baza activității și poziției minorității germane în perioada interbelică, pentru a defini apoi conceptul de minoritate națională și politica statului român față de acestea. Capitolele IV-VI tratează separat comunitatea germană interbelică din Cluj, Sibiu, respectiv Timișoara, fiind redactate pe baza unei scheme unitare. Cel de-al IV-lea capitol, intitulat Comunitatea germană din Cluj în perioada interbelică, autorul l-a structural în două subcapitole: Câteva aspecte din istoria antebelică a orașului Cluj și Situația demografică, economică și culturală a comunității germane din orașul Cluj. Ultimul capitol, al VII-lea oferă o abordare comparativă a situației demografice, economice și culturale a minorității germane din Cluj, Sibiu și Timișoara, cu accent asupra sistemului de învățământ și presei.+[[Imagine:germana1.jpg|thumb|100px|left|]]Primele trei capitole ale lucrării urmăresc premisele istorice, statistice, legislative ale formării celor două grupări etnice, adică a sașilor ardeleni în cazul Clujului și Sibiului și a șvabilor bănățeni în cazul Timișoarei. Autorul analizează apoi atitudinea sașilor și șvabilor față de Unirea Transilvaniei cu România, care a stat la baza activității și poziției minorității germane în perioada interbelică, pentru a defini apoi conceptul de minoritate națională și politica statului român față de acestea. Capitolele IV-VI tratează separat comunitatea germană interbelică din Cluj, Sibiu, respectiv Timișoara, fiind redactate pe baza unei scheme unitare. Cel de-al IV-lea capitol, intitulat ''Comunitatea germană din Cluj în perioada interbelică'', autorul l-a structural în două subcapitole: ''Câteva aspecte din istoria antebelică a orașului Clu''j și ''Situația demografică, economică și culturală a comunității germane din orașul Cluj''. Ultimul capitol, al VII-lea oferă o abordare comparativă a situației demografice, economice și culturale a minorității germane din Cluj, Sibiu și Timișoara, cu accent asupra sistemului de învățământ și presei.
[[Imagine:germana2.jpg|thumb|100px|right|]] [[Imagine:germana2.jpg|thumb|100px|right|]]
Lucrarea are aparat critic și o consistentă bibliografie. Volumele conțin numeroase date statistice (prezentate în tabele) și fotografii care se regăsesc la finalul fiecărui volum. Lucrarea are aparat critic și o consistentă bibliografie. Volumele conțin numeroase date statistice (prezentate în tabele) și fotografii care se regăsesc la finalul fiecărui volum.
-Cartea a apărut în seria Istorie. Documente. Mărturii coordonat de Prof. Univ. Dr. Nicolae Bocșan, a fost tipărit cu sprijinul financiar al Departamentului pentru relații Interetnice din Cadrul Secretariatului General al României prin Forumul Democrat German din România, Filiala Cluj.+Cartea a apărut în seria Istorie. ''Documente. Mărturii'' coordonat de Prof. Univ. Dr. Nicolae Bocșan, a fost tipărit cu sprijinul financiar al Departamentului pentru relații Interetnice din Cadrul Secretariatului General al României prin Forumul Democrat German din România, Filiala Cluj.
<br> <br>
[[Categorie:Cluj]] [[Categorie:Cluj]]
[[Categorie:Bibliografii]] [[Categorie:Bibliografii]]

Versiunea curentă

Primele trei capitole ale lucrării urmăresc premisele istorice, statistice, legislative ale formării celor două grupări etnice, adică a sașilor ardeleni în cazul Clujului și Sibiului și a șvabilor bănățeni în cazul Timișoarei. Autorul analizează apoi atitudinea sașilor și șvabilor față de Unirea Transilvaniei cu România, care a stat la baza activității și poziției minorității germane în perioada interbelică, pentru a defini apoi conceptul de minoritate națională și politica statului român față de acestea. Capitolele IV-VI tratează separat comunitatea germană interbelică din Cluj, Sibiu, respectiv Timișoara, fiind redactate pe baza unei scheme unitare. Cel de-al IV-lea capitol, intitulat Comunitatea germană din Cluj în perioada interbelică, autorul l-a structural în două subcapitole: Câteva aspecte din istoria antebelică a orașului Cluj și Situația demografică, economică și culturală a comunității germane din orașul Cluj. Ultimul capitol, al VII-lea oferă o abordare comparativă a situației demografice, economice și culturale a minorității germane din Cluj, Sibiu și Timișoara, cu accent asupra sistemului de învățământ și presei.

Lucrarea are aparat critic și o consistentă bibliografie. Volumele conțin numeroase date statistice (prezentate în tabele) și fotografii care se regăsesc la finalul fiecărui volum.

Cartea a apărut în seria Istorie. Documente. Mărturii coordonat de Prof. Univ. Dr. Nicolae Bocșan, a fost tipărit cu sprijinul financiar al Departamentului pentru relații Interetnice din Cadrul Secretariatului General al României prin Forumul Democrat German din România, Filiala Cluj.