Includere sociala

Participarea cetatenilor

Acces si servicii pentru persoane cu deficiente

Servicii de biblioteci publice pentru copii si scoli

Servicii de biblioteci publice in sprijinul educatiei adultilor

Sprijin pentru afaceri si economie

Acces la un continut cultural divers

Acces la muzica si materiale netiparite

 

Pagina principala
Pagina 1 | Pagina 2 | Pagina 3 | Pagina 4 | Pagina 5 | Pagina 6 | Pagina 7 | Pagina 8

ACCES LA UN CONTINUT CULTURAL DIVERS

SUMAR

DOMENIU

Acest document (DGM) se ocupa de felul in care bibliotecile publice asigura accesul la cultura cu ajutorul surselor electronice, in special a Internet-ului. Documentul include si realizarea continutului destinat paginilor web de informare comunitara si management-ul parteneriatelor pentru realizarea acestui continut.

PROBLEME LEGATE DE POLITICI

Una din caracteristicile politicii promovate de CE este de a facilita accesul la bogatiile culturale ale Europei si un numar de programe lansate de CE promoveaza acest tel. Institutiile sunt incurajate sa coopereze dincolo de granitele nationale. Bibliotecile publice pot asigura accesul publicului la aceste resurse, dar in acelasi timp au si un anumit rol in elaborarea continutului.

Muzeele, arhivele si alte institutiiale memoriei isi digitalizeaza colectiile intr-un ritm rapid. In prezent, putem chiar vorbi despre o digitalizare crescanda la nivel local. Metode din ce in ce mai sofiscate de a gasi imagini sunt la indemana tuturor.

In metropole, orase si regiuni, exista de multe ori departamente centralizate ale autoritatilor locale care sponsorizeaza institutii culturale cu un pronuntat interes strategic in domeniul promovarii accesului la cultura.

Bibliotecile publice sunt bine plasate pentru a demonstra ca poseda competentele de a conduce din partea autoritatilor locale activitatile in acest domeniu, lucrand in parteneriat cu alte agentii si organizatii locale pentru a asigura accesul la mostenirea culturala.

LINII DIRECTOARE PENTRU PRACTICI DE CA:ITATE

Activitatile bibliotecilor, arhivelor si muzeelor trebuie coordonate la nivel national, regional si local. Un exemplu al practicii de calitate este Resource in Marea Britanie.

Bibliotecile trebuie sa ramana centre culturale cheie pentru comunitatile lor, rol pe care l-au jucat in mod traditional.
Bibliotecile publice pot produce si coordona continuturi de diverse tipuri de la informatii comunitare la realizarea unor versiuni digitalizate ale colectiilor speciale.

Accesul la informatiile comunitare si culturale locale este un domeniu insuficient acoperit de alte portaluri sau motoare de cautare generala, insa unul in care bibliotecile publice sunt bine plasate pentru a-si aduce o contributie cheie.

AGENDA VIITOARE

Viitorul accesului la resursele culturale este direct influentat de perfectionarile care au loc in descrierea resurselor, de asigurarea accesului pe Internet ca si de progresele realizate in digitizarea bunurilor culturale si in dezvoltarea mijloacelor multimedia.

Digitizarea colectiilor culturale va continua pana cand o proportie substantiala din mostenirea culturala a Europei va fi abordabila intr-un fel sau altul prin mijloace digitale. Continutul cu caracter local va constitui o parte din ce in ce mai insemnata a acestui tablou. Muzeele, arhivele, bibliotecile publice, comunitatea locala si organizatiile pe baza de voluntariat trebuie sa lucreze impreuna pentru a asigura accesibilitatea la continutul respectiv.

Elaborarea continutului, de exemplu al informatiilor comunitare, de catre biblioteci va deveni mai sofisticata si va implica proiecte in cooperare dincolo de granitele institutionale prin care se vor crea baze de date cu o putere si o viteza tot mai mari. Aceste baze de date vor deveni bunuri comune de mare valoare.

DOMENIU

Aceasta linie directoare se ocupa de urmatoarele probleme: continut digital, internet-ul, bibliotecile publice si parteneriatele, informatii comunitare.

PROBLEME LEGATE DE POLITICI

Politica culturala europeana este centrata in jurul respectului pentru identitatea si diversitatea culturala si sprijina actiuni menite sa stimuleze pastrarea, dezvoltarea si promovarea culturii. Acest lucru este evident atat in initiativele Uniunii Europene (vezi: Tratatul asupra Uniunii Europene semnat la Maastricht - Articolul 151 si ale Consiliului Europei).

Pentru a implementa obiectivele de mai sus, au fost initiate mai multe actiuni la nivel european, incluzand:
CULTURA 2000 - un program aprobat de Parlamentul European la data de 14 februarie, 2000 si valabil pentru perioada 2000-2004. Scopul programului este de a promova spatiul cultural european comun prin: promovarea cooperarii si dialogului cultural; familiarizarea cu cultura si istoria natiunilor europene; sprijinirea diversitatii culturale; dezvoltarea unor noi forme de expresie si un acces si o participare mai largi la actul cultural pentru un numar cat mai mare posibil de cetateni ai UE.

Programul eContinut , inceput in 2001, tinteste direct la sprijinirea productiei, distributiei si consumului de resurse digitale ( incluzand cele din biblioteci, muzee si arhive) ca si la promovarea diversitatii lingvistice in retelele globale.

Din ce in ce mai multe resurse si informatii culturale devin in prezent disponibile electronic si on-line. Bibliotecile publice trebuie sa ofere o gama mult mai larga de servicii culturale si sa contribuie la procesul de cultivare a culturilor comunitatilor locale din Europa in intreaga lor diversitate.

Bibliotecile publice trebuie sa colaboreze cu alte institutii de memorie si pastrare a patrimoniului cum ar fi arhivele si muzeele pentru a crea noi resurse care sa se ocupe de istoria locala, evenimente culturale, continutul cultural local si informatii comunitare.Tarile cele mai avansate din acest punct de vedere sunt cele din nordul Europei, in special din Scandinavia. In Statele Unite, Irlanda si Marea Britanie, interesul pentru istoria familiei si genealogie a fost generat de traditia indelungata a emigrarii.

Activitatile bibliotecilor, arhivelor si muzeelor trebuie coordonata la nivel national, regional si local. Un exemplu de practici de calitate este programul Resource din Marea Britanie.

LINII DIRECTOARE PENTRU PRACTICI DE CALITATE

Bibliotecile publice din intreaga Europa sunt de mult timp implicate intr-o gama larga de actiuni initiate pentru a sprijini accesul la cultura promovand cartile si pasiunea pentru citit si colectand mostenirea literara a regiunii. Au fost demarate activitati traditionale: intalniri cu scriitorii, jocuri, expozitii, sezatori literare adresate mai ales copiilor, pentru a incuraja aventura lor cu literatura si cartea si utilizarea bibliotecii.

Continut digital

Muzeele, arhivele si alte institutii ale memoriei isi digitalizeaza actualmente colectiile intr-un ritm extrem de rapid, mai ales ca in prezent sunt disponibile metode din ce in ce mai sofisticate de a gasii imagini .

Site-urile muzeelor nationale includ pe cele ale muzeelor reale : Ermitraj din Sant Petersburg, Metropolitan din New York, Tate Modern din Londra, Louvre din Paris, Muzeul Design din Londra, Biroul Inregistrarilor Publice si a celor in forma virtuala, Reteaua Scotiana de Resurse Culturale (SCRAN).

Digitizarea este in prezent tot mai mult efectuata chiar in institutiile de mostenire culturala locale.

Internet-ul si resursele culturale

Bibliotecile trebuie sa acumuleze expertiza pentru a evalua calitatea generala a site-urilor de pe Internet, fara a avea in mod obligatoriu cunostinte de specialitate cu care sa poata aprecia un website destinat unui subiect extrem de particular.

Motoarele de cautare disponibile in prezent pentru a gasi resurse culturale pe Web isi au fiecare propriile calitati si slabiciuni: (vezi Phil Bradley & Searchenginewatch; vezi de asemenea motoare de cautare in Linia Directoare de Descriere a Resurselor).

Exista extrem de numeroase portaluri de subiecte pe WWW. Bibliotecile publice trebuie sa se decida in ce domenii pot activa la nivel superior prin compilarea de portaluri sau ghiduri pentru Internet, tinand cont de resursele implicate si de necesitatea de a le actualiza permanent.

Accesul la informatiile comunitare sau culturale locale este un domeniu acoperit insuficient de alte portaluri sau motoare de cautare generala si unul in care bibliotecile publice sunt bine plasate pentru a-si aduce o contributie cheie.

Bibliotecile publice si institutiile culturale partenere

Accesul la resursele culturale necesita o cooperare intre bibliotecile publice si alte institutii cum ar fi cele de patrimoniu, bibliotecile, asociatiile culturale, centrele culturale, fundatiile, asociatiile sociale, asociatiile de artisti, societatile istorice, organizatiile religioase, alte ONG-uri, scolile si autoritatile centrale si locale.

Cooperarea este de asemenea, importanta la nivel international, de exemplu in cazul serviciilor destinate comunitatile plurii-lingvistice (vezi cap. despre plurii-lingvistica, intre institutiile din zonele de granita sau al serviciilor pentru grupurie etnice, ale caror zone depasesc de multe ori granitele nationale.

Pentru Informatiile comunitare vezi de asemenea, descrierea resurselor.

Publicul are nevoie de informatii la zi despre evantaiul de organizatii care alcatuiesc societatea civila in comunitatile urbane automizate si tot mai complexe si in zonele rurale adeseori prost deservite din Europa moderna. Acest tip de informatii se preteaza evident la digitizare si a adevenit un lucru obisnuit ca bibliotecile publice sa furnizeze informatii despre organizatiile locale de toate tipurile prin website-urile proprii.

Bibliotecile publice ar trebui sa se focalizeze pe organizatiile locale; organizatiile nationale sunt bine acoperite de directoare comerciale sau realizate la nivel central. Tipurile de informatii care ar putea fi asigurate de bibliotecile publice includ:

Evenimente locale

Grupuri voluntare locale incluzand organizatiile pentru diverse minoritati sociale cum ar fi batranii, copiii, persoanele cu anumite tipuri de boli, organizatiile de caritate, organizatiile de rezidenti, cluburile sportive, cercurile de practicare a unor hobby-uri etc.

Grupuri de intrajutorare

Minoritati sexuale

Organizatii politice si grupuri de presiune

Corpuri administrative

Reprezentanti politici

Scoli si colegii, meditatori particulari

Informatii turistice

Ziare locale

Informatii despre autoritatile locale e.g. cine cu ce se ocupa si in ce birou anume

Informatii legate de transport e.g. mersul trenurilor sau al autobuzelor

Liste de intreprinderi si oportunitati de afaceri desi duplicarea Paginilor Galbene nu are sens.

Ar trebui ca bazele de date cu informatii comunitare sa poata fi cautate dupa subiect, loc si nume de organizatie si sa asigure legaturi cu alte pagini de informatii comunitare din aceeasi regiune.

Din ce in ce mai mult, accesul la informatiile comunitare este realizat de consortii sau grupuri de organizatii care isi unifica resursele (vezi de asemenea cooperare) asigurand o acoperire mai larga si mai accesibila a tuturor aspectelor din viata unei comunitati locale.

Tipurile de organizatii care abordeaza astfel de activitati includ intre altele:

Departamente de servicii sociale

Servicii de sanatate

Colegii si universitati

Agentii de consultanta pentru cetateni

Organizatii ale minoritatilor etnice

Organizatii din sectorul privat cum ar fi companii de TI sau demedia locala.

Organizatii caritabile.

In alta ordine de idei, bibliotecile publice trebuie sa ia in considerare si posibilitatile de cooperare cu astfel de organizatii pentru furnizarea acestor servicii e.g. prin coordonarea colectarii de date de la organizatiile voluntare si comunitare.

In metropole, orase si regiuni, exista adeseori departamente centralizate ale autoritatilor locale avand ca scop intre altele sponsorizarea institutiilor culturale care manifesta un interes strategic puternic pentru aceasta activitate. Bibliotecile publice sunt bine plasate pentru a demonstra ca poseda cunostintele si deprinderile necesare ocuparii unui loc central in acest domeniu din partea autoritatilor locale, lucrand in parteneriat cu alte agentii si organizatii locale pentru a furniza informatii exacte si la zi, intr-o forma compatibila cu standardele aprobate.

AGENDA VIITOARE

Viitorul pentru accesul la resursele culturale este puternic afectat de felul cum evolueaza descrierea resurselor, livrarea accesului la Internet, progresul digitizarii bunurilor culturale si dezvoltarea mijloacelor, multimedia.

Digitizarea colectiilor culturale va continua pana in momentul in care o proportie subsatantiala a mostenirii culturale europene va fi disponibila prin mijloace digitale. Continutul local va forma o parte tot mai mare al acestui tablou. Muzeele, arhivele, bibliotecile publice, organizatiile voluntare si comunitare vor fi nevoite sa lucreze impreuna pentru ca aceste materiale sa fie cu adevarat accesibile.

Generarea continutului, de exemplu a informatiilor comunitare, de catre biblioteci va deveni din ce in ce mai sofisticata si va implica proiecte in cooperare dincolo de granitele institutionale destinate crearii unor baze de date de o putere si viteza tot mai mari, adevarate bunuri comunitare de incontestabila valoare.

LEGATURI

Europa
CULTIVATE
Masura legata de TSI avand ca tinta crearea unei retele de noduri de Patrimoniu cultural European care sa incorporeze arhive, biblioteci, muzee, galerii si alte institutii de cultura interesate de o cooperare inter-sectoriala.
http://www.cultivate-europe.org

ACTIVATE
Proiect care incearca utilizarea de noi tehnologii pentru a deschide noduri noi de acces la continutul cultural. http://www.librarycouncil.ie/activate.html

Australia
Biblioteca de Stat din Queensland
Punte Multiculturala: Informatii de biblioteca in propria ta limba
Istorie, genealogie, identitate culturala
http://www.slq.qld.gov.au/bridge/HomeFlash/HomeFlash.htm

Bulgaria
Proiectul Vechea Varna
Expozitie digitala care contine sute de poze din colectiile Muzeului de Istorie, Arhivelor Publice, Bibliotecii Publice si din colectiile particulare.
http://www.libvar.bg

Danemarca
Centrul de Cercetare a Iluminismului Existential si Identitatii Culturale Nornesalen conduce activitatea de cercetare si efectueaza munca din arhive si biblioteci legata de artizanat, de Scolile Gratuite (de frie skoler), si de traditia si istoria grundtvigiana. http://www.nornesalen.dk/

CultureNet
http://www.kulturnet.dk

FINFO 2000
Informatii pentru refugiati si emmigranti
http://www.aakb.bib.dk/finfo/
Silkeborg Bibliotek http://www.silkeborg.bib.dk/

KulturNaut
http://www.kulturnaut.dk

Finlanda
Muisti (Memorie)
Un proiect in colaborare al institutiilor de patrimoniu coordonat de Biblioteca Nationala. Scopul proiectului este de a digitaliza materiale de mostenire culturala, carti, manuscrise, harti si imagini.
http://www.linnea.helsinki.fi/memory/etusivue.html

Franta
Inventar al initiativelor digitale de arta pe web
Realizat de AEC si de agentia locala a Ministerului Culturii.
http://www.aecom.org/netart/portail.html

Biblioteca din Valenciennes
Ofera microfilm digitalizat cu manuscrise vechi
http://www.ville-valenciennes.fr/bib/fondsvirtuels/microfilms/accueil.asp

Proiectul Charette
O cooperare intre orasul Poitiers si Universitatea din Princeton. Arhiva digitala multi-media continand manuscrise medievale.
http://www.princeton.edu/~lancelot/

Germania
Biblioteca Publica din Stuttgart
Un exemplu remarcabil de creare sau accesare a unui continut cultural divers: bibliotreca a creat un "Salon literar" atat fizic cat si virtual care inspira vizitatorii de la fata locului sau prin Internet cu ajutorul accesului creator la literatura.
http://www.stuttgart.de/stadtbuecherei/kinderbuecherei/

Irlanda
Arte & Biblioteci
O serie de proiecte pilot care explora noi cai de a promova pasiunea pentru lectura si participarea la viata literara/artistica prin bibliotecile publice.
http://www.librarycouncil.ie/projects.html

Biblioteca din Dundalk
In Comitatul Louth, situat la granita cu Irlanda de Nord se desfasoara " Cartea dincolo de frontiere" - un proiect trans-frontalier si inter-comunitar al carui scop este de a promova pacea si intelegerea prin incurajarea adultilor de a citi literatura irlandeza de calitate.
http://www.louthcoco.ie/louth/html/initivs.htm

Biblioteca Comitatului Waterford
A compilat un numar de resurse privind studiile locale si istoria familiilor incluzand registrul de decese civile. http://www.familia.org.uk/services/eire/waterford.html

Olanda
Cultuurpunt Breda
Municipalitatea din Breda doreste sa implice mai multe persoane in proiectele de arta si cultura din oras, bazate pe Planul propriu de Actiune pentru Accesul la Cultura. Intr-un proiect co-finantat cu Ministerul Culturii, biblioteca a infiintat un birou de informatii pentru toate activitatile culturale.
http://www.cultuur.breda.nl/

Lombok Mondiaal
Un centru de studii multiculturale in Utrecht
http://www.utrecht.nl/bibliotheek/lombokmondiaal/index.cfm

Norvegia
Interconectarea Istoriei Locale
Proiect initiat de Directoratul Norvegian pentru Bibliotecile Publice pentru a dezvolta cooperarea in domeniu intre muzee, biblioteci si arhive si agentia de realizare a retelei pentru pentru dezvoltarea bibliotecilor publice.
http://samson.bibtils.no/Tilskudd/prosjekter/skjerm/about.htm

Kulturnett Norge
http://www.kulturnett.no/

Polonia
Beskidy fara frontiere
Biblioteca Beskidzka din Bielsko Biala participa la un program de cooperare trans-frontaliera cu bibliotecile din Republica Ceha si Zylina (Slovacia).
http://www.um.bielsko.pl/mbp/

Biblioteca din cadrul Atlantas din Walbrzych
Desfasoara o gama larga de activitati culturale, una din ele fiind Galeria din cadrul Atlantas cu Sectia ei de Arta si Galeria de Carti.
http://www.atlanty.walbrzych.pl

Biblioteca din Pomorska
Organizeaza expozitii si desfasoara activitati editoriale, incluzand Salonul Literar si sala de lectura a filialei de Studii Budiste si ale Culturilor din Orientul Indepartat bazate pe Proiectul Polonez de Carte Budista
http://www.bbpp.eu.org
http://www.ksiaznica.szczecin.pl/

Biblioteca din Slaska
Are resurse istorice bogate legate de Silezia incluzand prezentarea pe pagina ei de Internet a figurilor culturale si artistice reprezentative.
http://www.bs.katowice.pl/

Biblioteca Publica din Olsztyn
Proiecte
http://www.wbp.olsztyn.pl

BIL - Baza de date cu Informatii Locale
Realizata cu participarea autoritatilor locale si a bibliotecilor publice din Provincia Warmia si Mazury.Scopul colaborarii a fost crearea unei baze de date pe Internet care sa includa informatii culturale legate de regiune.
http://www.wojewodztwo-wm.pl

Sfarsituri de Saptamana Culturale in Familie
Un proiect implementat in 2000 datorita suportului financiar asigurat de Ministerul Culturii, in cooperare cu muzeul local, cu alte biblioteci si institutii culturale din Olsztyn.

PLACCAI - Bibliotecile Publice Libraries ca Centre de Cultura si Informatii
http://www.placcai.pl

Portugalia
Povesti Adevarate
Proiectul Bibliotecii Publice Camilo Castelo Branco si al Municipalitatii din Vila Nova de Famalição doreste sa contribuie la o cunoastere mai buna a istoriei si mostenirii locale.
http://212.55.147.59/historias_de_vida/INTRO.html

Suedia
Kulturnät Sverige
http://www.kultur.nu/

Biblioteca din Kungsbacka
Un bun examplu de biblioteca ca centru al culturii locale.
http://www.kungsbacka.se/texter/kultur/bibliotek/starttext.htm

Marea Britanie
Bibliotecile din Comitatul Cambridge
Istoria comitatului Cambridge pe Net este o colectie de imagini si texte care reflecta comitatul asa cum era el la inceputul secolului XX
http://www.camcnty.gov.uk/library/history/home1.htm

Cultura Online
Organ guvernamental creat pentru a largi accesul online la resursele culturale.
http://www.cultureonline.gov.uk/

EdWeb
Website-ul pentru informatii comunitare al orasuluif Edinburgh.
http://www.ebs.hw.ac.uk/faq.html

Familia
Resurse de istorii de familie detinute in bibliotecile publice din MB si Irlanda. Infiintate original sub auspiciile EARL.
http://www.familia.org.uk/main.html

Manchester
Pagini de informatii comunitare.
http://www.mcin.net/

NEMLAC
Biroul de Dezvoltare Strategica Regionala pentru Muzee, Biblioteci si Arhive din nord-estul Angliei.
http://www.nemlac.co.uk/

Programul de Digitalizare NOF
Program ambitios pentru colectarea de fonduri totalizand 50 milioane de Lire pentru crearea unor resurse de instruire online a caror livrare se va face prin Reteaua Publica ce include si bibliotecile. O mare parte a programului implica digitalizarea resurselor mostenirii locale intitulate "Un sens al locului".
http://www.nof-digitise.org/

Phil Bradley
Compara puterile diferitelor motoare de cautare pe Internet.
http://www.philb.com/compare.htm

SCRAN
Un proiect de digitalizare a resurselor culturale scotiene destinat institutiilor educationale.
http://www.scran.ac.uk/homepage/

MB fara probleme
Proiect finantat prin proiectul de digitalizare NOF pentru a permite un acces facil al cetatenilor la informatiile locale si nationale.
http://www.seamless-uk.info/

Statele Unite
Biblioteca de Istorie a Familiei din Salt Lake City
Cea mai mare biblioteca de genealogie din lume.
http://www.familysearch.org

Pagina principala
Pagina 1 | Pagina 2 | Pagina 3 | Pagina 4 | Pagina 5 | Pagina 6 | Pagina 7
| Pagina 8


Vizualizare optima cu IE 4.0 sau mai nou.