De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

[modifică] Documente tipărite

[modifică] Documente online

  • Ioan Bolovan, Sorina Paula Bolovan, Populaţia oraşului Cluj în secolul al XX-lea, în Transilvania în secolele XIX-XX : studii de demografie istorică : omagiu profesorului Liviu Maior, p. 213-240.

http://dspace.bcucluj.ro/handle/123456789/47863, accesat la 15 iul. 2014

Studiul acoperă perioada dintre recensământul de la 1900 şi cel din 1992, ultimul din secolul recent încheiat, fiind operată o segmentare a intervalului cronologic analizat, în funcţie de conţinutul proceselor economice şi sociale, de cadrul politic-administrativ (1900-1920, 1920-1992). Este pusă în evidenţă creşterea populaţiei clujene, spectaculoasă în perioada comunistă, influenţată de politica demografică din timpul lui Ceauşescu.

Între 1920-1992, populaţia românească a cunoscut o creştere continuă, în timp ce alte etnii precum maghiari, germani şi evrei au cunoscut un declin demografic ca şi consecinţă al celui de-al doilea Război Mondial şi al instaurării regimului comunist. În contextul procesului de industrializare, locul minorităţilor, în scădere numerică, a fost luat de populaţie românească din zona rurală învecinată, din alte judeţe ale Transilvaniei sau de dincolo de Carpaţi.

Schimbarea caracterului etnic al popuţiei oraşelor Transilvaniei apare în acest context ca un fenomen demografic natural. De asemenea, statul (Ungar sau Român) prin politica demografică susţinută, a fost implicat în anumite situaţii clare (imediat după primul război mondial, după Dictatul de la Viena şi după instaurarea comunismului) şi a stimulat sau influenţat indirect anumite tendiţe în evoluţia populaţiei.

  • Ioan Bolovan, Bogdan Crăciun, Daniela Mârza, Mixed marriages in a multiethnic and multiconfessional environment : a case study on the city of Cluj (1900-1939) = Căsătoriile mixte într-o societate multietnică şi multiconfesională: Studiu de caz asupra oraşului Cluj (1900-1939), în Transylvanian Review, an 2012, vol. XXI, nr. supplement 4, p. 405-411.

http://dspace.bcucluj.ro/handle/123456789/47855, accesat la 15 iul. 2014

Din punct de vedere demografic, Clujul a fost caracterizat printr-o mare diversitate etnică şi religioasă. Alături de români, aici trăiau maghiari, germani, evrei, romi etc., iar din punct de vedere al religiei, ortodocşi, greco-catolici, romano-catolici, protestanţi, luterani, mozaici şi alte confesiuni. În acest context, în viziunea autorilor, căsătoriile mixte au avut rolul de a lega diferite elemente ale societăţii, existenţa lor fiind considerată un potenţial factor de reducere a probabilităţii conflictelor între variate grupuri etnice şi de creştere a coeziunii sociale a societăţii.