Introducere

Scopul liniilor directoare

e-Europa

Excluderea sociala

Alfabetizare digitala

Educatie permanenta

e-Instruire

 

Pagina principala
Introducere| Pagina 1 | Pagina 2 | Pagina 3 | Pagina 4 | Pagina 5 | Pagina 6

EXCLUDEREA SOCIALA

Exista 60 de milioane de oameni saraci sau pe punctul de a deveni saraci in UE de astazi (18% din populatie). Saracia relativa variaza considerabil in statele membre, de la 8% in Danemarca la 23% in Portugalia. Copii, tinerii, batrânii, somerii si familiile cu un singur sustinator sunt categoriile cele mai expuse riscului de a atinge acest prag al saraciei.

In prezent au loc schimbari structurale majore in societate care, desi pozitive pentru majoritatea oamenilor, ar putea duce la noi riscuri de saracire si excludere sociala pentru grupurile cele mai vulnerabile. Intre aceste riscuri sunt incluse:

schimbarile de pe piata muncii datorate globalizarii si dezvoltarii extrem de rapide a TSI si a societatii bazate pe cunoastere;

schimbarile demografice cu tot mai numerosi oameni traind mai mult si cu rate ale natalitatii in scadere;

tendinta tot mai pronuntata inspre o diversitate etnica, culturala si religioasa ca rezultat al migrarii internationale si al mobilitatii in interiorul Uniunii;

schimbarile in structura familiala cu rate tot mai mari de divorturi;

de-institutionalizarea vietii de familie;

rolul in schimbare pe care il joaca barbatii si femeile.

O Europa coeziva poate capta resursele bogate de capital uman si cunostinte insuficient utilizate in prezent si in care UE este inca privita ca o organizatie focalizata pe interesele marilor afaceri in detrimentul omului de pe strada.

Tehnologia informatiei si serviciile on-line au suficient potential de a sparge barierele traditionale care exclud categoriile cele mai dezavantajate din societate. Noile tehnologii pot servi la o distribuire mai creatoare si mai uniforma a cunostintelor. Ele permit un acces mai rapid si mai usor la serviciile publice.

Pe masura ce dezvoltarea tehnologica avanseaza, serviciile on-line vor deveni mai putin dependente de utilizarea unui calculator, oferind oportunitati de a atrage noi grupuri de utilizatori. Telefoanele mobile sunt deja mult mai mult utilizate decât Internetul, desi se recurge inca mult prea putin la tehnologia WAP. Serviciile on-line au potentialul de a incuraja identitatea culturala si integrarea sociala.TSI poate activa potentialul cultural al persoanelor cu handicap.

Comunicatiile mobile avansate precum 3G si televiziunea digitala ar putea defini tot mai mult oportunitatile sociale. Este important ca noile riscuri de excludere a categoriilor dezavantajate (e.g. costurile) sa fie prevenite. Bibliotecile publice, oferind acces la serviciile lor prin noi canale, pot facilita acest deziderat.

Bibliotecile publice reprezinta o forta pentru binele public. Ele sunt puncte de acces deschise pentru oricine are nevoie de informatii cu ajutorul carora sa poata face fata provocarilor din viata lui sau a ei. Prin apararea si promovarea participarii democratice, biblioteca publica se adreseaza in special grupurilor cu nevoi speciale si din perspectiva genurilor. Prin cooperare cu muzee si arhive, de exemplu punând la dispozitie mostenirea culturala si materiale istorice de familie, ele pot promova includerea sociala si culturala.

Bibliotecile publice au o cultura unica: sunt locuri accesibile, civile si in care te poti simti bine. Bibliotecile ofera un amalgam unic de resurse si servicii si insumeaza deja valorile necesare pentru a contribui la o societate inclusiva social intrucât este un loc sigur, lipsit de riscuri si cu un pronuntat caracter social care isi trateaza in mod egal vizitatorii; in acelasi timp este o poarta de acces la cunostinte, instruire si diversitate si un catalizator pentru schimbari.

Excluderea digitala este tot mai mult perceputa ca o bariera reala pentru existentele oamenilor. Obstacolul se refera nu numai la instruirea TI pentru a obtine un loc de munca ci si la cunostintele de baza cele mai elementare. Riscurile excluderii digitale se adauga altor forme de excludere, in timp ce oportunitatile digitale pot imbunatatii calitatea vietii unor grupuri traditional dezavantajate. Persoanele care risca excluderea sociala si tardivii "intimidati de tehnologie" trebuie sa invete cum sa utilizeze Internet-ul.

Lipsa accesului si a instruirii sunt principalele bariere. Mai exista insa si rezistenta la Internet: aproximativ un sfert din populatia UE pare sa nu fie constienta de beneficiile posibile pentru propria lor existenta, desi cifra este mult mai mica in tarile cu Societati Informationale avansate. Diviziunea digitala nu va dispare de la sine. Doar expansiunea guvernata de piata a Societatii Informationale nu va fi suficienta pentru a atrage toti cetatenii

Pagina principala
Introducere| Pagina 1 | Pagina 2 | Pagina 3 | Pagina 4 | Pagina 5 | Pagina 6


Vizualizare optima cu IE 4.0 sau mai nou.