De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Istoricul clădirii

Pe strada Matei Corvin din Cluj-Napoca, la nr. 4, se află o clădire veche cunoscută sub numele de Casa Bocskai, al cărui renume se datorează principelui Transilvaniei István Bocskai (1557-1606), singurul principe născut în Cluj. Potrivit informațiilor existente, printre posibilii proprietari mai vechi sunt menționați Jakob Fest și Peter Roth, dar date mai clare indică faptul că această casă ar fi fost ridicată cândva în secolul al XV-lea de către familia sasă Eppel și a trecut ulterior în proprietatea familiei prozatorului și preotului unitarian Gáspár Heltai. Acestea sunt motivele pentru care clădirea mai este cunoscută și sub numele de Casa Eppel sau Casa Heltai.

Pe la 1550, Gáspár Heltai a înființat aici prima tipografie din Cluj, publicând primele texte în limba maghiară și susținând puternic noua confesiune protestantă a reformatorului Ferenc Dávid și trecând, împreună cu întreg orașul, la noua confesiune unitariană. Mai târziu, în secolul al XVIII-lea, casa a trecut din proprietatea urmașilor lui Heltai în mâinile unei alte familii nobiliare locale, a contelui maghiar József Teleki, care i-a extins parterul. Proprietarii s-au schimbat din nou în prima jumătate a secolului al XIX-lea, când casa a fost cumpărată de contele Gábor Bethlen și care, la fel ca predecesorul său, a extins clădirea cu un etaj, până la forma la care este astăzi.

Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, clădirea a servit ca sediu al Poștei Clujului, iar în secolul al XX-lea a avut diferite destinații: ca institut pedagogic, editură, oficiu statistic și chiar sediu de bancă. Din 2001, clădirea a fost cumpărată ca sediu central al Universității private maghiare Sapientia.

[modifică] Detalii arhitecturale

Clădirea este dispusă pe trei niveluri: demisol, parter și etaj, configurate în perioade diferite. Fațada construcției nu are prea multe elemente decorative, fiind asemănătoare cu a mai multor clădiri ridicate în secolul al XIX-lea sau la începutul celui următor, având 9 axe, întretăiate de un portic înalt. Construirea ulterioară a etajului este foarte bine reliefată de existența unui brâu larg.

La interior există mai multe plăci comemorative despre anumite evenimente care s-au petrecut în această casă veche din Cluj, unele cu semnificație istorică importantă. Prima dintre acestea, situată în partea stângă a intrării, are inscripționat anul 1606 și un text care amintește de nașterea principelui István Bocskai la 1 ian. 1557 în această clădire. Informațiile acestea sunt reluate pe o altă placă, în limba latină și sub formă de odă, care ar fi fost scrisă de Ioannes Bocatius. Într-una dintre sălile clădirii se află stema principelui Bocskai cu motive îmbinate din stemele Ungariei și Transilvaniei, reprezentate în cele patru câmpuri ale unui scut. Se pare că atât plăcile cât și stema au fost amplasate pe peretele acestei case încă din timpul vieții principelui, în semn de recunoștință pentru sprijinul adus orașului.

[modifică] Bibliografie

  1. Tudor Sălăgean, Ștefan Bocskai, un principe născut la Cluj, în Tudor Sălăgean (coord.), Povești despre Cluj. VI, Cluj-Napoca, Editura Școala Ardeleană, 2020, p. 31-54. ISBN 978-606-8770-18-5.
  2. György Gaal, Cluj-Napoca. Ghid turistic, istoric, cultural, Baraolt-Cluj-Napoca, Editura Tortoma-Asociația Kolozsvar Tarsaság, 2014, p. 77-79. ISBN 978-973-8995-17-8.