De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Piaţa Muzeului : Prima piaţă a Clujului/ Mircea Moldovan, Paul Mutică. – Cluj-Napoca, UT Press, 2009. – 214 p. : fig., foto. ISBN 978-973-662-444-5

Cartea prezintă lucrările realizate de studenţii Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, la proiectul propus de facultate, care are ca temă: Pietonizarea Pieţei Muzeului din Cluj-Napoca.

Volumul începe cu câteva repere istorice ale Clujului şi ale organizării sale, însoţite de fotografii şi schiţe alb-negru, dar şi cu o analiză istorico-evolutivă a Pieţei Muzeului şi a monumentelor de arhitectură adiacente acesteia. La un alt subpunct este analizat Contextul actual al dezvoltării Pieţei Muzeului.

Următorul capitol prezintă Etapele studiului: Intenţiile de dezvoltare ale autorităţilor locale şi studiile de circulaţie; Studiul ruinelor şi stratificaţiei arheologice a pieţei; Faza de urbanism, fazele preliminarii şi conceptele folosite.

Într-un alt capitol sunt prezentate soluţiile propuse, grupate pe categorii, în funcţie de elementul dominant în plastica urbană adoptată a pieţei: Valorificarea ruinelor prin punerea în evidenţă a fostelor săpături arheologice sau desen de pavaj, Vegetaţia ca element compoziţional principal – din perspectivă tradiţională sau prin reintroducerea vegetaţiei sub altă formă din considerente noi, Rolul pavajului în compoziţia pieţei, Introducerea ca dominante a diverselor elemente sculturale. Sunt prezentate, de asemenea, câteva exemple de fântâni şi de mobilier urban.

Volumul se încheie cu bibliografii şi biobibliografii ale autorilor.