De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 15 octombrie 2008 06:52 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 16 octombrie 2008 13:08 (modifică) (anulează)
Ica (Talk | contribuţii)

Diferenţa următoare →
Linia 1: Linia 1:
-''Képes Kolozsvár. A belváros irásban és képben : [Clujul ilustrat. Centrul oraşului în scrieri şi ilustraţii ]''.- [[Gaal György]].- Kolozsvár : Polis, 2007, 195p.+'''Képes Kolozsvár. A belváros irásban és képben : [Clujul ilustrat. Centrul oraşului în scrieri şi ilustraţii ]'''.- [[Gaal György]].- [[Kolozsvár|Kolozsvár]] : Polis, 2007, 195p.
-Cu o introducere semnată de Demény Péter, este o radiografiere a centrului oraşului Cluj, printr-o descriere amănunţită a istoriei pieţelor, străzilor, clădirilor monumentale şi monumentelor sale istorice, bogat ilustrată. Autorul propune o întoarcere înspre istoria obiectivelor analizate, dar în egală măsură o perspectivă arhitectonică şi artistică de ansamblu a acestora.+Cu o introducere semnată de '''Demény Péter''', este o radiografiere a centrului oraşului Cluj, printr-o descriere amănunţită a istoriei pieţelor, străzilor, clădirilor monumentale şi monumentelor sale istorice, bogat ilustrată. Autorul propune o întoarcere înspre istoria obiectivelor analizate, dar în egală măsură o perspectivă arhitectonică şi artistică de ansamblu a acestora.
-Prima parte a lucrării „Kolozsvár jelképe és központja: a Fötér” : [Centrul şi simbolul Clujului: Piaţa Principală], este o prezentare a acesteia, cu cele mai importante monumente istorice şi case monumentale, în cadrul căreia un loc special îi este acordat Bisericii Sf. Mihail ca şi Grupului statuar Matei Corvin. Este un prilej de a pătrunde şi pe una din principalele străzi care porneşte din Piaţa Unirii, un subcapitol fiind destinat descrierii străzii Eroilor (Deák Ferenc utca) şi monumentelor sale.+Prima parte a lucrării '''„Kolozsvár jelképe és központja: a Fötér” : [Centrul şi simbolul Clujului: Piaţa Principală]''', este o prezentare a acesteia, cu cele mai importante monumente istorice şi case monumentale, în cadrul căreia un loc special îi este acordat [[Bisericii Sf. Mihail]] ca şi [[Grupului statuar Matei Corvin]]. Este un prilej de a pătrunde şi pe una din principalele străzi care porneşte din Piaţa Unirii, un subcapitol fiind destinat descrierii [[strada Eroilor|străzii Eroilor]] (Deák Ferenc utca) şi monumentelor sale.
-Intitulată „A város legrégibb magja: Az Ovar” : [Cel mai vechi sâmbure al oraşului: Cetatea Veche], partea a doua a lucrării prezintă în capitole separate Casa Matei şi Biserica Franciscană, printr-o descriere a cadrului arhitectonic al străzilor din zonă şi a obeliscului Carolina, ca monument central. +Intitulată '''„A város legrégibb magja: Az Ovar” : [Cel mai vechi sâmbure al oraşului: Cetatea Veche]''', partea a doua a lucrării prezintă în capitole separate [[Casa Matei]]] şi [[Biserica Franciscană]], printr-o descriere a cadrului arhitectonic al străzilor din zonă şi a [[obeliscul Carolina|obeliscului Carolina]], ca monument central.
-Partea a treia a lucrării „A város hosszanti tengelye” [Axa longitudinală a oraşului] este dedicată străzii 21 Decembrie (Kossuth Lajos utca) şi străzii Memorandumului (Unió utca), cu clădirile lor monumentale laice şi ecleziastice.+Partea a treia a lucrării '''„A város hosszanti tengelye” [Axa longitudinală a oraşului]''' este dedicată [[strada 21 Decembrie 1989|străzii 21 Decembrie]] (Kossuth Lajos utca) şi [[strada Memorandumului|străzii Memorandumului]] (Unió utca), cu clădirile lor monumentale laice şi ecleziastice.
-„Kolozsvár szellemi életének központja” : [Centrul spiritual al Clujului], este partea care tratează zona străzilor Universităţii (Egyetem utca) şi Kogălniceanu (Farkas utca). O atenţie deosebită este consacrată Bisericii Piariştilor şi Bisericii reformate din Strada Kogălniceanu, ca şi Universităţii. De o descriere generoasă se bucură şi statuia lui Sf. Gheorghe. +'''„Kolozsvár szellemi életének központja” : [Centrul spiritual al Clujului]''', este partea care tratează zona [[strada Universităţii|străzilor Universităţii]] (Egyetem utca) şi [[strada Kogălniceanu|Kogălniceanu]] (Farkas utca). O atenţie deosebită este consacrată [[Bisericii Piariştilor]] şi [[Bisericii reformate]] din Strada Kogălniceanu, ca şi [[Universitatea "Babeş Bolyai''|Universităţii]]. De o descriere generoasă se bucură şi [[statuia lui Sf. Gheorghe]].
- Conţinutul părţii a cincea este sugerat chiar de titlul său, „Várak, városfalak, kaputornyok, bástyák” : [Cetăţi, ziduri ale oraşului, porţi-turn, bastioane].+ Conţinutul părţii a cincea este sugerat chiar de titlul său, '''„Várak, városfalak, kaputornyok, bástyák” : [Cetăţi, ziduri ale oraşului, porţi-turn, bastioane]'''.
-Penultima parte a lucrării, „A Házsongárdi temetö, a magyar művelődéstörténet kegyhelye” : [Cimitirul Házsongárd, locul de pelerinaj al istoriei culturii maghiare], se concentrează asupra descrierii monumentelor funerare remarcabile din Cimitirul Central.+Penultima parte a lucrării, '''„A Házsongárdi temetö, a magyar művelődéstörténet kegyhelye” : [Cimitirul Házsongárd, locul de pelerinaj al istoriei culturii maghiare]''', se concentrează asupra descrierii monumentelor funerare remarcabile din Cimitirul Central.
-Cartea se încheie cu un fragment din lucrarea Kolozsvár, publicată de Kós Károly în 1934, şi intitulat Alattam a völgyben terpeszkedik a város : [La picioarele mele, în vale, se întinde oraşul...].+Cartea se încheie cu un fragment din lucrarea '''Kolozsvár''', publicată de '''Kós Károly''' în 1934, şi intitulat '''Alattam a völgyben terpeszkedik a város : [La picioarele mele, în vale, se întinde oraşul...]'''.
Anexele cuprind o prezentare a istoriei oraşului în date, o anexă cu denumirile vechi şi noi ale străzilor şi pieţelor oraşului, precum şi o listă cu cărţi despre Cluj. Anexele cuprind o prezentare a istoriei oraşului în date, o anexă cu denumirile vechi şi noi ale străzilor şi pieţelor oraşului, precum şi o listă cu cărţi despre Cluj.
 +<br>
[[Categorie:Cluj]] [[Categorie:Cluj]]
[[Categorie:Bibliografii]] [[Categorie:Bibliografii]]

Versiunea de la data 16 octombrie 2008 13:08

Képes Kolozsvár. A belváros irásban és képben : [Clujul ilustrat. Centrul oraşului în scrieri şi ilustraţii ].- Gaal György.- Kolozsvár : Polis, 2007, 195p.

Cu o introducere semnată de Demény Péter, este o radiografiere a centrului oraşului Cluj, printr-o descriere amănunţită a istoriei pieţelor, străzilor, clădirilor monumentale şi monumentelor sale istorice, bogat ilustrată. Autorul propune o întoarcere înspre istoria obiectivelor analizate, dar în egală măsură o perspectivă arhitectonică şi artistică de ansamblu a acestora.

Prima parte a lucrării „Kolozsvár jelképe és központja: a Fötér” : [Centrul şi simbolul Clujului: Piaţa Principală], este o prezentare a acesteia, cu cele mai importante monumente istorice şi case monumentale, în cadrul căreia un loc special îi este acordat Bisericii Sf. Mihail ca şi Grupului statuar Matei Corvin. Este un prilej de a pătrunde şi pe una din principalele străzi care porneşte din Piaţa Unirii, un subcapitol fiind destinat descrierii străzii Eroilor (Deák Ferenc utca) şi monumentelor sale.

Intitulată „A város legrégibb magja: Az Ovar” : [Cel mai vechi sâmbure al oraşului: Cetatea Veche], partea a doua a lucrării prezintă în capitole separate Casa Matei] şi Biserica Franciscană, printr-o descriere a cadrului arhitectonic al străzilor din zonă şi a obeliscului Carolina, ca monument central.

Partea a treia a lucrării „A város hosszanti tengelye” [Axa longitudinală a oraşului] este dedicată străzii 21 Decembrie (Kossuth Lajos utca) şi străzii Memorandumului (Unió utca), cu clădirile lor monumentale laice şi ecleziastice.

„Kolozsvár szellemi életének központja” : [Centrul spiritual al Clujului], este partea care tratează zona străzilor Universităţii (Egyetem utca) şi Kogălniceanu (Farkas utca). O atenţie deosebită este consacrată Bisericii Piariştilor şi Bisericii reformate din Strada Kogălniceanu, ca şi [[Universitatea "Babeş Bolyai|Universităţii]]. De o descriere generoasă se bucură şi statuia lui Sf. Gheorghe. Conţinutul părţii a cincea este sugerat chiar de titlul său, „Várak, városfalak, kaputornyok, bástyák” : [Cetăţi, ziduri ale oraşului, porţi-turn, bastioane].

Penultima parte a lucrării, „A Házsongárdi temetö, a magyar művelődéstörténet kegyhelye” : [Cimitirul Házsongárd, locul de pelerinaj al istoriei culturii maghiare], se concentrează asupra descrierii monumentelor funerare remarcabile din Cimitirul Central.

Cartea se încheie cu un fragment din lucrarea Kolozsvár, publicată de Kós Károly în 1934, şi intitulat Alattam a völgyben terpeszkedik a város : [La picioarele mele, în vale, se întinde oraşul...].

Anexele cuprind o prezentare a istoriei oraşului în date, o anexă cu denumirile vechi şi noi ale străzilor şi pieţelor oraşului, precum şi o listă cu cărţi despre Cluj.