De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Liceul pentru deficienţi de auz (Cluj-Napoca) 120 de ani de tradiţie/Liceul pentru deficienţi de auz; coord.: prof. Zoe Piontchevici (director) prof. Gabriela Chirteş. – Cluj-Napoca: Risoprint, 2009, 238 p. ISBN 978-973-53-0016-6

Este vorba de un volum aniversar al Liceului pentru Deficienţi de auz. Cuvântul înainte este semnat de director prof. Zoe Piontchevici, iar Cuvântul înainte către cititori de prof. Gabriela Chirteş.

Primul capitol, Clujul, leagăn de istorie şi cultură, reconstituie istoria instituţiei pe parcursul mai multor subcapitole. Primele, Contextul social istoric la sfârşit de secol şi Situaţia învăţământului clujean la sfârşit de secol sunt semnate de Georgeta Ruşti.

Istoricul propriu zis, Fragmente din istoria şcolii pentru deficienţi de auz, are ca autori pe Adriana Stoica, Monica Hodişan şi Emil Lipovan. Centrul de Reabilitare a Auzului şi Limbajului este prezentat de Dorina Chira şi Nicoleta Dunca. Capitolul se încheie cu un sumar istoric al Capelei „Buna Vestire” şi câteva rânduri despre Înfiinţarea liceului.

Capitolul al doilea, este un capitol de amintiri, intitulat 120 de ani de muncă şi tradiţie. Prima sa parte cuprinde o listă a directorilor şi directorilor adjuncţi ai instituţiei, urmată de însemnări ale unora dintre aceştia, sub semnul momentului aniversar. Urmează o listă a tuturor profesorilor şi educatorilor, maiştrilor, învăţătorilor, pedagogilor şi instructorilor de educaţie ai şcolii, urmată de gânduri, amintiri şi impresii ale acestora mărturisite la ceas aniversar.

Al treilea capitol, Un arc peste timp, este dedicat elevilor. Sub titlul Din istoricul claselor, este prezentată evoluţia situaţiei numerice a elevilor şi claselor pe ani şcolari. Sunt redate în continuare, sub forma unor materiale scanate, Documente şcolare. Ultimele două subcapitole prezintă Activităţi extracurriculare de ieri şi Activităţi extracurriculare de azi.

Capitolul al IV-lea, Destine şi gânduri, cuprinde interviuri şi gânduri ale elevilor şi foştilor elevi ai şcolii.

Sub titlul Porţi deschise spre lume, capitolul al V-lea, prezintă Pagini din Cartea de aur şi din Cartea de onoare, materiale scanate cu gândurile şi impresiile diferiţilor oaspeţi ai instituţiei, Şcoala şi Europa, colaborările internaţionale ale şcolii, şi, nu în ultimul rând, sub titlul Proiecte naţionale, proiecte în care liceul a fost şi este partener. Materialele poartă semnăturile profesorilor Mihaela Coca, Alina Boca, Nicoleta Dunca, Gabriela Chirteş.

Ultimul capitol prezintă Imaginea şcolii în presă.

Anexele cuprind fotografii alb-negru, grupate pe trei teme: Generaţii de ieri, Generaţia aniversară (fotografii cu elevii claselor şcolii) şi Personalul şcolii în anul şcolar 2008-2009.

Volumul se încheie cu o succintă Bibliografie.