De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins


[modifică] Descrierea monumentului

Dezvelit la 9 mai 1996, lângă Catedrala ortodoxă din Piaţa Avram Iancu, pe locul fostului monument dedicat armatei sovietice (Tancul sovietic), monumentul dedicat ostaşului român reprezintă un simbol al recunoştinţei clujenilor faţă de oştirea română. Lucrarea aparţine sculptorului bucureştean Radu Aftenie, care a conceput-o într-o variantă clasică. Pe un soclu în formă treflată, încheiat în partea de sus cu o cornişă dublă, se înalţă două coloane cu profil dreptunghiular, de 10,5 m, unite de un “arc al timpului”. Pe cornişe, de jur-împrejurul coloanelor, sunt grupate numeroase elemente figurative. Astfel, pe faţadă este reprezentată Victoria prin intermediul unei femei într-o poziţie energică, cu braţele împreunate deasupra capului, simbol al Patriei şi al maternităţii. În lateral sunt expuşi Apărătorii gliei străbune,
în grupuri de câte trei personaje, îmbrăcate în uniforme de epocă şi cu expresia dârzeniei întipărite pe faţă. În spate este reprezentat motivul Jertfei, prin ostaşul căzut în luptă, adosat pe un suport cruciform, simbol al credinţei şi al sacrificiului de sine. În fiecare colţ al postamentului hexagonal au fost montate efigii de bronz reprezentând categoriile de arme: infanteria, aviaţia, marina, artileria, etc. Pe suprafaţa superioară a hexagonului de granit se realizează harta ţării, cu marmură roşie de Moneasa şi albă de Sohodol. Pe soclu este fixată o placă de bronz cu textul Glorie Ostaşului Român. Monumentuol este placat cu piatră de Sănduleşti.

[modifică] Bibliografie

  1. Cluj-Napoca-vestigii, monumente, muzee / Damian Todiţa.-Cluj-Napoca ; Studia, 2009, p.68-69 ;ISBN 978-973-8390-43-0.
  2. Cluj-Napoca. Municipiu de vocaţie europeană / ed. Ionel-Nicu Dragoş.-Cluj-Napoca : Editura STUDIA, 2001, p.133-135 ; ISBN 973-99278-5-8.