De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Istoricul clădirii

În centrul municipiului Cluj-Napoca, se află de mulți ani în construcție o impunătoare construcție de cult, care va aparține Bisericii Greco-catolice din România. Împreună cu Institutul Teologic Protestant, Catedrala Ortodoxă Română și Seminarul Teologic Ortodox, cu Teatrul Național și Opera Română, la care se adaugă Casa Învățătorului, viitoarea catedrală completează un amplu spațiu spiritual și cultural, aproape singular în rândurile marilor orașe din România.

Catedrala greco-catolică din Piața Cipariu este dedicată Martirilor și Mărturisitorilor Credinței din Secolul XX, în memoria celor care s-au sacrificat pentru credința lor, printre care și marii ierarhi Iuliu Hossu, Alexandru Russu, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu.

În catedrala din Piața Cipariu se odihnesc osemintele unui mărturisitor al credinței, ÎPS George Guțiu, fost episcop eparhial de Cluj-Gherla. Demararea lucrărilor de construire a catedralei a avut loc în anul 1993, fiind întrerupte în anul 2000, din lipsă de fonduri, dar și pentru modificarea proiectului. După modificările făcute, noua înfățișare a catedralei este mult mai apropiată de stilul bizantin caracteristic Bisericii Greco-Catolice decât în vechiul proiect.

[modifică] Detalii arhitecturale

În privința observării dimensiunilor și a detaliilor arhitecturale, clujenii mai au de așteptat până la finalizarea construcției. În planurile aprobate din autorizația de construcție, aceste dimensiuni sunt impresionante, chiar dacă au fost revizuite în scădere: 72 de metri înălțime, de la 98 inițial, iar capacitatea de adăpostire de 1.500 de locuri, de la 2.500 inițial. Pe lângă funcția liturgică a marii construcții din Piața Cipariu, complexul ecleziastic va găzdui și o aulă universitară, botezată după numele cardinalului Iuliu Hossu, spații destinate expozițiilor de artă, dar și unor activități precum cateheza, cursuri pentru copii, dar și birouri folosite de Asociația Caritas Eparhia Greco-Catolică sau de asociația ASTRU a tinerilor greco-catolici din Eparhia Română Unită cu Roma. La toate acestea, subsolul catedralei va avea și o parcare de mașini. Din punct de vedere arhitectural, noua catedrală a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla are un plan octogonal, cu intrări din trei laturi, din care intrarea dinspre nord este cea principală, de dimensiuni impresionante, în formă de boltă. Edificiul este proiectat a avea cinci niveluri, iar cele trei turnuri opt.

[modifică] Bibliografie

  1. Așezăminte de cult și de cultură din Cluj-Napoca / Ioan Ciorca. - Cluj-Napoca: Editura Napoca Nova, 2016, p. 88-92, ISBN 978-606-8529-95-0;
  2. https://romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/catedrala-greco-catolica-din-cipariu/consultat la 11 martie 2019.