De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 21 ianuarie 2011 10:44 (modifică)
Ica (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea curentă (1 noiembrie 2011 10:37) (modifică) (anulează)
Ica (Talk | contribuţii)

 
Linia 1: Linia 1:
-<br>+[[Imagine:Piata Muzeului, prima piata a Clujului_Moldovan-Mutica.jpg|thumb|100px|left|]]
-Proiectul îşi propune valorificarea '''patrimoniului documentar şi imagistic''' al colecţiilor Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj.+'''Piaţa Muzeului : Prima piaţă a Clujului'''/ Mircea Moldovan, Paul Mutică. – Cluj-Napoca, UT Press, 2009. – 214 p. : fig., foto. ISBN 978-973-662-444-5
-Educarea tinerilor în spiritul respectului faţă de trecutul şi prezentul+
-comunităţii, faţă de valorile şi tradiţiile locale constituie unul din+
-elementele fundamentale ce guvernează asumarea identităţii colective şi a spiritului civic.+
-Parafrazându-l pe unul din marii istorici români, Nicolae Iorga,+Cartea prezintă lucrările realizate de studenţii Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din cadrul [[Universitatea Tehnică|Universităţii Tehnice]] din Cluj-Napoca, la proiectul propus de facultate, care are ca temă: ''Pietonizarea [[Piaţa Muzeului|Pieţei Muzeului]] din Cluj-Napoca''.
-comunitatea locală care nu-şi cunoaşte istoria este ca şi copilul care+
-nu-şi cunoaşte părinţii. Avem mereu nevoie să ne întoarcem înspre+
-rădăcini, înspre origini ca să nu rătăcim drumul ce-l avem de parcurs.+
-<br>+
-<br>+
-* [[Bibliografie istorică]]<br>+
-* [[Biserici]]<br> +
-* [[Clădiri]]<br>+
-* [[Instituţii clujene]]<br>+
-* [[Istoricul oraşului]]+
-* [[Monumente istorice]]<br>+
-* [[Parcuri şi grădini]]<br>+
-* [[Personalităţi locale]]<br> +
-* [[Pieţe]]<br>+
-* [[Străzi]]<br>+
-* [http://www.bjc.ro/new/index.php?contributia-romaneasca-la-biblioteca-digitala-europeana/ Contribuţia românească la Biblioteca Digitală Europeană ]<br>+
-<br> +Volumul începe cu câteva ''repere istorice'' ale Clujului şi ale organizării sale, însoţite de fotografii şi schiţe alb-negru, dar şi cu o ''analiză istorico-evolutivă a Pieţei Muzeului şi a monumentelor de arhitectură'' adiacente acesteia. La un alt subpunct este analizat ''Contextul actual'' al dezvoltării Pieţei Muzeului.
-[[Categorie:Cluj|Cluj]]+ 
 +Următorul capitol prezintă ''Etapele studiului'': Intenţiile de dezvoltare ale autorităţilor locale şi studiile de circulaţie; Studiul ruinelor şi stratificaţiei arheologice a pieţei; Faza de urbanism, fazele preliminarii şi conceptele folosite.
 + 
 +Într-un alt capitol sunt prezentate ''soluţiile'' propuse, grupate pe categorii, în funcţie de elementul dominant în plastica urbană adoptată a pieţei: ''Valorificarea ruinelor prin punerea în evidenţă a fostelor săpături arheologice sau desen de pavaj, Vegetaţia ca element compoziţional principal'' – din perspectivă tradiţională sau prin reintroducerea vegetaţiei sub altă formă din considerente noi, ''Rolul pavajului în compoziţia pieţei'', ''Introducerea ca dominante a diverselor elemente sculturale''. Sunt prezentate, de asemenea, câteva exemple de ''fântâni'' şi de ''mobilier urban''.
 + 
 +Volumul se încheie cu bibliografii şi biobibliografii ale autorilor.
 + 
 +<br>
 +[[Categorie:Cluj]]
[[Categorie:Bibliografii]] [[Categorie:Bibliografii]]
-[[Categorie:Biserici]] 
-[[Categorie:Bulevarde]] 
-[[Categorie:Clădiri]] 
-[[Categorie:Donaţii şi donatori]] 
-[[Categorie:Grădini]] 
-[[Categorie:Instituţii]] 
-[[Categorie:Istoricul oraşului]] 
-[[Categorie:Monumente istorice]] 
-[[Categorie:Parcuri]] 
-[[Categorie:Pieţe]] 
-[[Categorie:Personalităţi locale]] 
-[[Categorie:Străzi]] 

Versiunea curentă

Piaţa Muzeului : Prima piaţă a Clujului/ Mircea Moldovan, Paul Mutică. – Cluj-Napoca, UT Press, 2009. – 214 p. : fig., foto. ISBN 978-973-662-444-5

Cartea prezintă lucrările realizate de studenţii Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, la proiectul propus de facultate, care are ca temă: Pietonizarea Pieţei Muzeului din Cluj-Napoca.

Volumul începe cu câteva repere istorice ale Clujului şi ale organizării sale, însoţite de fotografii şi schiţe alb-negru, dar şi cu o analiză istorico-evolutivă a Pieţei Muzeului şi a monumentelor de arhitectură adiacente acesteia. La un alt subpunct este analizat Contextul actual al dezvoltării Pieţei Muzeului.

Următorul capitol prezintă Etapele studiului: Intenţiile de dezvoltare ale autorităţilor locale şi studiile de circulaţie; Studiul ruinelor şi stratificaţiei arheologice a pieţei; Faza de urbanism, fazele preliminarii şi conceptele folosite.

Într-un alt capitol sunt prezentate soluţiile propuse, grupate pe categorii, în funcţie de elementul dominant în plastica urbană adoptată a pieţei: Valorificarea ruinelor prin punerea în evidenţă a fostelor săpături arheologice sau desen de pavaj, Vegetaţia ca element compoziţional principal – din perspectivă tradiţională sau prin reintroducerea vegetaţiei sub altă formă din considerente noi, Rolul pavajului în compoziţia pieţei, Introducerea ca dominante a diverselor elemente sculturale. Sunt prezentate, de asemenea, câteva exemple de fântâni şi de mobilier urban.

Volumul se încheie cu bibliografii şi biobibliografii ale autorilor.