De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Dezvelirea statuii Sfântului Gheorghe (28.09.1904)

Statuia Sfântul Gheorghe omorând balaurul
Statuia Sfântul Gheorghe omorând balaurul

Statuia Sfântul Gheorghe omorând balaurul este o copie a statuii de la Praga, considerată prima statuie destinată unei pieţe publice din Europa. Originalul datează de la 1373, fiind opera fraților Martin și Gheorghe, fii ai meșterului clujean Nicolae. A fost mutat de-a lungul timpului în diverse locații ale Castelului Hradciani din Praga, iar în acest moment se află amplasat în A Treia Curte, în stânga portalului de sud al Catedralei Sfântul Vitus, lângă o mică fântână.

În 1896, autoritățile clujene au luat decizia privind realizarea unei copii a statuii Sfântul Gheorghe de la Praga, care să fie așezată în incinta Muzeului Industriei. Aplicarea acestei decizii a tot fost amânată. Ulterior, împăratul Francisc Iosif a cerut realizarea a 20 de copii în gips ale statuii pragheze, pe care le-a trimis muzeelor din țară și străinătate. Un exemplar a ajuns și în depozitul de antichități a Muzeului Ardelean din Cluj.

Ideea realizării statuii Sfântul Gheorghe la Cluj a renăscut în 1902, când s-a răspândit știrea că și la Budapesta va fi amplasată o copie din bronz a statuii de la Praga. Cu acest prilej, mai putea fi turnat un exemplar, cu cheltuieli mai mici. Profesorul Posta Béla a fost în primul rând susținătorul ideii și s-a implicat în transpunerea ei în realitate. S-a constituit Comitetul pentru statuie în frunte cu profesorul de drept Haller Károly, fost primar al Clujului. S-a trecut la strângerea fondurilor, adunându-se, în mare parte din donațiile clujenilor, suma necesară acoperirii cheltuielilor. Soclul a fost realizat de Lux Kálmán, iar copia a fost turnată în atelierul din Budapesta al sculptorului Róna József.

Statuia Sfântul Gheorghe omorând balaurul în Piața Lucian Blaga
Statuia Sfântul Gheorghe omorând balaurul în Piața Lucian Blaga
Statuia a fost amplasată în Piaţa Arany János (denumită apoi Szent György), azi Piața Lucian Blaga. Dezvelirea statuii s-a realizat la 28 septembrie 1904, într-o atmosferă sărbătorească. În anul 1960, a fost mutată în faţa Bisericii reformate situată în strada Mihail Kogălniceanu de azi.

Operă gotică, statuia Sfântului Gheorghe este fixată pe un soclu de piatră cu o înălţime de aproximativ 2 m. Este realizată în bronz, într-o compoziţie atingând 1,2 m înălţime. Statuia ecvestră îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe îmbrăcat în zale, ucigând un balaur, al cărui corp este acoperit cu solzi identici cu ce ai zalei de pe armura sfântului. Pe soclu se află fixată inscripţia A[NNO] D]OMINI] MCCCLXXIII / HOC OPUS IMAGINIS S[ANCTI] GEORGII / PER MARTINUM ET GEORGIUM / DE CLUSSENBERCH CONFLATUM / EST.

[modifică] Bibliografie

  1. Születtek Kolozsvárt / Gaal György. - Cluj-Napoca : Polis, 2016, p. 12-14
  2. Képes Kolozsvár. A belváros irásban és képben / Gaal György. - Kolozsvár : Polis, 2007, p. 148 
  3. Cluj-Napoca : ghid de oraş / Iuliu Buta, Mihaela Bodea, Nicolae Edroiu. - Bucureşti : Editura Sport-Turism, 1989, p. 82-83