capitolul anterior

capitolul urmator

Lectura şi biblioteca publică la Cluj


Capitolul VII

Liberalizarea ideilor. Noi orientări în cultură şi bibliotecă (1965 - 1970)

 

 

Fără îndoială că anul 1965 a stat sub semnul celui de-al IV-lea Congres al P.M.R. devenit, la propunerea viitorului prim-secretar, al IX-lea Congres al P.C.R. Congresul, desfăşurat între 19 şi 24 iulie 1965, urma, în viziunea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, să consacre triumful absolut al noilor orientări în politica internă şi externă românească după distanţarea abilă şi tenace de toate abuzurile şi anomaliile din politica Uniunii Sovietice. Moartea lui Gheorghiu-Dej, survenită în primăvara aceluiaşi an, nu va schimba însă cu nimic datele problemei. Nicolae Ceauşescu, cel delegat să pregătească Congresul, va continua şi chiar dezvolta această linie izvorâtă din convingerea că socialismul poate însemna şi progrese reale în toate sferele de activitate din România, că o nouă gândire poate fi promovată cu mult mai mult curaj, cu mai multă preocupare în reluarea tradiţiilor majore ale istoriei şi spiritualităţii naţionale. Abil şi dinamic, Ceauşescu a ştiut să-şi apropie o mare parte a intelectualităţii româneşti; nu întâmplător, una dintre primele „întâlniri de lucru”, premergătoare, a fost cea cu o seamă de intelectuali, unde a pledat pentru necesitatea unei mai mari diversificări a creaţiei artistice şi a unui nou unghi de abordare a valorificării moştenirii culturale.

Noua orientare se va face simţită în biblioteci încă cu un an înainte prin nota internă, prezentată deja. Treptat, acestea vor înceta să fie în primul rând şi exclusiv un instrument de propagandă şi îndoctrinare, adăugându-şi o dimensiune culturală şi formativă certă.

De fapt, tendinţa începuse – e adevărat, extrem de timid – în 1957, când au fost reintroduse în circuitul lecturii operele scriitorilor Ion Minulescu, Mateiu Caragiale, Octavian Goga, I. Al. Brătescu-Voineşti, Şt. O. Iosif, Dimitrie Anghel, Felix Aderca, Hortensia Papadat-Bengescu, Anton Holban, Pompiliu Constantinescu ş.a. În fapt, este vorba de secţiuni din operele lor ca urmare a desfăşurării procesului de „valorificare a moştenirii culturale”; alte părţi au rămas ignorate sau chiar interzise (de exemplu, opera politică a lui Eminescu şi poezia Doina, mari porţiuni din operele lui Goga, Blaga etc., care au rămas inaccesibile cititorilor). În domeniul bibliotecilor, deschiderea va continua în 1964 cu circulara internă nr. 409 şi în 1965 cu proiectul noului Regulament de organizare şi funcţionare a bibliotecilor regionale, care va reglementa câteva lucruri insuficient clarificate în vechiul regulament. Astfel, conform Articolului 3 „...biblioteca regională devine depozitul legal al tuturor tipăriturilor şi celorlalte produse ale artei grafice apărute sub îngrijirea organelor de stat etc.” (a se vedea şi Decretul de funcţionare a depozitului legal apărut tot în 1965). Mai departe, Articolul 8 stipulează structura organizatorică a bibliotecilor regionale, care vor avea în componenţă patru servicii organizate pe secţii:

1.       Serviciul Completare, Prelucrare şi Organizare a colecţiilor şi cataloagelor, cu secţiile:

a)      achiziţii, evidenţă şi dispecerizare;

b)      catalogare, clasificare şi organizare a cataloagelor.

2.       Serviciul Relaţii cu cititorii, având în componenţă:

a)      sala de lectură şi împrumutul pentru adulţi;

b)      sala de lectură şi împrumutul pentru copii şi tineret;

c)      biblioteci mobile şi filiale;

d)      colecţii speciale.

3.       Serviciul Metodic cu:

a)      secţia de îndrumare metodică a bibliotecilor şi elaborarea materialelor de propagandă a cărţii;

b)      secţia de pregătire profesională a bibliotecarilor.

4.       Serviciul Bibliografic cu:

a)      secţia de informare bibliografică şi bibliografie specială;

b)      catalogul colectiv regional şi bibliografia regională.

Un pas semnificativ pentru obţinerea unui statut de independenţă decizională îl reprezintă atribuţiile sporite ale directorului care, conform Articolului 13, numeşte şi eliberează din funcţie, direct, personalul de specialitate şi tehnico-administrativ, chiar dacă are nevoie de avizul Biroului Executiv al Comitetului Regional de Cultură şi Artă; tot el răspunde în mod direct de elaborarea planurilor de muncă, a analizelor trimestriale şi de alcătuirea dărilor de seamă. În activitatea lui, directorul este sprijinit de un colectiv consultativ alcătuit din şapte până la unsprezece membri. În fine, în regulament se menţionează că biblioteca regională are dreptul la firmă şi sigiliu proprii.

Din păcate, lipsa cronică de spaţiu face ca biblioteca din Cluj să nu poată fi organizată în conformitate cu noul regulament. Cei 557 m2 îi erau insuficienţi, astfel că la finele anului B.R. funcţiona doar cu Serviciul Relaţii cu publicul, având în componenţă şapte secţii, şi Serviciul Metodic, nereuşind să constituie, între altele, Serviciul Bibliografic.

În ciuda dificultăţilor, biblioteca a făcut faţă cu brio unui an deosebit de dificil. A organizat, îndrumat sau supervizat nu mai puţin de 12.000 de manifestări (!!!) închinate celui de-al IX-lea Congres al P.C.R. urmărite de peste 200.000 de cititori (cifrele sunt, cu siguranţă, exagerate). Ne aflăm în faţa veşnicului raport care trebuia să fie suficient de bun, frumos şi cosmetizat pentru a fi transmis mai departe. Totodată, biblioteca a organizat Luna Cărţii la Sate (februarie) şi Săptămâna Poeziei Româneşti (1-7 octombrie), probabil manifestarea cea mai reuşită, dacă ne gândim că la ea au participat cei mai importanţi poeţi ai generaţiei ’60: Ioan Alexandru, Ion Pop, Adrian Păunescu, Constanţa Buzea, Ana Blandiana, Romulus Rusan ş.a.

În acelaşi timp, B.R. se manifestă ca o prezenţă tot mai activă în plan naţional. În 1965, a organizat un seminar regional şi altul naţional, sprijinind totodată şi cu lectori cursurile de iniţiere şi perfecţionare în biblioteconomie. Noul corespondent al „Călăuzei bibliotecarului”, Stela Urcan, colaborează frecvent cu materiale de specialitate, la fel ca şi Löw Ioan sau Lucia Şimandan.

1965 s-a vrut înainte de toate un an propagandistic, reflectat ca atare şi în angajamentele asumate şi în cifrele raportate, cifre care pot fi consultate la sfârşitul capitolului. Volens-nolens, el va fi primul an al unei cotituri pozitive în viaţa socială şi culturală a ţării. Bibliotecile vor profita din plin de această şansă, recuperând opera tuturor scriitorilor importanţi interzişi total sau parţial şi primenindu-şi, pe criterii naţionale, fondul de carte. Începând cu 1965, după 16 ani de frustrare, bibliotecile încep să revină la menirea lor principală de focar de cultură şi de instruire.

 Două evenimente majore vor avea loc în anul 1966 şi ele vor facilita şi grăbi intrarea pe făgaşul normal a bibliotecilor româneşti. Primul este ancheta şi concluziile legate de situaţia bibliotecilor publice din ţară, apărute în „Scînteia” din 3 martie 1966. Ancheta, prima cu adevărat curajoasă şi dispusă să spună lucrurilor pe nume, a abordat trei aspecte: repartizarea şi îmbogăţirea fondului de carte, evidenţa şi circulaţia acestuia şi munca bibliotecarilor.

Deosebit de tăioase au fost constatările privind achiziţia. Astfel, de cele mai multe ori repartizarea fondului de carte se făcea iraţional, mai ales în bibliotecile săteşti înzestrate cu lucrări tehnice, gen Statistica construcţiilor, Cercetări de embriologie experimentală etc. Anomalia nu se datora, cum s-ar crede, întâmplării sau superficialităţii unor distribuitori, ci unei practici greşite în aprovizionare: Colectura bibliotecilor trimitea tranşele de cărţi „geografic”, luând raioanele la rând. În loc să fie aprovizionate ritmic, numeroase biblioteci îşi consumau banii abia spre sfârşitul anului când le venea rândul şi doar ca banii să nu rămână necheltuiţi. Mai grav era faptul că acest procedeu, total anticultural, avea loc sub ochii îngăduitori sau nepăsători ai Comitetului Regional pentru Cultură şi Artă.

Anomalia menţionată era completată de modul formal în care Centrala Editorială şi de Difuzare a Cărţii stabilea necesarul publicaţiilor. Sondajele efectuate în vederea fixării titlurilor şi a numărului de exemplare erau neconcludente, întrucât porneau de la premise fictive, care oricum nu se respectau. În 1964, bibliotecile nu au primit 504 titluri comandate, oferindu-li-se în schimb alte 276 necomandate şi necuprinse în proiectele editoriale. În 1965, fără a fi consultate în prealabil, bibliotecile au fost „cadorisite” cu 736 de titluri, apărute după criterii politice şi clientelare.

Între cauze, ancheta pune în discuţie şi mijloacele de informare, extrem de sărace, oferite de edituri, şi sistemul defectuos practicat la stabilirea tirajelor. A fost nevoie de trei ani de zile ca să se constate că o colecţie precum „Biblioteca şcolarului” trebuia tipărită într-un tiraj mult mai mare decât cel realizat.

În fine, nu exista o legătură strânsă între biblioteci şi anticariate, deşi H.C.M.-ul nr. 403 din 1961 prevedea, între altele, posibilitatea ca bibliotecile să-şi completeze colecţiile cu cărţi de la acestea.

După ce semnalează o serie de perturbări şi disfuncţionalităţi în inventarierea şi catalogarea unor cărţi „reabilitate”, importante pentru istoria culturii române, sau păstrarea lor în condiţii precare, ca şi numărul mult prea mare de biblioteci săteşti, sindicale şi de întreprindere, cu fonduri de sub 1.000 sau chiar 500 de volume, un schimb interbibliotecar nesemnificativ, ancheta insistă asupra lipsurilor şi dificultăţilor legate de munca bibliotecarilor; folosirea acestora, mai ales a celor din unităţile mici, la alte munci (de telefonişti, secretariat etc.); mijloacele de informare puţine, editate neatractiv şi nesigure (un exemplu: buletinul „Cărţi noi”, editat de C.L.D.C.); pregătirea profesională precară: instructaje de numai 5-10 zile, absolut insuficiente, făcute la 1-2 ani; lipsa lucrărilor teoretice de specialitate (nu existau decât Manualul de Clasificare Zecimală Universală (ediţia prescurtată) şi Minimum de tehnică de bibliotecă), şi acestea în număr insuficient sau uzate moral; o salarizare derizorie ce nu ţinea cont de diferenţa de studii; lipsa unui sistem de perfecţionare centralizat, recunoscut legal ca un plus de calificare (ceva în genul gradelor profesionale din învăţământ).

Al doilea eveniment major îl reprezenta adoptarea Dispoziţiei nr. 573 a Biroului Executiv al C.S.C.A., la 30 mai 1966, concepută şi propusă cu un an înainte. Dispoziţia prevedea o nouă structură organizatorică pentru toate bibliotecile publice, în primul rând pentru cele regionale. După cum reiese însă din Dispoziţia nr. 384 din 27 iulie 1966, adresată Comitetului Regional pentru Cultură şi Artă Cluj, în condiţiile date Biblioteca Regională nu putea aplica în totalitate prevederile reglementării întrucât personalul de specialitate era mult mai redus decât structura organizatorică aprobată pentru bibliotecile de gradul II şi, în consecinţă, se propun spre aprobare următoarele posturi: un post de bibliotecar-şef serviciu pentru organizarea Serviciului Relaţii cu cititorii; un post de bibliograf pentru organizarea Secţiei Colecţii speciale; două posturi de bibliotecari pentru înfiinţarea unor filiale în cartierele „Grigorescu”, „Iris” şi „Gheorgheni”; două posturi de bibliotecari ajutători pentru organizarea Secţiei Împrumut pentru copii, ca secţie independentă; un post de bibliograf-şef serviciu pentru organizarea Serviciului Informare bibliografică; un post de bibliotecar pentru îndrumarea şi controlul bibliotecilor din regiune. La data când s-a trimis adresa, B.R. avea o schemă cu doar 29 de angajaţi, faţă de cei 44 prevăzuţi în Dispoziţia nr. 573, însă lucrurile vor rămâne mult timp neschimbate. Biblioteca va primi în schimb alte două camere în Palatul Culturii prin plecarea, în luna august, a ultimului chiriaş din incintă, iar la începutul anului viitor şi alte 3 posturi.

Cu toate greutăţile, ea realizează, la sediu şi la filiala din cartierul Someşeni, cifre sporite faţă de anii anteriori, iar fondul mobil va contribui şi el la ponderea considerabilă a indicatorilor biblioteconomici.

 După 10 ani de la numirea sa în funcţie, în 1967, Kertézs Gheorghe este înlocuit la conducerea B.R. cu lectorul universitar Vasile Stanca. Motivul oficial a fost lipsa studiilor superioare, la care i s-au adăugat relaţiile, de multe ori, neprincipiale, cu subalternii. Intelectual cu studii umaniste, noul director a imprimat încă de la început un stil de muncă cu totul nou: „La început mi-a fost foarte greu. Am preluat un colectiv format din treizeci de femei şi doar doi bărbaţi. Disciplina cam lăsa de dorit, certurile şi bârfele nu se mai terminau. Am încercat să discut cu salariatele. Fără succes. Când am trecut la sancţiuni administrative, în exclusivitate mustrări, anunţate în cadru oficial, treptat lucrurile s-au liniştit. Aceasta nu înseamnă că nu m-am izbit şi de alte probleme. Una din ele, în condiţiile noii orientări culturale de recuperare a valorilor naţionale şi (chiar) străine, probabil cea mai acută, a fost primenirea fondului de carte. La începutul anului au loc dezbateri aprinse la nivel naţional găzduite de «Revista bibliotecilor», noua denumire a «Călăuzei bibliotecarului», pe marginea materialului «Îndrumarea privind formarea fondurilor de cărţi şi publicaţii periodice în sistemul aşezămintelor culturale», primul de acest gen care încearcă să lărgească criteriile şi modalităţile de completare a fondului de carte. În cadrul discuţiilor m-am axat pe trei probleme care, pe lângă cele prezentate în material, grevau achiziţia de carte:

1.    Rezolvarea bugetelor la nivel regional, prin secţiile financiare, nu reprezenta o soluţie atâta timp cât indicaţiile veneau din partea Ministerului Finanţelor şi nu al Culturii. Astfel, pentru necesarul de cărţi al anului 1967 am avut în vedere alocările bugetare pe 1966 ca, la începutul anului financiar 1967, să constatăm că aceste alocări au scăzut cu 30%.

2.    Comenzile înaintate la Colectură ar fi trebuit să aibă mai degrabă un caracter orientativ, întrucât planurile de apariţii ale editurilor sufereau modificări sensibile pe parcursul unui an, astfel că, în ultimă instanţă, comenzile deveneau aproape inutile, neputând influenţa producţia editorială.

3.    Achiziţia cărţii din import rămânea o problemă nerezolvată atâta timp cât cartea străină nu intra în colectură, bibliotecile nu reuşeau să cumpere cărţi de la librării cu plata în numerar, iar acestea din urmă nu aveau regim de plată prin virament”, ni se destăinuie azi fostul director, conf. univ.dr. Vasile Stanca.

 Un eveniment care a dat multă bătaie de cap Bibliotecii Regionale în 1967 a fost desfiinţarea celor 12 biblioteci mobile de pe raza oraşului. „Într-adevăr, Decizia nr. 2/27 aprilie a C.S.C.A. ne-a creat serioase probleme. Chiar dacă existenţa acestui tip de biblioteci devenise caducă şi ineficientă o dată cu apariţia cartierelor de blocuri, peste noapte ne-am trezit pe cap cu peste 25.000 de volume, ca fond suplimentar fix, pentru care nu aveam spaţiul şi logistica necesare. În consecinţă, am trimis C.S.C.A.-ului adrese[1] prin care solicitam deschiderea a două filiale în cartierele Gheorgheni şi Grigorescu, mai ales că exista cadrul legislativ pentru acest lucru.

 Cum lucrurile trenau şi problemele spaţiului de depozitare deveneau tot mai presante, am revenit cu alte sugestii de soluţionare. Mi-amintesc că într-una din adrese am propus acoperirea curţii interioare cu o copertină, transformând-o într-un depozit. Am cerut apoi ca una sau alta din cele şapte instituţii adăpostite de Palatul Culturii să fie strămutată, mai ales că pentru ele amplasamentul sediului nu avea importanţă. În cei aproape trei ani cât am fost director n-am reuşit nici să înfiinţăm cele două filiale şi nici să primim un spaţiu suplimentar. Ca de obicei, a trebuit să recurgem la paleative, unul din ele fiind supraetajarea rafturilor, mărind capacitatea de depozitare cu aproape 40%. Ideea a fost bună, dar am fost nevoiţi să mutăm toate depozitele de carte la parter şi unele secţii la etaj deoarece, având o încărcătură suplimentară, plafoanele s-ar fi putut prăbuşi în orice moment”.

 Din păcate, adresele şi iniţiativele bibliotecii au rămas fără răspuns, mărturiseşte cu amărăciune fostul director.

 Între timp, afluxul de cititori creştea constant şi, pentru prima dată, biblioteca va introduce un orar în două schimburi: 7-15 şi 13-21, pentru a face faţă numărului de cititori tot mai mare. Deşi în 1967 fluctuaţia de personal (transferuri, pensionări, angajări) este importantă, schema se va mări doar cu un singur post de specialitate, lucru de neînţeles dacă ne gândim că şi Regulamentul de funcţionare a bibliotecilor publice, din 1964, prevedea pentru bibliotecile de gradul II o schemă cu 44 de angajaţi.

      „Este adevărat că noi am făcut numeroase demersuri în acest sens, dar am fost refuzaţi de fiecare dată, motivul fiind acelaşi: lipsă de fonduri” (V. Stanca).

 În consecinţă, conducerea bibliotecii va cere şi va obţine de la Comitetul Regional pentru Cultură şi Artă o restructurare parţială a statului tip de funcţiuni: transformarea a două posturi de bibliotecari principali în bibliotecari-şefi de servicii; transformarea unui post de bibliograf principal în acela de şef serviciu administrativ şi a unui post de bibliotecar II în bibliograf, astfel că la sfârşitul anului schema de personal consta din: 1 director, Vasile Stanca; 4 bibliotecari-şefi de servicii: Stela Urcan, Tőkés Andrei, Maria Pop şi Valeria Maier; 8 bibliografi principali: Rodica Braha, Elena Creţu, Roman Éva, Cornelia Dîmbeanu, Nagy Alexandru, Maria Simionescu, Grigore Cipcigan şi Magyari Elisabeta[2]; 1 bibliotecar principal cu studii superioare, Balázs Éva; 5 bibliotecari I, cu studii medii: Doina Banu, Löw Ioan, Hersh Estera, Kopros Éva şi Clara Rusu; 1 bibliotecar II, Hajnal Zorica şi altul cu studii superioare, nou venit, Ioan Pop; 1 contabil, Papp Ana; 1 şef serviciu administrativ, Augustin Moşuţ; 1 şef depozit, Ion Vele; 1 dactilografă, Elisabeta Sofineti; 1 secretară, Kulcsár Margareta; 1 magazioner carte, Maria Vasiu; 2 legători carte: Ileana Verde şi Ana Bondoi şi 3 femei de serviciu: Ana Bora, Ana Brazdău şi Ana Ciorca – un total de 32 de angajaţi, dintre care doar 24 de specialitate. În paranteză fie spus, acest număr de personal a rămas aproximativ acelaşi până în anul de răscruce 1989.

 După părerea directorului Vasile Stanca, cel mai important succes în 1967 a fost primenirea radicală a fondului de carte, operaţiune care a continuat şi în 1968.

 „A trebuit să renunţăm la aproape jumătate din cărţile aflate în bibliotecă. Rafturi întregi erau ocupate cu operele lui Stalin şi ale altor teoreticieni ai stalinismului. Cartea tehnică era reprezentată aproape în exclusivitate de lucrări ale oamenilor «de ştiinţă şi cultură» sovietici, nemaifiind de actualitate. Inexplicabil, am dat peste circa 500 de exemplare din Constituţia Ungariei în original şi traducere. Scoaterea cărţilor uzate sau a celor cu conţinut depăşit se făcea în faţa unei comisii pe bază de proces-verbal şi borderouri.

 În acelaşi timp, profitând de bunele relaţii pe care le-am avut atât cu Comitetul de Stat pentru Cultură şi Artă cât şi cu Biblioteca Centrală de Stat (B.C.S.), m-am deplasat la cel mai mare depozit de carte „confiscată” al B.C.S.-ului, unde împreună cu doi colegi am ales timp de două săptămâni cărţi de, printre alţii, Blaga, Nichifor Crainic, Radu Gyr, Călinescu (un exemplar din Istoria literaturii române), Pompiliu Constantinescu etc. care au constituit baza fondului documentar recent creat. Tot acolo şi pentru acelaşi fond am găsit exemplare din Regulamentul Organic şi multă literatură religioasă veche destinată aceluiaşi fond. Descoperirea cea mai valoroasă a fost însă, fără îndoială, un exemplar, se pare că al 14-lea în ordinea tipăririi, din Cazania lui Varlaam”.

      Respectându-şi condiţia de om al cărţii şi bun organizator, noul director va impune o organizare ştiinţifică a muncii, va introduce în programul de activitate forme specifice de dezvoltare a pregătirii bibliotecarilor de la toate nivelele, va iniţia câteva cercetări de sociologie a lecturii, un „caiet metodic”, câteva lucrări bibliografice, va înnoi şi valoriza patrimoniul bibliotecii.

Dorind să se debaraseze de structurile administrativ-teritoriale impuse de cei veniţi pe tancurile sovietice, Ceauşescu propune şi aplică, prin Legea nr. 2/16 februarie 1968, o nouă împărţire teritorial-administrativă a ţării, prin care, de fapt, se revenea la organizarea de dinaintea anului 1950. Conform legii, cele 16 regiuni au fost înlocuite de 39 de judeţe şi Municipiul Bucureşti. Prin aceeaşi lege, 45 de oraşe cu pondere cultural-industrială semnificativă au fost ridicate la rang de municipii. Pentru toate bibliotecile regionale legea a avut consecinţe importante. Prin Decizia nr. 27 din 3 martie 1968, a Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judeţean Cluj, Biblioteca Regională este transformată în bibliotecă municipală. Deşi rămâne principala bibliotecă publică a localităţii, noua bibliotecă municipală va fi degrevată de o mulţime de obligaţii birocratice „în exterior”, care ţineau în special de aprovizionarea, coordonarea, îndrumarea şi controlul bibliotecilor din regiune; prin aceeaşi decizie, bibliotecile comunale trec în subordinea directă a Comitetului Judeţean pentru Cultură şi Artă (C.J.C.A.), care a şi înfiinţat, în acest scop, un post de inspector pentru biblioteci, primul fiind Stela Urcan, transferată de la Biblioteca municipală nou creată. Consecinţele imediate ale acestei măsuri au fost deturnarea fondurilor destinate activităţilor externe ale bibliotecii municipale către Comitet şi, practic, desfiinţarea Serviciului Metodic, deşi era evident că C.J.C.A. nu putea asigura, de unul singur, rezolvarea problemelor administrativ-gospodăreşti şi, mai ales, îndrumarea metodică şi creşterea calificării profesionale ale personalului din bibliotecile municipale, orăşeneşti şi comunale. Prin trecerea bibliotecii în subordinea administrativă directă a Consiliului Municipal pentru Cultură şi Artă (C.M.C.A.), deşi se vor simplifica o parte din procedurile birocratice, s-a impus în practică un control politic restrictiv, o nefericită subordonare în care aceasta era tratată ca o instituţie nesemnificativă, în ordinea mărimii, faţă de celelalte instituţii de cultură clujene.

            În ciuda numeroaselor modificări structurale şi chiar frământări interne, dintre care cea mai importantă este desfiinţarea Secţiei Metodice, 1968 a fost un an foarte bun pentru bibliotecă. Conform statisticilor centralizate la C.S.C.A., Biblioteca Municipală Cluj a ocupat primul loc pe ţară în privinţa prelucrării integrale şi în termen record a stocurilor nou intrate. Pe lângă acest succes (2.874 titluri noi clasificate şi întocmirea a 17.168 fişe de inventar), Serviciul Completare şi Organizare a colecţiilor începe editarea unui buletin bibliografic „Cărţi noi”, de o bună ţinută ştiinţifică, remarcat ca atare şi de „Revista bibliotecilor” (nr.11/1968). Şi Serviciul Bibliografic a avut o activitate remarcabilă. Cele două salariate ale secţiei, Maria Simionescu şi Maria Chindriş, impulsionate şi de cursul de perfecţionare ţinut la Bucureşti, au realizat numeroase bibliografii de cercetare: Aurel Vlaicu, Emil Racoviţă, Ion Agârbiceanu, Luptele de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz etc., şi au depus un efort considerabil pentru a ridica nivelul profesional al întregului colectiv prin întocmirea unui fişier-semnal de „informare în bibliologie”, cu 6.632 fişe actualizate zilnic; o serie de emisiuni la radio Cluj şi Bucureşti semnalează aspecte ale activităţii bibliotecii.

            Un alt succes al anului a fost dezvoltarea nou înfiinţatei Secţii Colecţii speciale (1967), axată în principal pe ilustrarea trecutului oraşului, devenit între timp centrul de reşedinţă al judeţului Cluj. Numai în 1968, biblioteca a achiziţionat prin Fondul de Stat al Cărţii (F.S.C.) şi anticariate peste 2.000 de volume, dar numărul lor şi importanţa secţiei vor creşte considerabil în anii următori, mai ales după ce la conducerea ei a fost numit Ioan Pop (preocupările secţiei se pot vedea în capitolul IX).

            În 1968, „Revista bibliotecilor” împlinea 20 de ani de la apariţie, iar bibliotecarii clujeni de la Biblioteca Municipală vor avea nu mai puţin de 15 colaborări, majoritatea de strictă specialitate: Circulaţia cărţii în Transilvania în sec. XVII-XVIII, autor Vasile Stanca; Valeria Maier: Bibliografie locală; Löw Ioan: Împotriva diletantismului ideologic ş.a., la care se adaugă ştirile locale transmise de noul corespondent voluntar, Ioan Pop.

            Desfiinţarea bibliotecilor mobile şi a Serviciului Metodic, pe de o parte, transferul Stelei Urcan, al lui Nagy Alexandru şi al Rodicăi Ignătescu, precum şi pensionările (în 1968 s-a pensionat decanul de vechime, Hersh Estera), pe de alta, vor duce la numeroase schimbări de personal (Roman Éva, responsabila bibliotecilor mobile, trece la Sala de lectură, Augustin Moşuţ devine şeful Serviciului Administrativ ş.a.), şi la reorganizarea structurii serviciilor, care la sfârşitul anului vor arăta astfel:

·       Serviciul Completare şi Organizare a colecţiilor (5 persoane);

·       Serviciul Bibliografic (4 persoane);

·       Serviciul Relaţii cu cititorii, cu Secţia Împrumut pentru adulţi (6 persoane), Secţia Împrumut pentru copii (3 persoane), Sala de lectură (2 persoane) şi Colecţiile speciale (fond documentar – 1 persoană), la care se adaugă cele trei filiale: cea din Someşeni, deschisă după o pauză de 1 an şi patru luni, şi cele din Gheorgheni şi Grigorescu, care în 1968 funcţionează doar pe hârtie, din lipsă de spaţiu, deservite fiecare de câte o persoană.

Ar fi interesantă compararea acestei organigrame, sau chiar a celei de azi, cu necesarul de „cadre” trimis de C.J.C.A. chiar în ultima zi a anului, ca răspuns la adresa bibliotecii nr. 1.393/1968, ecou al H.C.M.-ului nr.1.435 din 1 iulie 1968, prin care se preconiza reactualizarea necesarului de personal până în 1980 pentru activităţile de cultură şi artă.

Schema, întocmită de directorul Vasile Stanca, arăta astfel:

I.       Serviciul Completare şi Organizare a colecţiilor: 6 persoane (4 studii superioare, 2 studii medii);

II.     Serviciul Informare bibliografică: 5 persoane cu studii superioare;

III.  Serviciul Relaţii cu cititorii:

·       Sala de lectură: 3+1;

·       Împrumut pentru copii: 3+1+1 persoane cu studii de cultură generală;

·       Împrumut pentru adulţi: 5+2+1;

·       Colecţii speciale: 2 persoane cu studii superioare;

·       Filiale: Someşeni – 1 persoană cu studii superioare; Gheorgheni – 1 persoană cu studii superioare; Grigorescu – 1 persoană cu studii superioare; Mănăştur – 1 persoană cu studii medii;

IV.  Serviciul Administrativ:1 şef de serviciu cu studii medii; 1 şef depozit şi 1 administrator, ambii cu studii medii de specialitate; 1 contabil I; 1 secretară; 2 dactilografe; 3 legători de cărţi; 3 îngrijitoare;

V.    Personalul de conducere: 1 director şi 1 director adjunct, în total 49 de angajaţi, dintre care 34 de specialitate (ceea ce nu se va realiza decât după anul 1990).

Nu ştim dacă executivul regional a reacţionat la repetatele intervenţii ale conducerii bibliotecii sau condiţionarea rămânerii la conducerea instituţiei a directorului Stanca va fi contribuit, dar Comitetul Executiv al Consiliului Popular Judeţean Provizoriu va aproba, începând cu data de 01.10.1968, creşterea la 32 a numărului posturilor, iar a cuantumului salariilor tarifare lunare la 39.960 lei, astfel că bibliotecarul-şef de serviciu va avea un salar brut lunar de 1.650 lei, iar un bibliotecar cu studii medii şi cele mai mici gradaţii, 1.175 lei.

Să mai arătăm că, în anul 1968, biblioteca a reuşit să-şi primenească substanţial fondul de carte. Într-adevăr, având acces la depozitele F.S.C. din ţară şi putând face achiziţii direct de la anticariate, biblioteca s-a îmbogăţit în acest an cu o serie de lucrări valoroase care au intrat în fondul Colecţiilor speciale; deşi eliminarea cărţilor uzate sau cu conţinut depăşit se făcea greoi, biblioteca a scos din circulaţie nu mai puţin de 16.191 de volume, astfel că la sfârşitul anului avea un fond de 168.015 unităţi, din care 5.000 constituiau fondul documentar.

Anul 1968 aduce în planul dezvoltării activităţii bibliotecii şi redeschiderea Filialei din cartierul Someşeni; în paralel, se lucra la pregătirea fondului pentru cea de a II-a filială, din cartierul Gheorgheni, care-i va avea ca bibliotecari pe Maria Simionescu, iar peste două luni, pe Tőkés Andrei (deschiderea propriu-zisă va avea loc într-o spălătorie, la parterul unui bloc şi se va face doar la 1 februarie 1969).

Urmare a deschiderii reale de la mijlocul anilor ’60, în decembrie 1968 apare la Cluj „Echinox”, prima revistă lunară de cultură studenţească, gândită şi scrisă de studenţii Universităţii, în speţă de cei de la Facultatea de Filologie. Deşi nu se afirmă ca un grup literar, cum a fost Cercul de la Sibiu, „Echinoxul” poate fi considerat o „şcoală literară” cu caracter formativ literar şi spiritual.

            Anul 1969 a început în bibliotecă prin organizarea catalogului alfabetic la Secţia Împrumut pentru copii, operaţie terminată în trimestrul I al anului 1970; de asemenea, la cele două secţii de împrumut a fost organizat accesul liber la raft după criteriul tematic; totodată, au fost scoase din circulaţie, cu aprobarea F.S.C., 1.454 volume cu conţinut depăşit; Colecţiile speciale au crescut cu 2.422 volume.

Deşi, oficial, Biblioteca Municipală nu mai răspunde metodic şi administrativ de bibliotecile comunale, la solicitarea C.J.C.A., personalul bibliotecii a organizat cicluri de instruire profesională pentru bibliotecarii comunali din judeţ, scop în care bibliotecara Maria Pop a redactat patru lecţii detaliate, cu următoarele teme: clasificare zecimală; reguli de descriere a publicaţiilor; structura catalogului alfabetic; structura catalogului sistematic.

S-a văzut clar că măsura luată în 1968 de a scoate de sub controlul bibliotecilor municipale celelalte biblioteci din teritoriul judeţelor nu a fost realistă. La Cluj, C.J.C.A. a însărcinat biblioteca cu expedierea coletelor de cărţi, iar mai mulţi bibliotecari au făcut parte din brigăzi care controlau bibliotecile comunale din raza judeţului.

Un alt fapt pozitiv este că darea de seamă nu ocoleşte problemele din interiorul instituţiei. Nivelul profesional este încă relativ scăzut, iar despre dezvoltarea muncii în echipă, la nivel de conducere, nu putea fi vorba atâta timp cât relaţiile dintre cei trei şefi de servicii erau complet necolegiale, de ignorare reciprocă.

Anul 1970 este nefast pentru meseria de bibliotecar public: au fost suprimate posturile cu normă întreagă din toate bibliotecile comunale, locul acestora fiind luat de persoane cu indemnizaţie, alese din rândul cadrele didactice – învăţători şi profesori, locali sau navetişti; măsura va avea efecte dezastruoase nu numai pentru meseria de bibliotecar – exclusă şi ea în 1968 din nomenclatorul formării profesionale prin cursuri universitare –, cât mai ales pentru viaţa patrimoniului preluat de la profesionişti, care, din cauza dezinteresului noilor numiţi şi a lipsei de finanţare din partea statului, se va uza fizic şi moral ajungând în anii din urmă să fie doar o masă de hârtie bună de scos la reformă după atâta utilizare şi lipsă de întreţinere; actul în sine a fost o grea lovitură pentru viaţa bibliotecarilor bibliotecilor publice comunale, resimţite şi astăzi.

În perioada de după al doilea război mondial, numărul bibliotecilor publice româneşti a cunoscut o creştere maximă (24.395 unităţi cu peste 93 milioane de volume), iar cele 16 biblioteci regionale, 227 biblioteci raionale şi orăşeneşti, 3.117 biblioteci comunale şi 2.658 biblioteci săteşti, având o înzestrare, în 1966, de 37.914.000 volume carte şi periodice, pe lângă alte mii de biblioteci sindicale sau ale cooperaţiei – iată un potenţial de formare şi informare uriaş, o structură ce a suplinit şi va suplini în timp moştenirea precară de după război (dacă lăsăm la o parte ingerinţele politicului în structura fondului acestora). Acest an debutează nefericit şi pentru biblioteca clujeană.

Se pune, din nou, problema reducerii personalului, şi aşa subdimensionat faţă de normativele în vigoare. Noul director, instalat în 1969, Vasile Turdean, se străduieşte să argumenteze, printr-o adresă, că „…sarcinile multiple trasate colectivului nostru de muncă în vederea popularizării şi răspândirii cărţii în toate sectoarele de activitate nu permit reducerea colectivului de personal – după aprecierea noastră.

Încadrările pe secţii în stadiul actual se situează sub nivelul strictului necesar şi, ca urmare, vă rugăm să binevoiţi a ne excepta, în limita posibilităţilor, de la dispoziţia de reducere a personalului”. Cu toate acestea, începând cu 1 septembrie, prin reducerea de personal sau „transferări din oficiu” vor părăsi biblioteca 9 persoane: 3 bibliografi principali: Ion Rahoveanu, Balázs Éva, Tőkés Andrei; 2 bibliotecari cu studii superioare: Ligia Mihacea şi Minerva Galiş (care va reveni); 1 bibliotecar cu studii medii, Löw Ioan, precum şi Augustin Moşuţ, şeful Serviciului Administrativ, şi două îngrijitoare: Veronica Bogăteanu şi Ana Ciorca.

            Într-o altă adresă, cu nr. 329, din 30.05.1970, trimisă Comitetului Municipal de Cultură şi Artă, se arată că, întrucât în ultima perioadă se obişnuieşte ca instituţiilor de cultură să li se dea denumirea unor personalităţi, se propun în acest sens numele unor: Avram Iancu, Simion Bărnuţiu, George Bariţiu, Lucian Blaga sau Octavian Goga, preferinţele bibliotecii fiind pentru Avram Iancu şi Octavian Goga; însă, abia în 1992 ea va putea purta un nume: pe cel al ultimului invocat.

O politică extrem de activă de achiziţionare a unor cărţi valoroase, semnificative pentru trecutul istoric şi cultural al ţării, a început o dată cu acest an; s-au achiziţionat, printre altele: Canonicii diecezei greco-catolice de Gherla, 1857-1937; Chestiunea autonomiei bisericii unite în şirul luptelor noastre pentru existenţa naţională; Nicolae Iorga: Drepturile Românilor asupra teritoriului lor naţional, ediţia din 1919; Din trecutul oraşului Cluj de Augustin Raţiu, Psaltirea Proorocului şi Împăratului David, publicată la Sibiu în 1837, sau Carte folositoare de suflet, publicată la Bucureşti în 1827 ş.a.

            De asemenea, Biblioteca Municipală iniţiază organizarea unui cenaclu literar (februarie), cu întâlniri trimestriale, urmând ca la fiecare şedinţă un juriu să selecteze pentru premiere şi publicare cele mai reuşite producţii (acesta n-a funcţionat însă decât un an).

            Cum în 1970 se împlineau 100 de ani de la naşterea lui V. I. Lenin, biblioteca va organiza o expoziţie omagială de carte, cu trei secţiuni: Viaţa şi activitatea lui V. I. Lenin; Din lucrările lui V. I. Lenin; Pe drumul leninist spre victoria făuririi societăţii socialiste multilateral dezvoltate – în total au fost expuse 108 titluri (expoziţia a fost întocmită de Lucia Ţintea).

            Indicatorii realizaţi la secţiile din sediul central precum şi în filialele din cartierele Someşeni şi Gheorgheni (la cele două filiale se lucra câte trei după-mese pe săptămână, în celelalte zile bibliotecarii lucrau alternativ la Secţia Colecţii speciale – Ioan Pop, Someşeni – Grigore Cipcigan, Gheorgheni – Dorina Raboca), la căminele culturale din Dâmbul Rotund, Bulgaria, Iris, Mănăştur şi Cabana Făget (unde exista un fond de carte mobil) sunt mai mari faţă de anii precedenţi, iar numărul de abonamente, la 241 periodice (212 din ţară, 22 din ţări socialiste şi 7 din Occident), este cu adevărat remarcabil; se încearcă experimental extinderea programului cu cititorii şi în zilele de duminică.

 

* * *

 

            Aşa cum am afirmat în capitolul precedent, bibliotecile publice aparţinând sindicatelor şi cele ale cooperaţiei meşteşugăreşti din judeţ au adus o contribuţie efectivă la difuzarea cărţii în rândul salariaţilor din întreprinderile industriale sau cooperatiste din judeţ, dar şi al publicului din cartierele unde erau situate. Dacă la început fondurile pentru achiziţia de carte şi periodice erau cuprinse între 2 şi 5% din totalul bugetului sindical sau cooperatist, după 1971 şi mai ales după 1974, acestea se vor reduce dramatic, din cauza investiţiilor începute de Consiliul General al U.G.S.R. (în staţiunile balneo-climaterice, case de cultură ale sindicatelor, mai ales în centrele muncitoreşti ş.a.) – lucru benefic altfel –, precum şi orientarea unei mari părţi a fondurilor spre achiziţia de carte politico-ideologică. Prin programele lor, acest tip de biblioteci reuşeau să organizeze ample manifestări cu cartea şi creatorii ei („Luna cărţii în întreprinderi şi instituţii”, întâlniri cu scriitori, editori şi oameni de ştiinţă etc.). Lunar, biblioteca municipală/judeţeană organiza împreună cu bibliotecarii din aceste biblioteci întâlniri metodice pe problemele organizării şi prelucrării fondului.

            La sfârşitul lui 1970, 34 de biblioteci aparţinând sindicatelor şi cooperaţiei judeţene aveau bibliotecari salariaţi: 25 la Cluj – 22 industrie, 3 în cooperaţie; 3 la Turda – 2 industrie şi 1 cooperaţie; 2 la Dej – 1 industrie şi 1 cooperaţie; 2 la Clubul Combinatului de sârmă din Câmpia Turzii; 1 la Gherla şi 1 la Trustul de Construcţii Hidroenergetice Tarniţa; pe lângă aceştia, alţi 17 bibliotecari erau plătiţi cu indemnizaţii: la Cluj, în bibliotecile de la întreprinderile: „Metalul Roşu”, „Flacăra”, „Poligrafică”, de Reparaţii Auto, „Forestieră de Exploatare şi Transport”, „Grupul de Gospodărie Comunală şi Locativă”, de Transport Local; la Turda la „Electroceramica”, Materiale de Construcţii, Sindicatul Învăţământ; la Dej, la Sindicatul Învăţământ, Combinatul de Celuloză şi Hârtie şi Întreprinderea de Prelucrare a Lemnului; la Huedin, la Sindicatul Învăţământ, iar în comunele judeţului la Exploatarea Minieră din Aghireş, Exploatarea Minieră din Iara şi Întreprinderea Agricolă de Stat din Mihai Viteazul. Miile de cititori găsesc în aceste biblioteci, cu fond enciclopedic, hrană spirituală după orele de muncă intense.

În anul 1970, apare noul Ghid al bibliotecilor din România (Bucureşti: Editura Enciclopedică Română, 1970, 475 p.), avându-i ca autori pe Gheorghe Popescu, Mircea Tomescu şi Valeriu Moldoveanu, ultimii, coautori şi la Ghidul din 1958. Noua lucrare cuprinde doar 6-7% din totalul bibliotecilor existente la nivel naţional (cca 20.000 de unităţi) şi pune în evidenţă doar bibliotecile cu cele mai valoroase fonduri de carte şi publicaţii noncarte. Superficialitatea tratării unui asemenea instrument de lucru din partea directorilor şi responsabililor sistemelor de biblioteci din România şi, de ce nu, dezinteresul bibliotecarilor au făcut din acest ghid, cel puţin în domeniul lecturii publice, o lucrare mai puţin folosibilă şi fără repere. Lacunele mari sunt cele privitoare la bibliotecile aparţinând comunelor, sindicatelor, cooperaţiei meşteşugăreşti sau şcolilor, biblioteci care ar fi meritat nu numai o reflectare statistică adecvată, ci şi câteva aprecieri evaluative. Astfel, din zecile de biblioteci din judeţul Cluj aparţinând sindicatelor, sunt cuprinse (la oraşul Cluj) doar 2: a Fabricii de pielărie şi încălţăminte „Clujana” (fond enciclopedic, 22.000 volume – cu secţii de împrumut pentru adulţi şi copii), şi a Clubului sindicatului Uzinei de reparat material rulant „16 Februarie” (fond enciclopedic, 18.000 volume, cu sală de lectură, secţie de împrumut pentru adulţi şi copii), plus una la Turda, la Clubul Fabricii de Sticlărie (fond enciclopedic, 15.000 volume) şi una la Clubul sindicatului Uzinei „Industria Sârmei” din Câmpia Turzii (fond enciclopedic, 31.000 volume, cu sală de lectură şi secţie de împrumut la domiciliu – deţinând şi rolul de bibliotecă publică a oraşului/municipiului, de la început până astăzi); bibliotecile publice aparţinând cooperaţiei meşteşugăreşti (3) nu sunt cuprinse nici una (pentru o informare exactă asupra situaţiei lecturii publice în judeţ, între anii 1960 şi 1976, se poate consulta Tabelul sinoptic din finalul lucrării).

Deşi se afirmă că Ghidul este realizat în colaborare cu Asociaţia bibliotecarilor, nicăieri, în nici o referinţă, nu găsim urme ale activităţii acesteia, chiar formale.

            Deschiderea regimului comunist, începută în 1964, prin Declaraţia din aprilie a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, va continua şi în primii ani ai conducerii lui Ceauşescu şi va avea, după cum am mai afirmat, efecte dintre cele mai benefice în domeniul culturii. Restructurarea întregului sistem editorial prin desfiinţarea unor edituri, printre care unele de tristă faimă, dar mai ales prin înfiinţarea Centralei Editoriale, pe structura Editurii Minerva, va crea posibilitatea înfiinţării altora în cele trei capitale ale provinciilor istorice: „Junimea” la Iaşi, „Facla” la Timişoara şi DACIA la Cluj (nume propus de Hadrian Daicoviciu, cu sigla realizată de Vasile Pop Silaghi, după stema lui Mihai Viteazul). Din mărturia lui Aurel Câmpeanu, unul dintre întemeietori, reiese că demersurile au început încă în vara lui 1969, şi pentru conducerea editurii se vehiculau trei nume, printre care şi cel al lui Alexandru Căprariu, un împătimit al cărţii, o inteligenţă nativă ascuţită, poet talentat cu relaţii în diverse medii pe care ştia să le cultive şi să le dezvolte. Grupul celor implicaţi direct era format din: acad. Constantin Daicoviciu, rectorul Universităţii, cel care cu un an înainte sprijinise nou înfiinţata revistă studenţească „Echinox”, membru al Consiliului de Stat şi bun amic cu premierul Ioan Gheorghe Maurer, acad. Octavian Fodor, rectorul Institutului de Medicină şi Farmacie, profesorii universitari Ion Baciu (Medicină), Mircea Zaciu şi Sever Trifu (Filologie), Hadrian Daicoviciu şi Pompiliu Teodor (Istorie); ei erau sprijiniţi de persoane influente de la Bucureşti: filosoful Dumitru Ghişe, poetul Ion Brad, criticul şi istoricul literar Ion Dodu Bălan, vicepreşedinţi ai Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă, sculptorul Ion Vlasiu şi artistul fotograf Ion Miclea – oameni care l-au ajutat pe Al. Căprariu în rezolvarea unor problemele fundamentale ale unei asemenea întreprinderi de valoare şi amploare (dimensiunea, structura, profilul şi mai ales alcătuirea unui portofoliu de manuscrise de valoare).

De la începuturi şi până în 1998, Editura Dacia a publicat peste 3.000 de titluri (record pe an 180, iar la tirajul unei lucrări, 450.000 exemplare).

Deteriorarea condiţiilor socio-economice şi politice a făcut ca, până în 1989, editura să intre într-o fază de „cuminţenie”, de reducere a personalului, a numărului de titluri şi a tirajelor. Urmaşii lui Al. Căprariu la conducere, Leontin Stoica (1985-1990), Vasile Igna (1990-1994) şi Virgil Bulat (1994-1997), deşi fideli principiilor întemeietorului, n-au mai reuşit performanţele culturale din primii cincisprezece ani. În prezent, editura este privatizată, avându-l ca patron pe poetul Ion Vădan şi director pe prozatorul Radu Mareş care încearcă, în noile condiţii economico-culturale, să-i găsească o nouă identitate.

Nu putem să nu reamintim că, în 1970, Ministerul Învăţământului decide desfiinţarea Secţiei de biblioteconomie din cadrul Institutului Pedagogic a Universităţii Bucureşti, cu durată de trei ani, înfiinţat în 1963. Deşi se anunţase că este doar o măsură temporară, în fapt, ea va deveni definitivă (până în 1990), iar pregătirea profesională de specialitate se va limita, între 1970 şi 1990, la cursuri de iniţiere şi perfecţionare cu o durată ce nu depăşea 2 săptămâni, la 2-3 ani; după 1970, profesorul Dan Simonescu va ţine la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, un curs facultativ ce va fi continuat, după 1972, de Corneliu Dima-Drăgan (până în 1980) şi de Eugen Marinescu (până în 1990); totodată, menţionăm că în perioada 1969-1975 a funcţionat o Şcoală Postliceală de biblioteconomie pe lângă Grupul Şcolar poligrafic „Dimitrie Marinescu” din Bucureşti care pregătea bibliotecari pentru reţeaua bibliotecilor publice din ţară.[3]

Aici şi-au făcut studiile şi numeroşi bibliotecari din judeţul Cluj, printre care: Doina Banu (Biblioteca Municipală Cluj), Mircea Lechinţeanu (Biblioteca Municipală Dej), Mircea Ioan, Maria (Hapa) Copândean (Biblioteca Municipală Turda ş.a.).

 

 

 

TABEL SINOPTIC

cu principalii indicatori biblioteconomici realizaţi în perioada

1965 – 1970

de către Biblioteca Regională / Municipală Cluj

 

Anul

Populaţie

oraş/ municipiu

Număr cititori înscrişi

%

Atragere la lectură

Volume existente la sfârşitul anului

Volume achiziţionate

în anul

Volume

împrumutate/

consultate

1965

167.217

17.103

10, 23

144.089

15.251

406.040

1966

185.663

15.363

8, 7

157.331

14.676

356.470

1967

10.249

167.038

16.417

191.645

1968

191.411

13.075

6, 83

168.015

17.168

272.564

1969

13.782

174.685

13.920

284.979

1970

200.759

12.188

6, 07

181.635

18.385

277.555

 

 



[1] Adresele 226 din 11.05.1967 ři 413 din 11.07.1967.

[2] A se vedea, între altele, adresa 149 din 3.03.1967, existentĺ în arhiva bibliotecii.

[3] Hermeneutica bibliothecaria. Antologie philobiblon. Volum îngrijit de Florina Iliř ři Ionuő Costea. Colecőia „Bibliotheca bibliologica”. Fondatĺ de I[oachim] Crĺciun. Serie nouĺ. Cluj-Napoca: Editura Presa Universitarĺ Clujeanĺ. Colecőia „Philobiblon” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”, 1998, 19(38).