De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Toponimie

Strada Horea
Strada Horea

Este o arteră principală de circulaţie a oraşului, care se desfăşoară între podul de peste Someşul Mic şi Piaţa Gării. La cumpăna secolelor al XIX-lea şi al XX-lea, din unificarea străzilor Evreiască (Zsidó utca) şi a străzii Mari (Nagy utca) a luat naştere strada Ferenc József. După primul Război Mondial, aceasta a purtat numele de Regele Ferdinand, iar după al doilea Război Mondial, pe cel de Horea.

[modifică] Clădiri monument şi instituţii

Apropierea de gară, a făcut ca această stradă să devină una căutată începând cu 1870, şi la începutul secolului al XX-lea era deja o stradă principală a oraşului.

Dintre clădirile care străjuiesc această stradă, se remarcă prin arhitectură pe ambele părţi ale străzii clădiri de locuinţe şi palate construite între 1900-1914, între care Palatul Urania, Palatul Astoria, Metropol. Dincolo de sinagoga neologă, dar în apropierea ei, se află sediul Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai, ridicată pentru Liceul Romano Catolic Marianum, la început de secol.

[modifică] Galerie de imagini

[modifică] Monumente

În faţa facultăţii sunt amplasate bustul lui Dimitrie Cantemir şi bustul lui Nicolae Olahus.

[modifică] Bibliografie

  1. Kalauz a régi és az új Kolozsvárhoz : Kolozsvári séták/Gaal György .- Kolozsvár : Korunk, 1992, p.117-118.
  2. Cluj-Napoca : ghid de oraş/Iuliu Buta, Mihaela Bodea, Nicolae Edroiu .- Bucureşti: Editura Sport-Turism, 1989, p.127. ISBN 973-41-0043-2
  3. Kolozsvári séták/Deák Árpád .- Kolozsvár : Stúdium Könyvkiadó, 2004, p.46-47.