De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

Date biografice

n. 29 aug. 1887, Blaj – d. 25 oct. 1973. Pianistă, profesor universitar.

Cornelia-Irina (Nelly) Deac a fost fiica pr. prof. Aron Deac și al Corneliei Deac (născută Nistor). A urmat școala primară și gimnazială la Blaj, apoi Liceul de fete – teoretic din localitate. Din copilărie a dovedit aptitudini artistice, studiul pianului începându-l în familie cu mama sa. Primele concerte le-a susținut la Blaj la diverse reuniuni ale societății blăjene.

La 11 mai 1909, Cornelia Deac s-a căsătorit la Blaj cu dr. Ioan Victor Vancea – descendent în linie directă al Mitropolitului Ioan Vancea de Buteasa, cu care a avut doi copii: un băiat, Caius și o fetiță, Iulia. În anul 1912, cei doi s-au separat, pentru ca abia în 1919să se pronunțe divorțul. După acesta, Cornelia Deac a revenit la numele de domnișoară pe care l-a purtat până la sfârșitul vieții, Cornelia (Nelly) Deac.

Cornelia Deac s-a mutat cu cei doi copii la Cluj, unde a aprofundat studiul pianului, între anii 1914-1918 studiind la Conservatorul maghiar din Cluj. Aici la avut ca îndrumător pe prof. Lavotta Rezső Rudolf, personalitate marcantă a lumii muzicale maghiare, dirijor, compozitor, istoric muzical și director al Conservatorului. Cornelia Deac a studiat apoi la Budapesta obținând licența.

Răspunzând invitației prof. Lavotta Rezső Rudolf, Cornelia Deac și-a început cariera didactică la Conservator, ca profesoară la catedra de pian. În 1919, cu reorganizarea învățământului românesc și înființarea Conservatorului de Muzică și Artă Dramatică, Cornelia Deac a intrat în noul corp profesoral al acestuia, cu titlu provizoriu. În anul 1924, a fost confirmată și numirea definitivă a Corneliei Deac ca profesoară la Catedra de pian a Conservatorului. Practic întrega sa activitate s-a derulat în continuare la Conservatorul din Cluj unde a contribuit la formarea mai multor generații de tineri muzicieni. Chiar și în perioada refugiului de la Timișoara, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Cornelia Deac s-a dăruit cu aceeași pasiune profesiei pe care a îmbrățișat-o și pe care a slujit-o aproape jumătate de veac.

După pensionare, în jurul anului 1960, s-a mutat la Deva, unde fiica sa Iulia Russu (n. Vancea) era la rândul ei profesoară de pian la Școala de muzică de 7 ani cu clase de arte plastice. Deși aflată deja la o vârstă înaintată, Cornelia Deac a predat și ea aici, ca profesor suplinitor, până în anul 1965. S-a stins din viață la vârsta de 86 de ani, lăsând în urmă amintirea unei figuri emblematice pentru epoca de pionierat a învățământului superior de artă românesc din Transilvania.

Bibliografie

  1. Caius Vancea, Bogdan Vancea, Prof. univ. Cornelia-Irina (Nelly) Deac, (manuscris)
  2. Prof. Cornelia Deac, în Szigethy Iosif, Monografia Clujului, vol. III, Cluj, Tipografia „Victoria”, 1939, p.280.