De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Inaugurarea Institutului Romano-Catolic Marianum

Clădirea Institutului Romano-Catolic Marianum, azi a Facultății de Litere a UBB
Clădirea Institutului Romano-Catolic Marianum, azi a Facultății de Litere a UBB

Institutul Romano-Catolic de fete Marianum și-a avut sediul pe strada Horea de azi, în clădirea ocupată acum de Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai.

În ridicarea institutului, un rol important l-a avut parohul protopop József Hirschler, care s-a dedicat cu trup și suflet unuia din cele mai ambițioase proiecte ale sale, înființarea Marianu-mului. Înfăptuirea acestuia a însemnat muncă febrilă, tratative anevoioase, piedici financiare dificil de înlăturat. Realizarea proiectului clădirii i-a fost încredințată arhitectului Jenő Hübner, iar execuția, firmei clujene a lui János Spáda. Administrarea institutului a fost încredințată maicilor de Notre Dame.

În septembrie 1911, clădirea a fost finalizată. Sfințirea festivă a acesteia a avut loc însă la 10 decembrie 1911. Evenimentul a adunat elita societății clujene de la acea vreme pentru că, ridicarea acestui așezământ educațional, i-a preocupat pe toți clujenii. Ceremonia de sfințire a fost realizată de episcopul romano-catolic Majláth Gusztáv. În cadrul festivității, ctitorul József Hirschler a mulțumit pentru sprijin episcopului Mailáth cerându-i susținerea în continuare a tinerei instituții de învățământ. În cuvântul său, Dr. Farkas Lajos a adus mulțumiri și felicitări lui József Hirschler cu ocazia finalizării demersului său. Nu în ultimul rând, dr. Rigler Gusztáv a apreciat importanta realizare.

Clădirea Marianum-ului a fost cea mai modernă clădire școlară a perioadei antebelice, cu o sală de sport cu balcon, cu băi și internat spațios. Construcția atrăgea atenția și din punct de vedere artistic, arhitectural. Conform compartimentării de atunci, la parter erau săli de clasă, la primul etaj magazii și spații de studiu pentru interne, iar la al doilea etaj dormitoarele internelor. În aripa dinspre curte, la parter erau săli de curs, la primul etaj locuințele călugărițelor, iar la etajul al doilea sala de mese și câteva camere.

De la momentul inaugurării sale, Marianum a cuprins mai multe școli și internat. Potrivit primului proiect, aici ar fi funcționat o școală primară, o școală civilă de fete și un curs comercial. Însă, încă din perioada proiectului a apărut necesitatea și ideea înființării aici și a unui gimnaziu de fete. Tot atunci s-a ridicat și problema înființării școlii superioare comerciale pentru fete. Pe lângă aceastea, s-a deschis aici și o școală de gospodărie. În anii 1911-1912, deci la inaugurare, învățau aici 551 de fete, din care 43 interne. Au studiat aici fete venite din întreaga Transilvanie, fără deosebire de naționalitate sau religie. De la înființarea sa și până în 1948, instituția a școlarizat 26.701 eleve, din care 4.404 interne. Una dintre regulile acestei şcoli consta în purtarea unei uniforme, care avea menirea de a înlătura eventualele diferenţe de ordin social dintre cursante, făcîndu-le egale în faţa profesorilor.

[modifică] Bibliografie

  1. Gaal György, Cluj-Napoca. Ghid turistic, istoric, cultural, Baraolt-Cluj-Napoca, Editura Tortoma- Asociația Kolozsvár Társaság, 2014;
  2. Emléklapok a Marianum történetéből, Cluj-Kolozsvár, [s.n.], 1927;
  3. Magyar Katolikus Lexikon, la http://lexikon.katolikus.hu/M/Marianum%20R.K.%20Le%C3%A1nynevel%C5%91%20Int%C3%A9zet.html, accesat la 29 iul. 2020.