De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 16 octombrie 2008 13:10 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 16 octombrie 2008 13:11 (modifică) (anulează)
Ica (Talk | contribuţii)

Diferenţa următoare →
Linia 5: Linia 5:
Prima parte a lucrării '''„Kolozsvár jelképe és központja: a Fötér” : [Centrul şi simbolul Clujului: Piaţa Principală]''', este o prezentare a acesteia, cu cele mai importante monumente istorice şi case monumentale, în cadrul căreia un loc special îi este acordat [[Biserica Sfântul Mihail|Bisericii Sf. Mihail]] ca şi [[Grupul statuar Matei Corvin|Grupului statuar Matei Corvin]]. Este un prilej de a pătrunde şi pe una din principalele străzi care porneşte din Piaţa Unirii, un subcapitol fiind destinat descrierii [[strada Eroilor|străzii Eroilor]] (Deák Ferenc utca) şi monumentelor sale. Prima parte a lucrării '''„Kolozsvár jelképe és központja: a Fötér” : [Centrul şi simbolul Clujului: Piaţa Principală]''', este o prezentare a acesteia, cu cele mai importante monumente istorice şi case monumentale, în cadrul căreia un loc special îi este acordat [[Biserica Sfântul Mihail|Bisericii Sf. Mihail]] ca şi [[Grupul statuar Matei Corvin|Grupului statuar Matei Corvin]]. Este un prilej de a pătrunde şi pe una din principalele străzi care porneşte din Piaţa Unirii, un subcapitol fiind destinat descrierii [[strada Eroilor|străzii Eroilor]] (Deák Ferenc utca) şi monumentelor sale.
-Intitulată '''„A város legrégibb magja: Az Ovar” : [Cel mai vechi sâmbure al oraşului: Cetatea Veche]''', partea a doua a lucrării prezintă în capitole separate [[Casa Matei]]] şi [[Biserica Franciscană]], printr-o descriere a cadrului arhitectonic al străzilor din zonă şi a [[obeliscul Carolina|obeliscului Carolina]], ca monument central. +Intitulată '''„A város legrégibb magja: Az Ovar” : [Cel mai vechi sâmbure al oraşului: Cetatea Veche]''', partea a doua a lucrării prezintă în capitole separate [[Casa Matei]] şi [[Biserica Franciscană]], printr-o descriere a cadrului arhitectonic al străzilor din zonă şi a [[obeliscul Carolina|obeliscului Carolina]], ca monument central.
Partea a treia a lucrării '''„A város hosszanti tengelye” [Axa longitudinală a oraşului]''' este dedicată [[strada 21 Decembrie 1989|străzii 21 Decembrie]] (Kossuth Lajos utca) şi [[strada Memorandumului|străzii Memorandumului]] (Unió utca), cu clădirile lor monumentale laice şi ecleziastice. Partea a treia a lucrării '''„A város hosszanti tengelye” [Axa longitudinală a oraşului]''' este dedicată [[strada 21 Decembrie 1989|străzii 21 Decembrie]] (Kossuth Lajos utca) şi [[strada Memorandumului|străzii Memorandumului]] (Unió utca), cu clădirile lor monumentale laice şi ecleziastice.

Versiunea de la data 16 octombrie 2008 13:11

Képes Kolozsvár. A belváros irásban és képben : [Clujul ilustrat. Centrul oraşului în scrieri şi ilustraţii ].- Gaal György.- Kolozsvár : Polis, 2007, 195p.

Cu o introducere semnată de Demény Péter, este o radiografiere a centrului oraşului Cluj, printr-o descriere amănunţită a istoriei pieţelor, străzilor, clădirilor monumentale şi monumentelor sale istorice, bogat ilustrată. Autorul propune o întoarcere înspre istoria obiectivelor analizate, dar în egală măsură o perspectivă arhitectonică şi artistică de ansamblu a acestora.

Prima parte a lucrării „Kolozsvár jelképe és központja: a Fötér” : [Centrul şi simbolul Clujului: Piaţa Principală], este o prezentare a acesteia, cu cele mai importante monumente istorice şi case monumentale, în cadrul căreia un loc special îi este acordat Bisericii Sf. Mihail ca şi Grupului statuar Matei Corvin. Este un prilej de a pătrunde şi pe una din principalele străzi care porneşte din Piaţa Unirii, un subcapitol fiind destinat descrierii străzii Eroilor (Deák Ferenc utca) şi monumentelor sale.

Intitulată „A város legrégibb magja: Az Ovar” : [Cel mai vechi sâmbure al oraşului: Cetatea Veche], partea a doua a lucrării prezintă în capitole separate Casa Matei şi Biserica Franciscană, printr-o descriere a cadrului arhitectonic al străzilor din zonă şi a obeliscului Carolina, ca monument central.

Partea a treia a lucrării „A város hosszanti tengelye” [Axa longitudinală a oraşului] este dedicată străzii 21 Decembrie (Kossuth Lajos utca) şi străzii Memorandumului (Unió utca), cu clădirile lor monumentale laice şi ecleziastice.

„Kolozsvár szellemi életének központja” : [Centrul spiritual al Clujului], este partea care tratează zona străzilor Universităţii (Egyetem utca) şi Kogălniceanu (Farkas utca). O atenţie deosebită este consacrată Bisericii Piariştilor şi Bisericii reformate din Strada Kogălniceanu, ca şi [[Universitatea "Babeş Bolyai|Universităţii]]. De o descriere generoasă se bucură şi statuia lui Sf. Gheorghe. Conţinutul părţii a cincea este sugerat chiar de titlul său, „Várak, városfalak, kaputornyok, bástyák” : [Cetăţi, ziduri ale oraşului, porţi-turn, bastioane].

Penultima parte a lucrării, „A Házsongárdi temetö, a magyar művelődéstörténet kegyhelye” : [Cimitirul Házsongárd, locul de pelerinaj al istoriei culturii maghiare], se concentrează asupra descrierii monumentelor funerare remarcabile din Cimitirul Central.

Cartea se încheie cu un fragment din lucrarea Kolozsvár, publicată de Kós Károly în 1934, şi intitulat Alattam a völgyben terpeszkedik a város : [La picioarele mele, în vale, se întinde oraşul...].

Anexele cuprind o prezentare a istoriei oraşului în date, o anexă cu denumirile vechi şi noi ale străzilor şi pieţelor oraşului, precum şi o listă cu cărţi despre Cluj.