Toate jurnalele publice
De la Memorie şi cunoaştere locală
Afișare combinată a tuturor jurnalelor Memorie şi cunoaştere locală. Puteți limita vizualizarea selectând tipul jurnalului, numele de utilizator sau pagina afectată.
- 28 aprilie 2025 11:34 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 17 iul.- Două aristocrate, primele șoferițe din Cluj și Transilvania (Pagină nouă: __TOC__ ==Cine au fost cele două pioniere?== În dimineața zilei de 17 iulie 1912, două doamne s-au prezentat la examenul de conducere. Una dintre acestea a fost contesa Teleki Margit, născută Béldi, soția lui Teleki Géza jr., proprietar al castelului de la Jucu. A doua candidată a fost contesa Bethlen Judit, născută Bánnfy, soția lui Bethlen Ádám, mare moșier și proprietar al castelului de la Bahnea (în Mureș). De menționat este că Bethlen Judit era sor...)
- 16 aprilie 2025 07:31 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 1 dec. – Distribuirea primelor apartamente în nou „cartier dormitor” al Clujului, Mănăștur (Pagină nouă: __TOC__ ==Aspecte ale dezvoltării urbane a Clujului== Pentru regimul co¬munist, construirea marilor platforme industriale la Cluj-Napoca constituia, fără îndoială, o etapă a programului de dezvoltare regio¬nală, dar și o provo¬ca¬re identitară, care viza spargerea imaginii etnice și inte¬lec¬tuale a orașului. În anii ’70, asistăm la expansiunea fizică a ora¬șului și la o creștere demografică explozivă, o dată cu venirea mun¬citorilor care au adus...)
- 14 aprilie 2025 11:58 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 8 apr. – Înființarea Băncii „Economul”, prima bancă românească din Cluj (Pagină nouă: __TOC__ ==Acțiuni premergătoare== Problema înființării unui institut financiar românesc la Cluj s-a pus pentru prima dată în Adunarea generală a Despărțământului X Cluj al ASTREI, din 26 octombrie 1875. Atunci s-au exprimat opinii care pledau în favoarea înființării la Cluj a unei filiale a Băncii „Albina”. Grigore Slași, susținut de avocatul Iuliu Coroianu, a inițiat însă întemeierea unei noi bănci, de sine stătătoare, la Cluj. Demersurile în...)
- 7 aprilie 2025 07:47 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 21 nov. – Începuturile cinematografului ASTRA, VICTORIA de azi (Pagină nouă: __TOC__ ==Cinematografe clujene, succesiune temporală de la începuturi la finalul perioadei interbelice== Cinematografele, ca și componente ale industriei spectacolelor, a serviciilor recreative locale, au început să apară înainte de Primul Război Mondial și, supraviețuind acestuia, să se impună ca atare și în Clujul interbelic. Celor trei cinematografe cu o istorie antebelică: Apollo (în Piața Unirii), Urania (pe Calea Regele Ferdinand) și Universității...)
- 25 martie 2025 08:35 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 16-17 sept. – Inaugurarea primului stadion clujean (Pagină nouă: __TOC__ ==Afirmarea nevoii construcției unui stadion al orașului. Preliminarii== Pe măsura îmbrățișării de către clujeni a diverselor sporturi și a înființării de cluburi sportive, s-a simțit și nevoia amenajării unor spații special dedicate practicării acestora. Astfel, în 1885, după înființarea Societății Atletice Clujene (KAC), o preocupare majoră a acesteia a devenit amenajarea unei piste de atletism, realizată și inaugurată în 6 octombrie 18...)
- 25 februarie 2025 13:05 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 22 oct. - Deschiderea restaurantului Intim (Pagină nouă: __TOC__ ==Un restaurant doar pentru femei. Controverse și legende == La 22 octombrie 1969, presa anunța deschiderea restaurantului Intim, în centrul orașului, pe strada Matia, la numărul 3. Personalul restaurantului era exclusiv feminin și, ca element de specificitate, localul accepta clientelă compusă exclusiv din femei. Intim a fost deschis de Întreprinderea de Alimentație Publică din Cluj, iar ideea i-a aparținut directorului Teodor Popuţă, un om care căl...)
- 24 februarie 2025 08:31 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 29 iul. – Deschiderea magazinului Central (Pagină nouă: __TOC__ ==Inaugurarea Centralului== Celebrul magazin Central a fost, la acea vreme, rezultatul unei investiții de 40 de milioane de lei. Activitatea de construcție a clădirii, proiectată cu parter și patru etaje, s-a derulat pe parcursul a 4 ani. Pe data de 29 iulie 1977, noul centru comercial era dat în folosință, cu 5 luni înaintea termenului prevăzut. Era un eveniment cu o semnificație simbolică pentru istoria orașului, considerat a fi punctul care a lansat tr...)
- 7 februarie 2025 08:20 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 20 aug. - Inaugurarea Sălii Sporturilor (Pagină nouă: __TOC__ ==Construcția Sălii Sporturilor== În 24 iulie 1959, a început construcția Sălii Sporturilor, legată de numele inginerului constructor proiectant Panaite Mazilu, implicat în ridicarea și/sau consolidarea unor obiective importante din România precum: Casa Scânteii (actuala Casă a Presei Libere din București), Castelul Peleș, Cazinoul din Sinaia, Palatul de Justiție din București, podurile rutiere de peste Dunăre de la Giurgeni-Vadul Oii și Fetești-Cer...)
- 3 februarie 2025 12:48 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 1 ian. - Începutul activității stației seismice de la Cluj (Pagină nouă: __TOC__ ==Începuturile studiului științific al cutremurelor și apariția de instrumente pentru monitorizarea acestora== Mult timp, omenirea a considerat cutremurele mesaje divine. În Europa, în timpul Renașterii, a început să fie luată în considerare originea naturală a fenomenului și au apărut mai multe teorii. Marele cutremur de la Lisabona, din 1755, cu o magnitudine estimată între 8,6 și 9 grade pe scara Richter, a determinat primul studiu științific...)
- 28 ianuarie 2025 08:51 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 23 nov. - Introducerea troleibuzelor în transportul public al orașului (Pagină nouă: __TOC__ Premise Primele rețele de troleibuz au apărut la începutul secolului XX, anii 1950-1960 fiind ani de înflorire a acestor mijloace de transport în comun. Din această perioadă datează demersurile pentru introducerea troleibuzelor în transportul public la Cluj, dar și la Brașov și Constanța. În Cluj, prima sugestie în acest sens, datează din anul 1936, urmată în 1957 de o nouă propunere, care a fost pusă în practică. Activitățile de proiectare s...)
- 17 decembrie 2024 09:38 IoanT discuție contribuții a creat pagina Grințescu, Ioan (Pagină nouă: __TOC__ ==Date biografice== N. 13 ianuarie 1874, Broşteni, jud. Neamţ – d. 1 iulie 1963, București. Botanist, profesor universitar, membru al Academiei Române. A absolvit Liceul „Petru-Rareş” din Piatra-Neamț (1895), apoi a urmat cursurile Şcolii Superioare de Farmacie, Facultatea de Medicină din Bucureşti (1894-1896) și ale Facultății de Științe, Secția Farmaceutică din Geneva (1900). Și-a luat licența în Farmacie (1898), apoi în Științe fizico...)
- 17 decembrie 2024 09:23 IoanT discuție contribuții a creat pagina Marica, George Em. (Pagină nouă: __TOC__ ==Date biografice== N. 1 noiembrie 1904, Horezu, jud. Vâlcea - d. 1 martie 1982, Cluj-Napoca. Sociolog. A studiat la Liceul „Alexandru Lahovari” din Râmnicu-Vâlcea, la Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu, Târgoviște și la Liceul „G. Barițiu” din Cluj (1923). A urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie din Cluj, specializarea Sociologie (1927). A beneficiat de o bursă de studiu la Berlin (1928). A devenit doctor în sociologie la Univers...)
- 17 decembrie 2024 08:37 IoanT discuție contribuții a creat pagina Popper, Erwin (Pagină nouă: __TOC__ ==Date biografice== N. 17 decembrie 1906, București – d. 7 iunie 1974, Cluj-Napoca. Chimist, profesor universitar. A absolvit Liceul „Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara (1925), apoi a urmat cursurile Facultății de Științe din Cluj, secția Chimie (1931). În 1934, și-a susținut doctoratul, titlul tezei sale fiind „Studiu refractometric asupra formării în soluție apoasă a unei clase de combinații de ordin superior, denumită săruri duble...)
- 17 decembrie 2024 08:20 IoanT discuție contribuții a creat pagina Popoviciu, Elena (Pagină nouă: __TOC__ ==Date biografice== N. 26 august 1924, Cluj - d. 24 iunie 2009, Cluj-Napoca. Matematician, profesor universitar doctor docent. A urmat cursurile primare, liceale şi universitare la Cluj, absolvind Facultatea de Matematică a Universității din Cluj în 1947. A obținut titlul de doctor în științe matematice în 1965 cu teza intitulată Mulţimi de funcţii interpolatoare şi conceptul de funcţie convexă, scrisă sub conducerea academicianului Tiberiu Popoviciu...)
- 17 decembrie 2024 07:50 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 28 ian. - Deschiderea Universității Populare (Pagină nouă: __TOC__ == Înființarea Universității Populare== Universitatea Populară din Cluj a luat ființă în iarna anului 1923, inițiatorul și președintele ei fiind profesorul universitar Ioan Ursu. Scopul noii instituții, definit de fondatorul ei, era următorul: „atât românii din Transilvania, care n-au avut sub vechea stăpânire maghiară libertatea de a se cultiva în direcția națională, cât și străinii de aici și în genere străinele (adică femeile celorlal...)
- 17 decembrie 2024 07:32 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 28 ian. - Înființarea Universității Populare (Pagină nouă: __TOC__ == Înființarea Universității Populare== Universitatea Populară din Cluj a luat ființă în iarna anului 1923, inițiatorul și președintele ei fiind profesorul universitar Ioan Ursu. Scopul noii instituții, definit de fondatorul ei, era următorul: „atât românii din Transilvania, care n-au avut sub vechea stăpânire maghiară libertatea de a se cultiva în direcția națională, cât și străinii de aici și în genere străinele (adică femeile celorlal...)
- 17 decembrie 2024 07:09 IoanT discuție contribuții a creat pagina 19 nov. - Înființarea Centrului Studențesc „Petru Maior” (Pagină nouă: La începutul secolului al XIX-lea, a crescut vizibil numărului românilor transilvăneni care studiau la Universităţile din Viena şi Budapesta. Către mijlocul secolului XIX, aceștia au constituit asociații și societăți studențești care aveau un puternic caracter cultural-naţional. La 9 februarie 1862, studenţii români de la Budapesta s-au întrunit și au pus bazele unei societăţi de lectură care a primit numele de „Petru Maior”. O comisie sub preşedin...)
- 17 decembrie 2024 06:59 IoanT discuție contribuții a creat pagina Mart. - 305 ani de la așezarea pietrei de temelie a Bisericii Piariștilor din Cluj (Pagină nouă: Biserica Piariștilor este una dintre cele mai frumoase biserici din Cluj-Napoca, reprezentativă pentru stilul baroc clujean și transilvănean. Situată pe str. Universității, având perete comun cu Universitatea „Babeș-Bolyai”, biserica își are începuturile sale în epoca postreformistă din Europa, fiind construită pe locul unei foste biserici a ordinului iezuit. Primele inițiative privind construcția unei noi biserici datează din primii ani ai secolului al...)
- 17 decembrie 2024 06:56 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 10 febr. - Apariția revistei „TRIBUNA” (Pagină nouă: __TOC__ ==Istoricul revistei. Colegiul de redacție. Conținut== Revista Tribuna a apărut la Cluj în 10 februarie 1957, cu subtitlul Săptămânal de cultură, ca serie nouă a ziarului înființat în 1884 la Sibiu de Ioan Slavici. Până în prezent, publicația a cunoscut mai multe serii de apariție, la București, Arad, Cluj și Brașov. Tribuna clujeană este însă cea mai cunoscută dintre acestea, în momentul apariției avându-i în colegiul de redacție pe Ioan...)
- 17 decembrie 2024 06:54 IoanT discuție contribuții a creat pagina 28 aug. -Introducerea tramvaielor cu aburi la Cluj (Pagină nouă: Tramvaiul se numără printre primele mijloace de transport public în comun din marile orașe europene, încă din a doua parte a secolului al XIX-lea. La Cluj, din cauza dealurilor pe care se întinde orașul, folosirea acestui mijloc de transport nu a avut o prea mare căutare. De aceea astăzi, orașul dispune încă de o rețea subdezvoltată de transport cu tramvaie, și doar în anumite zone. La fel ca în alte orașe, la Cluj primele trasee de tramvai s-au realizat p...)
- 17 decembrie 2024 06:33 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 3 aug. -Dezvelirea grupului statuar Horea, Cloșca și Crișan (Pagină nouă: __TOC__ == Grupul statuar Horea, Closca și Crișan== Grupul statuar Horea, Closca și Crișan este amplasat în fața hotelului Napoca, aproape de malul stâng al râului Someş, la intrarea în cartierul Grigorescu, la intersecția străzilor Octavian Goga, General Eremia Grigorescu, General Dragalina și Bulevardul 1 Decembrie 1989. Monumentul de proporţii ample este opera sculptorului Ion Vlasiu și îi evocă pe cei trei conducători ai răscoalei țărănești din 178...)
- 16 decembrie 2024 11:06 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 31 aug. - Reconstrucția și reinaugurarea Sinagogii Neologe din Cluj (Pagină nouă: __TOC__ ==Istoric== Pe strada Horea, nr. 21, nu departe de Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca se află Sinagoga Neologă sau, după cum mai este cunoscut astăzi, Templul Memorial al Deportaților Evrei. Comunitatea evreiască neologă s-a constituit la Cluj în anul 1882, cuprinzând în mare parte reprezentanți ai marii burghezii și intelectualității sub conducerea lui Vilmos Farkasházi Fischer. Instituție de cult mozaic, aceast...)
- 16 decembrie 2024 10:53 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 12 dec. - Inaugurarea magazinului SORA (Pagină nouă: __TOC__ Biserica Unitariană a decis în aprilie 1938 să accepte oferta firmei pragheze Sora (Steuer și Friedländer) de construcție a unui magazin la Cluj, pe locul a trei case deținute de ea pe strada 21 Decembrie de azi. Sora reprezenta interesele unui grup financiar cu capital cehoslovac, care poseda deja la acea vreme 14 magazine în Europa Centrală. La București, primul magazin Sora s-a deschis în noiembrie 1937, după care direcțiunea din capitală a decis să...)
- 16 decembrie 2024 05:55 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 26 aug. – Aprobarea înscrierii la Universitatea din Cluj a primei studente, Weisz Margit (Pagină nouă: __TOC__ == Accesul femeilor în universități în Europa și Ungaria în doua jumătate a secolului al XIX-lea == În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, universitățile europene au început să-și deschidă porțile și pentru femei, situație care poate fi explicată și prin transformările sistemului de învățământ european, în special secundar, care devenise accesibil unui număr mare de tinere. Însă, deși au existat diferențe de la un stat la altul, p...)
- 13 decembrie 2024 11:36 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 26 oct. – Deschiderea farmaciei lui Szeki Miklós, ''Hunyadi Mátyás'' (Pagină nouă: __TOC__ ==Din biografia lui Széki Miklós== Széki Miklós s-a născut în anul 1842, la Baia Mare, din strămoși de origine bavareză. Tatăl său, Scheichenstuhl Jozef, și-a maghiarizat numele în timpul revoluției de la 1848, în Széki. Miklós a urmat școala în orașul natal, după care și-a continuat studiile la Budapesta, obținând diploma de farmacist, în 1866. Apoi a venit la Cluj, unde s-a angajat la farmacia Wolf. În 1869, a plecat în străinătate pent...)
- 13 decembrie 2024 11:23 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 1 oct. – Și-a început activitatea fabrica de dulciuri Melissa din Cluj (Pagină nouă: __TOC__ ==Fondatorii== Fabrica de dulciuri Melissa a fost fondată în parteneriat de către Pósta Béla și Mauthner Sámuel. În timp ce Mauthner venea cu o experiență acumulată în industria dulciurilor și managementul afacerilor din domeniu, Pósta Béla era un intelectual, arheolog, cu activitate științifică și didactică la nivel universitar. Mauthner Sámu s-a stabilit la Cluj încă înainte de război. Și-a dobândit cunoștințele la fabricile de zahăr di...)
- 13 decembrie 2024 11:02 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 5 nov. – Deschiderea cafenelei Kikaker (Pagină nouă: ==Cafeneaua Kikaker. Amenajare. Servicii== La 5 noiembrie 1889, a deschis în Piața Centrală a Clujului cafeneaua Europa, al cărei proprietar a fost timp de un deceniu. Toată lumea îi spunea însă cafeneaua Kikaker. Localul s-a aflat la parterul casei Rucska (azi clădirea Consulatului General Maghiar), în Piața Centrală, care a fost închiriat de Kikaker, o locație extrem de favorabilă afacerilor, care ea însăși creștea șansele de succes ale întreprinderii....)
- 13 decembrie 2024 10:50 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 15 mai – Inaugurarea restaurantului Cetatea Bufniței (Pagină nouă: __TOC__ ==Inaugurarea restaurantului== Primul proprietar al restaurantului a fost Túri Elemér. Evreu de origine, acesta era cunoscut ca un om de afaceri de succes nu doar la Cluj, privit cu multă simpatie în breasla sa, fiind curtenitor, politicos, cu un comportament plăcut. De-a lungul perioadei interbelice a condus mai multe cafenele și restaurante. Deschiderea festivă a restaurantului Bufnița a avut loc la 15 mai 1937, în prezența unui număr mare de reprezentan...)
- 13 decembrie 2024 09:42 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 28 nov. – Inaugurarea primei centrale telefonice la Cluj (Pagină nouă: == Inventarea telefonului și a centralei telefonice== Telefonul este rezultatul preocupărilor mai multor inventatori precum Antonio Meucci, Philipp Reis, Elisha Gray, Alexander Graham Bell, dar Bell a fost primul care a brevetat, în 1876, telefonul. Și ideea centralei telefonice a preocupat mai mulți inventatori, pe baza conceptului lui Puskás Tivadar fiind construită prima centrală telefonică experimentală la Boston, în 1877. După aceasta, numărul lor a începu...)
- 13 decembrie 2024 09:18 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 24 dec. – Bradul de Crăciun „al tuturor”, Bradul de Crăciun „al săracilor” sau Bradul de Crăciun „al iubirii”. Acțiune a Misiunii Sociale Catolice la Cluj (Pagină nouă: __TOC__ ==Originile obiceiului== Cu prilejul sărbătorii Crăciunului anului 1928, Misiunea Socială Catolică a implementat și la Cluj un obicei de sorginte americană, instalând în mai multe puncte din oraș „Bradul de Crăciun al tuturor”. Referitor la acest obicei, o publicație clujeană relata că, dincolo de ocean, în orașele zgârie norilor, al și pragmatismului lipsit de sentimentalisme, și această lume diferită, rece și rigidă pentru noi, se opreș...)
- 13 decembrie 2024 08:13 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 30 iun. 1825 - Înființarea Gondoskodó Társaság (Provisionalis Társaság) la Cluj, prima bancă de economii din Ardeal (Pagină nouă: __TOC__ == Bölöni Farkas Sándor și înființarea Gondoskodó Társaság== La 30 iunie 1825, Bölöni Farkas Sándor a înființat la Cluj Gondoskodó Társaság („Provisionalis Társaság”), considerată prima bancă de economii de pe teritoriul Transilvaniei și Ungariei, care a devansat cu 10 ani pe cea de la Brașov și cu 15 pe cea înființată la Pesta. Bölöni Farkas Sándor a fost scriitor, traducător, organizator în domeniul cultural, numeroasele sale căl...)
- 13 decembrie 2024 07:34 IoanT discuție contribuții a creat pagina Preda, Victor (Pagină nouă: __TOC__ ==Date biografice== N. 20 noiembrie 1912, București -17 aprilie 1982, Cluj-Napoca. Biolog, medic și profesor universitar, membru al Academiei Române. Deși bucureștean, Victor Preda face studii liceale la Sibiu și superioare la Cluj, la Facultatea de Medicină, devenind doctor în medicină și chirurgie în 1936. Între 1938-1939, urmează specializări la Viena și Paris. Încă din studenție, este numit preparator (1933) și apoi asistent de anatomie (pân...)
- 13 decembrie 2024 07:30 IoanT discuție contribuții a creat pagina Muscă, Vasile (Pagină nouă: __TOC__ ==Date biografice== N. 1 iunie 1944, Dudeștii Vechi, jud. Timiș. Filosof, eseist, profesor universitar. Studii gimnaziale și liceale la Liceul „Emanoil Gojdu” din Oradea (1955-1962), urmate de studii superioare de filosofie la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1962-1967). Obține diploma de doctor în filosofie în 1968, an în care devine cadru universitar la Catedra de istoria filosofiei antice și medieval...)
- 13 decembrie 2024 07:27 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 14 nov. - Ceremonia de deschidere a instituției de învățământ românesc, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale din Cluj (Pagină nouă: __TOC__==Începuturi== În anul 1878, la inițiativa Camerei de Comerț din Cluj, a fost înființată Școala Superioară de Comerț, care în 1885 a fost redenumită Academie de Comerț, dar fără a primi rang de instituție de învățământ superior, obiectiv atins abia în anul 1902. După 1918, Academia maghiară a fost preluată de Statul român și, în 1920, a fost înființată Academia Comercială română din Cluj, a doua instituție de acest tip din țară, dup...)
- 13 decembrie 2024 06:59 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 11 mai - Deschiderea unui nou cimitir al oraşului Cluj, Cimitirul Házsongárd, Cimitirul Central de azi (Pagină nouă: __TOC__ ==Supraaglomerarea vechiului cimitir al orașului. Deschiderea unui nou cimitir== O practică medievală, fundamentată dogmatic, indica înhumarea decedaților în vecinătatea bisericii parohiale de care aparținea defunctul, iar a unor persoane de vază, chiar în biserică. Însă, pentru parohiile numeroase, practica avea neajunsurile sale, de-a lungul vremii, cimitirele aglomerându-se peste măsură. De asemenea, potrivit acelorași dogme, lăcașul de cult era...)
- 13 decembrie 2024 06:33 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 8 oct. - Prima căsătorie civilă încheiată la Cluj (Pagină nouă: __TOC__ La 1 octombrie 1895, au intrat în vigoare prevederile legii din 1894 privind căsătoria civilă și de administrare uniformă a registrelor de stare civilă. Noua lege introducea obligativitatea căsătoriei civile, lăsând intacte obligațiile religioase, fără a pune sub semnul întrebării rolul bisericii și credinței în viața de zi cu zi. Astfel, pe lângă versiunea oficială civilă a căsătoriei, nu excludea și forma ecleziastică. Bărbații se pute...)
- 13 decembrie 2024 06:20 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 7 iul. - Predarea primelor blocuri din Cartierul Gheorgheni (Pagină nouă: __TOC__ Construcția cartierului Gheorgheni a demarat în 1964 cu microraioanele I și II, finalizate în 1965. Acestea au fost proiectate după principiile urbanismului liber și au inclus pe lângă blocurile de locuințe, zone de agrement, centre comerciale, instituții publice. Toate aceste funcțiuni au fost distribuite echilibrat în cartier, în baza unor raze de deservire ierarhizate în raport cu diversele funcțiuni. Cartierul Gheorgheni face parte din marile ansa...)
- 13 decembrie 2024 05:42 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 3 april. - Incendiu devastator care a mistuit trei sferturi din clădirile orașului (Pagină nouă: __TOC__ ==Premise== Dezvoltându-se ca importantă așezare urbană, Clujul medieval se prezenta ca o mare cetate cu case înghesuite pe străzi înguste, majoritatea pavate cu scânduri, propagarea incendiilor realizându-se cu repeziciune pe suprafețe mari. Ca urmare, așezarea a fost afectată în multe rânduri de astfel de calamități, unul dintre cele mai devastatoare, izbucnind la 3 aprilie 1655, la orele prânzului, declanșând un pârjol în plină zi. ==Marele i...)
- 12 decembrie 2024 11:48 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 1 sept. - Înființarea Filarmonicii de Stat Cluj („Transilvania”) (Pagină nouă: __TOC__ ==Preliminarii== La Cluj, prima formație orchestrală s-a constituit în anul 1793, în cadrul Teatrului Maghiar. Istoric, demersul a fost urmat de inițiative în cadrul unor asociații muzicale patronate de Școala de muzică, înființată în 1819, și Cercul de muzică, activ în perioada 1841-1876. Însă abia cu primele decenii ale secolului al XX-lea publicul clujean a început să se bucure de sonoritățile ample ale unor orchestre simfonice. Dezvoltarea mi...)
- 12 decembrie 2024 11:40 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 1 ian. - Unificarea Mănășturului cu Clujul (Pagină nouă: __TOC__ ==Preliminarii== La 9 noiembrie 1882, Consiliul local al Clujului a acceptat propunerea lui Haller Károly de unificare a Mănășturului cu orașul și, din 22 noiembrie, au început demersurile în acest sens. Dar, finalizarea procesului de unificare a fost întârziată în primul rând din cauza opoziției comitatului, pentru care Mănășturul era o mică comunitate ușor de administrat și un bun plătitor de impozite. Nici biserica romano-catolică nu a susțin...)
- 12 decembrie 2024 11:38 IoanT discuție contribuții a creat pagina Bologa, Valeriu Lucian (Pagină nouă: __TOC__ ==Date biografice== N. 26 noiembrie 1892, Brașov – d. 30 octombrie 1971, Cluj. Medic, profesor universitar, istoric al medicinei. Începe școala primară în limba germană la Brașov, apoi continuă cu primele clase de liceu la Viena, unde mama sa, grație fratelui ei, Sextil Pușcariu, era funcționară la Arhivele Statului. Ultimele patru clase de liceu le face tot la Brasov, la Liceul „Andrei Șaguna” (1907-1911). Preocupat de învățăarea limbii fran...)
- 12 decembrie 2024 11:29 IoanT discuție contribuții a creat pagina Pașca, Ștefan (Pagină nouă: __TOC__ ==Date biografice== N. 20 martie 1901, Crișcior, jud. Hunedoara – d. 6 noiembrie 1957, Cluj. Lingvist, profesor universitar, membru corespondent al Academiei Române. Începe școala la Brad și continuă cu studii secundare la Blaj, Brașov și Orăștie. Între 1921 – 1925, urmează cursurile Facultății de Litere și Filosofie a Universității „Dacia Superioară” din Cluj. În 1927, susține o teză de doctorat în lingvistică cu titlul Terminologia...)
- 12 decembrie 2024 11:24 IoanT discuție contribuții a creat pagina Roth, Stephan Ludwig (Pagină nouă: __TOC__ ==Date biografice== N. 24 noiembrie 1796, Mediaș, Austro-Ungaria – d. 11 mai 1849, Cluj, Austro-Ungaria. Gânditor umanist, istoric, profesor, pastor luteran sas, adept al conviețuirii pașnice între toate națiunile din Transilvania. Face studii secundare la Sibiu și superioare la Institutul Pedagogic din Yverdon, Elveția (între 1817-1820), unde îl are ca profesor pe cunoscutul pedagog Johan Heinrich Pestalozzi. La Universitatea din Tübingen, Germania,...)
- 12 decembrie 2024 11:22 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 1 dec. - Înființarea Societății de Binefacere a Femeilor Izraelite din Cluj (Pagină nouă: __TOC__ ==Înființarea societății. Președintele și membrele acesteia== La 1 decembrie 1895, s-au pus bazele Societății de Binefacere a Femeilor Izraelite din Cluj. Prima președintă a acesteia a fost soția lui Farkasházi Fischer, cunoscut pentru renumita sa manufactură de porțelan, în anul 1900, conducerea fiind preluată de soția lui Szántó Bertalan, mare comerciant. Dar, cel mai îndelungat mandat de președintă i-a revenit lui Neuberger Ilonka, căsătorit...)
- 12 decembrie 2024 11:05 Ghizela discuție contribuții a creat pagina 26 apr. - Ședința jubiliară de un sfert de secol de producere a săpunului Sf. Ladislau al fabricii Heinrich, brand clujean al primei jumătăți de secol XX (Pagină nouă: __TOC__ ==Scurt istoric al fabricii== Fabrica de săpunuri minerale și medicinale Heinrich a fost înființată conform unor surse în anul 1890, conform altora în 1897, de Heinrich József, cu un capital de 100.000 de coroane, care avea să se dubleze până la Primul Război Mondial. S-a transformat în anul 1906 în societate pe acțiuni, moment în care a început de fapt ascensiunea afacerii, cu modernizarea sa și desfacerea produselor ei în cele mai îndepărtate co...)
- 12 decembrie 2024 10:14 IoanT discuție contribuții a creat pagina Prunduș, Silviu Augustin (Pagină nouă: __TOC__ ==Date biografice== N. 3 mai 1915, Cășeiu, jud. Cluj – d. 25 sept. 2004, Cluj-Napoca. Preot și călugăr greco-catolic, profesor universitar, deținut politic în timpul regimului comunist din motive religioase. Începe școala în satul natal, pentru clasele primare, apoi urmează opt ani la Liceul „Andrei Mureșanu” din Dej, unde obține o diplomă de Bacalaureat în 1933. Face doi ani de studii superioare la Academia Teologică din Cluj (1933-1935), dup...)
- 12 decembrie 2024 09:05 IoanT discuție contribuții a creat pagina Palocsay, Rudolf (Pagină nouă: __TOC__ ==Date biografice== N. 12 mart. 1900, Cluj - 27 oct. 1978, Cluj-Napoca. Botanist clujean, membru de onoare al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România, fost director al Stațiunii Experimentale Horti-Viticole din Cluj, rămasă până astăzi în memoria clujenilor sub numele popular de „Grădinile Palocsay”. Activitatea. Provenit dintr-o familie modestă și cu mulți copii, Rudolf Palocsay reprezintă un caz rar de personalitate pentru care tal...)
- 12 decembrie 2024 08:53 IoanT discuție contribuții a creat pagina Boilă, Romulus (Pagină nouă: __TOC__ ==Date biografice== N. la 8 octombrie 1881, Diciosânmartin (azi Târnăveni), comitatul Târnava Mică – d. 14 martie 1946, Cluj. Avocat, profesor universitar, om politic român. Primele studii, cele primare, le face în satul natal, urmate de gimnaziul săsesc la Mediaș. Clasele liceale le urmează la Gimnaziul Superior Romano-Catolic (actualul Liceu Teoretic „Báthory István”) din Cluj, între 1896-1899. Între 1899-1903 este student al Facultății de Dr...)
- 12 decembrie 2024 08:10 IoanT discuție contribuții a creat pagina Pușcaș, Vasile (Pagină nouă: __TOC__ ==Date biografice== N. 8 august 1952, Surduc, Sălaj. Istoric, prof. univ., ministru, diplomat și om politic, membru corespondent al Academiei Române. Între 1967-1971, Vasile Pușcaș urmează studii medii la Liceul nr. 2 din Dej, iar apoi Facultatea de Istorie și Filosofie (1971-1976). Sub coordonarea academicianului Ștefan Pascu, susține o teză de doctorat în istorie în 1991 cu titlul „Cercetarea și activitatea științifică la Universitatea din Clu...)
- 12 decembrie 2024 06:59 IoanT discuție contribuții a creat pagina Miu, Nicolae (Pagină nouă: __TOC__ ==Date biografice== N. 23 oct. 1942, Turda, jud. Cluj – 4 ian. 2024, Cluj-Napoca. Medic pediatru, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. A urmat cursurile Liceului „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, obținând diploma de Bacalaureat în 1960. Pasionat de muzică, Nicolae Miu intenționează să urmeze Conservatorul de Muzică din Cluj, dar este descurajat de numărul mic de locuri, astfel că, din pr...)